Autor Wątek: Ultegra XTE  (Przeczytany 14757 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Ultegra XTE
« Odpowiedź #30 dnia: 14.01.2024, 10:47 »
Odkopuję temat, bo jestem przekonany o tym, że znalazłem przyczynę "hałasowania" kołowrotka podczas zwijania żyłki.
Wg mnie powodem dla którego słyszymy hałas podczas zwijania, jest... Nie, nie rolka kabłąka, nie mechanizm. Jest to najzwyczajniej w świecie kosz, który zapobiega dostawaniu się linki pod szpulę. Hałas ten (trzeszczenie, skrobanie, ocieranie, czy co tam jeszcze) wywołuje pierścień sprężynujący, który jest osadzony w rowku na pinionie. Przy zakładaniu tego pierścienia można uszkodzić sam pierścień (robi się odgniot na ramionach) i powoduje hałasowanie.
Żeby przekonać się, czy faktycznie tak jest wystarczy zdjąć wspomniany kosz i spróbować pokręcić kołowrotkiem.
Przekonałem się o tym wczoraj, gdy rozkręciłem jedną Ultegrę. W mechanizmie wszystko było w porządku (smar, zero luzów, uszczerbień). Złożyłem wszystko do kupy, pokręciłem - cisza. Założyłem (nieumiejętnie :facepalm: ) pierścień sprężynujący i resztę, czyli kosz i szpulę. Kręcę - coś ociera. Zdjąłem szpulę - też. Zdemontowałem kosz - cisza jak makiem zasiał.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #31 dnia: 14.01.2024, 12:07 »
Próbowałem tego bo to była chyba pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy i u mnie to nie to :-\

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #32 dnia: 14.01.2024, 14:10 »
U mnie w XTC ci4+ jest dokładnie to samo.
Zdejmowałem pierścień kombinerkami na siłę. Jest on niedopasowany do rowka na pinionie i przy zdejmowaniu powstaje tam minimalny kąt, który rysuje.
Trzeba będzie kupić jakieś urządzenie do zdejmowania tego, a resztę przeszlifować.
Rozwiązaniem byłoby dopasowanie średnicy pierścienia do rowka, wtedy nie byłoby możliwości zarysowania powłowki metalicznej w rowku.

Dzięki za info.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 14.01.2024, 15:07 »
W jednej z moich XTE występuje szum tylko przy ściąganiu zestawu, przy swobodny skręceniu jest cisza, i nie jest to problem z rolką, będę musiał sprawdzić twoje odkrycie.

Wytapatalkowane

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
« Odpowiedź #34 dnia: 14.01.2024, 15:50 »
Ja tego pierścienia nigdy nie ściągam, bo już go nie założysz tak jak był założony oryginalnie. Lepiej odkręcić dwie śrubki i wyjąć oś, jak chcecie ściągnąć rotor.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #35 dnia: 14.01.2024, 16:19 »
Podpytam właścicieli xte ,jesteście zadowoleni ? Kupilibyście po raz drugi XTE 14000 ?. Zastanawiam się ,czy dołożyć do ci4 14000,czy właśnie wybrać speedmastera xtd lub XTE.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
« Odpowiedź #36 dnia: 14.01.2024, 16:36 »

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 14.01.2024, 17:05 »
Dzięki.
Ogólnie jestem zwolennikiem sprawdzonych konstrukcji,ale nie mówię nie.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 14.01.2024, 17:15 »
Zbyt dużych różnic nie ma, bo widzę, że nowy ci4+ w porównaniu do XTE będzie 50g lżejszy, posiada x-protect i jak zwykle rolka kabłąka jednoczęściowa.
Jeśli cena będzie o 50% większa względem XTE to brałbym po prostu XTE :)
Ciekawy jestem wagi modelu 5500, bo to będzie super maszynka.

Olbrzymia różnica to była między XTD, a właśnie Ci4+ XTC, bo była przekładnia Hagane.
I pamiętajcie, żeby nie brać wersji spod, bo właśnie nie ma Hagane, a to już spory spadek mocy kołowrotka.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 14.01.2024, 17:23 »
Zbyt dużych różnic nie ma, bo widzę, że nowy ci4+ w porównaniu do XTE będzie 50g lżejszy, posiada x-protect i jak zwykle rolka kabłąka jednoczęściowa.
Jeśli cena będzie o 50% większa względem XTE to brałbym po prostu XTE :)
Ciekawy jestem wagi modelu 5500, bo to będzie super maszynka.

Olbrzymia różnica to była między XTD, a właśnie Ci4+ XTC, bo była przekładnia Hagane.
I pamiętajcie, żeby nie brać wersji spod, bo właśnie nie ma Hagane, a to już spory spadek mocy kołowrotka.

Mnie najbardziej interesowała by wielkość pomiędzy 5500 a 14000. Co do wagi,14000 ci4 waży 540g,xte 585g.
Swoją drogą XTD 14000 speedmaster,waży 590g,też ma hagane ,a cenowo jest tańszy od XTE,tyle,że nie ma szpuli dodatkowej.

