Autor Wątek: Ultegra XTE  (Przeczytany 14729 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ultegra XTE
« Odpowiedź #45 dnia: 15.01.2024, 16:38 »
Czyli xte 14000,mozna zaadoptowac jako mlynek pod rakiete ?

Marcin,powiedz warto dołożyć do ci 4 14000,czy poprzestać na xte ?

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #46 dnia: 15.01.2024, 17:07 »
Dziwne jest to, że na każdym filmie na youtube ściągają te pierścienie siłowo.
Ciekawy jestem czy im też po tym zabiegu hałasują te kołowrotki.

Ja zmieniłem SPOD XTD na XTE, różnica niebo, a ziemia.
Pomimo mniejszego przełożenia to wg mnie szybciej zwija, bo ma większą moc dzięki przekładni.
Ile to razy męczyłem się na XTD SPOD zwijaniem nieotwartego spomba to tak na XTE dużo lepiej mi się zwijało.
Fakt, że pustego spomba zwinie szybciej. Też dużo ludzi bierze SPOD pod wędkowanie na dystans ze względu na przełożenie i niższą cenę, ale to totalna głupota.

Ale zmieniłeś xtd spod na wersję xte spod ,czy xte bez dopisku spod  ?

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #47 dnia: 15.01.2024, 17:36 »
Trochę się pogubiłem. Najpierw Martinez napisał o tym plastikowym koszu zapobiegającym dostawaniu się żyłki pod szpulę a później wyszedł problem z jakimś pierścieniem. Mógłby mi ktoś to jakoś opisać/pokazać na obrazku o co dokładnie chodzi ? Trzeba kołowrotek rozbierać żeby się do tego dostać ?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #48 dnia: 15.01.2024, 18:49 »
XTD SPOD na XTE.
Wszystkie obecne wersje SPOD, np. XTE SPOD nie posiadają HAGANE, czyli kutej na zimno przekładni (wkręcanej korbki).
Zresztą XTE SPOD jest nieopłacalne, bo lepiej kupić zwykłe XTE i sprzedać szpulę :)
Lub wybrać Speedmastera nowego bez dodatkowej szpuli.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 15.01.2024, 18:52 »
XTD SPOD na XTE.
Wszystkie obecne wersje SPOD, np. XTE SPOD nie posiadają HAGANE, czyli kutej na zimno przekładni (wkręcanej korbki).
Zresztą XTE SPOD jest nieopłacalne, bo lepiej kupić zwykłe XTE i sprzedać szpulę :)
Lub wybrać Speedmastera nowego bez dodatkowej szpuli.

Właśnie miałem zapytać,czy speedmaster xtd,to to samo w środku,co Xte ? Bo też ma hagane.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 15.01.2024, 19:50 »
Z tego co widzę to różni się napędem x-ship, infinity drive, instant drag i 1 łożysko nierdzewne więcej, więc najlepiej brać XTE i sprzedać szpulę. Ta opcja wychodzi najtaniej i najlepiej. Wyżej już jest nowy XR XTE, czyli następca ci4+, więc różni się mniejszą wagą aż o 50g. Ten speedmaster jednak trochę wybrakowany, ale to już ktoś musiałby się wypowiedzieć jak jest skonstruowany ten napęd x-ship i co to daje.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 15.01.2024, 20:11 »
Z tego co widzę to różni się napędem x-ship, infinity drive, instant drag i 1 łożysko nierdzewne więcej, więc najlepiej brać XTE i sprzedać szpulę. Ta opcja wychodzi najtaniej i najlepiej. Wyżej już jest nowy XR XTE, czyli następca ci4+, więc różni się mniejszą wagą aż o 50g. Ten speedmaster jednak trochę wybrakowany, ale to już ktoś musiałby się wypowiedzieć jak jest skonstruowany ten napęd x-ship i co to daje.

Cenowo jest spora różnica,wielkość identyczna. Twardy orzech.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #52 dnia: 15.01.2024, 21:08 »
Czyli xte 14000,mozna zaadoptowac jako mlynek pod rakiete ?

Marcin,powiedz warto dołożyć do ci 4 14000,czy poprzestać na xte ?

Z czystym sumieniem polecam Ci 14000XTE pod rakietę. Sam zaczynam się zastanawiać, czy nie sprzedać SPOD XTE i nie kupić zwykłego.

Nie powiem Ci czy warto. Po prostu nie mam porównania do CI4. W moich Ultegrach założyłem łożyska i wszystko gra. Czy jest jakaś znaczna różnica w stosunku do CI4? Chyba tylko waga. Bo w CI4 też jest przekładnia typu Hagane.

