motov8 tak jak napisałem wyżej 14+ łowiłem wagglerem takie karpie i spokojnie sobie radzi więc nie pisz, że jest inaczej. Blank bardzo ładnie pracuje i amortyzuje odjazdy.
I masz kontrolę nad karpiem, że możesz skręcić hamulec na beton (około 1,5 kg mocy) i ciągniesz siłowo bez problemu?
Trzeba zacząć od tego, że ja nie skręcam hamulca na beton nigdy, zawsze jest ustawiony do tego, co mi przypon pozwala. Bardzo rzadko się zdarza, że muszę złapać za szpulę żeby rybę zatrzymać. W młynkach mam quick dragi, co też fajnie się sprawdza. Doświadczenia mam takie, że jak hamulec na beton to ryby się spinają i nawet w miarę miękkie wędki nie pomagają na hakach bez zadziorowych. Szczególnie przy małych pistoletach, które mocno walczą łbem w wodzie.
Odpowiadając na Twoje pytanie gdybym tak zrobił to wędka spokojnie pod takimi trójkami wytrzyma nie ma się o co bać, kwestia przyponu. Kontrola jest dla mnie zadowalająca, to nie problem jak ryba odjedzie 2-3 raz po kilka metrów. Nie muszę każdej sztuki ciągnąć do brzegu jak leszcza.