Gdyby nowy 5500,miał nieco większą szpulę od poprzedniego,to by był ideał pod ciężkiego feedera.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #40 dnia: 14.01.2024, 17:51 »
Podpytam właścicieli xte ,jesteście zadowoleni ? Kupilibyście po raz drugi XTE 14000 ?. Zastanawiam się ,czy dołożyć do ci4 14000,czy właśnie wybrać speedmastera xtd lub XTE.
Posiadam, bardzo zadowolony :)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 15.01.2024, 09:27 »
(...)Trzeba będzie kupić jakieś urządzenie do zdejmowania tego, a resztę przeszlifować.
Rozwiązaniem byłoby dopasowanie średnicy pierścienia do rowka, wtedy nie byłoby możliwości zarysowania powłowki metalicznej w rowku.
Dzięki za info.
Jedyne co udało mi się znaleźć do tych pierścieni to taki chwytak.
Co do samego podtoczenia na pinionie - spróbowałem metody "siłowej" i docisnąłem palcem jedno ramię do rowka (gdy pierścień był już założony) i pokręciłem kołowrotkiem wokół własnej osi. Sam zabieg spowodował, że karby się nieco wygładziły i nie ma już takiego efektu "szurania".
Samo podtoczenie (czy też rowek) jest wykonany wg norm dla tego rodzaju normaliów osadczych i musi być wykonany pasownie, by spełniał swoją rolę (na studiach na projektach mechanicznych tępili nas o te wszystkie podtoczenia, normy).

Mam trzy "zwykłe" Ultegry, z czego dwie to 14000XTE i jedna do SPOD XTE. Zaliczyłem przesiadkę z Okuma 8K i nie żałuję. Odnoszę wrażenie, że 8K jest gabarytowo większy od Ultegry. Jeśli miałbym ponownie kupować kołowrotki karpiowe - jeszcze raz bym je kupił. Z tą jednak różnicą, że zamiast SPOD-a wziąłbym trzecią 14000. I oczywiście od razu wymienił tulejki na łożyska - tak w knobe, jak i w rolce kabłąka.

Ja tego pierścienia nigdy nie ściągam, bo już go nie założysz tak jak był założony oryginalnie. Lepiej odkręcić dwie śrubki i wyjąć oś, jak chcecie ściągnąć rotor.

Cenna uwaga, nie pomyślałem o tym :thumbup: :beer:

[EDIT]
(...)I pamiętajcie, żeby nie brać wersji spod, bo właśnie nie ma Hagane, a to już spory spadek mocy kołowrotka.

A może by tak sprzedać SPOD-a i kupić "zwykłą" 14000XTE? :P

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 15.01.2024, 11:15 »
Dziwne jest to, że na każdym filmie na youtube ściągają te pierścienie siłowo.
Ciekawy jestem czy im też po tym zabiegu hałasują te kołowrotki.

Ja zmieniłem SPOD XTD na XTE, różnica niebo, a ziemia.
Pomimo mniejszego przełożenia to wg mnie szybciej zwija, bo ma większą moc dzięki przekładni.
Ile to razy męczyłem się na XTD SPOD zwijaniem nieotwartego spomba to tak na XTE dużo lepiej mi się zwijało.
Fakt, że pustego spomba zwinie szybciej. Też dużo ludzi bierze SPOD pod wędkowanie na dystans ze względu na przełożenie i niższą cenę, ale to totalna głupota.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 15.01.2024, 11:42 »
Kiedyś kolega kupił xtc 14000 na olx i dał mi do przeglądnięcia czy wszystko w środku ok. Jak sciągłem kosz szpuli i zobaczyłem, że ten pierścień blokujący jest zalany jakimś elastycznym klejem to już wiedziałem, że będzie grubo :facepalm:. Ogólnie trzeba uważać z tym pierścieniem bo można go łatwo uszkodzić, skrzywić itp. ogólnie przed założeniem warto go troszkę ścisnąć żeby pomniejszyć jego wewnętrzną średnica i wtedy go założyć lub po założeniu ścisnąć szczypcami oraz dać kapkę dg04 lub 07. Kiedyś się zastanawiałem czy nie lepiej by było założyć w to miejsce pierścienia segera łatwiejsze w ściąganiu i zakładaniu próbował już ktoś?
- Arek -

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #44 dnia: 15.01.2024, 13:54 »
(...)Kiedyś się zastanawiałem czy nie lepiej by było założyć w to miejsce pierścienia segera łatwiejsze w ściąganiu i zakładaniu próbował już ktoś?

Patrząc po samej konstrukcji segera byłby bez porównania łatwiejszy w "obsłudze".
Nie mierzyłem średnicy piniona, ale wg tabeli mamy odpowiednio: dla wałka o średnicy 3,0mm średnica podcięcia pod pierścień to 2,7mm i szerokość 0,5mm. Dla wałka o średnicy 4,0mm średnica podcięcia to 3,7mm i szerokość tegoż 0,5mm. Dla średnicy 5,0mm podcięcie ma 4,7mm i szerokość 0,7mm.
Gdyby ktoś mógł zmierzyć średnicę piniona w XTE.