Trochę się pogubiłem. Najpierw Martinez napisał o tym plastikowym koszu zapobiegającym dostawaniu się żyłki pod szpulę a później wyszedł problem z jakimś pierścieniem. Mógłby mi ktoś to jakoś opisać/pokazać na obrazku o co dokładnie chodzi ? Trzeba kołowrotek rozbierać żeby się do tego dostać ?

Nic, oprócz zdjęcia szpuli nie musisz robić. Zdejmujesz szpulę, z piniona zsuwasz zębatkę, po której przeskakuje "terkotka", zdejmujesz plastikowy kosz i masz pierścień, o którym piszę :)
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 15.01.2024, 21:16 »
Cenowo jest spora różnica,wielkość identyczna. Twardy orzech.
Speedmaster vs xte? 650 zł vs 800 zł, gdzie XTE ma szpulkę wartą 225 zł, więc tutaj nie ma nad czym się zastanawiać. Sprzedajesz szpulę za 150 zł i masz jednak lepszy kołowrotek niż speedmaster, bo dostajesz to co napisałem wyżej.

Udało mi się naprawić ten pierścień. W XTE, którego nie rozbierałem to zauważyłem, że ten pierścień nie obkręca się na pinionie tylko siedzi sztywno.
W XTC ci4+, które teraz przesmarowałem to po włożeniu tego pierścienia obkręcał się on i był luźny. Przycisnąłem go kombinerkami w obu kołowrotkach aż za mocno, bo mi się wygiął cały - spłaszczył w stosunku do piniona :facepalm:
Zdjąłem go, wyprostowałem i włożyłem, siedzi teraz sztywno, nie obkręca się i nic nie hałasuje.
Najlepiej pierścień ścisnąć kombinerkami na pinionie pionowo, żeby wszedł pierścień w rowek na kombinerkach to wtedy nie powinien się wygiąć jak u mnie, bo robiłem to poziomo w stosunku do piniona.

Offline koperek

« Odpowiedź #54 dnia: 16.01.2024, 11:46 »
Panowie orientuje się ktoś z was jakie łożyska i podkładki potrzebuję aby wymienić tulejki w rolkach kabłąków w XTE? Te do knobów już mam zamówione ale chciałbym jeszcze stuningować rolki.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 16.01.2024, 12:35 »
Panowie orientuje się ktoś z was jakie łożyska i podkładki potrzebuję aby wymienić tulejki w rolkach kabłąków w XTE? Te do knobów już mam zamówione ale chciałbym jeszcze stuningować rolki.
Wg mnie nie ma sensu bawić się w upgrade w łożyska w tym modelu. Do knoba musisz dać łożyska SMR, bo woda ci zaleje albo wilgoć jak masz mało smaru w tym miejscu.

https://www.ebay.com/itm/185718334305

Offline koperek

« Odpowiedź #56 dnia: 16.01.2024, 13:14 »
Znalezione na tym forum

Według mnie zawsze warto wymienić tuleje ślizgowe na łożyska toczne.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #57 dnia: 16.01.2024, 19:06 »

Tomek z "Shimano Big Pit Tuning" mówił mi (co też później wcieliłem w życie), że nie warto ucierać dupy szkłem i sztukować jakieś łożyska do rolki, tylko zamówić cały zestaw.
Sam zamówiłem 3 komplety i mam spokój. Metoda plug-and-play. Tylko Shimano niestety nie wiedzieć czemu daje "suche" łożyska i trzeba je przesmarować przed montażem do kołowrotka. Mówię tu cały czas o serii XTE.

Dlatego mam w trzech Ultegrach łożyska toczne w knobie i w rolce kabłąka. I mam święty spokój z "wycieraniem się" ośki od knoba, oraz blokującej-piszczącej rolki łożyskowanej na tulejach.

Owszem, mam jeszcze "ból dupy" z Aerlex-em, bo Shimano ma dziwną politykę i stwierdziło, że wycofuje z rynku wszystkie części zamienne do Aerlex-a XTB. Dlaczego? Bo tak! Dlatego też będę musiał regularnie co dwa, trzy miesiące przeczyścić i przesmarować rolkę w kabłąku. Ale to "żadna" robota.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline koperek

« Odpowiedź #58 dnia: 16.01.2024, 21:24 »
Pisałem do Tomka w tej sprawie na facebooku i odpowiedział, że nie ma już tych zestawów :-\ Pozostaje ebay

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #59 dnia: 16.01.2024, 21:28 »
Pisałem do Tomka w tej sprawie na facebooku i odpowiedział, że nie ma już tych zestawów :-\ Pozostaje ebay
Szkoda zachodu z tą wymianą...