Autor Wątek: Podest, kosz wędkarski pod feeder dla zawodnika  (Przeczytany 17092 razy)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Podest, kosz wędkarski pod feeder dla zawodnika
« dnia: 01.10.2015, 12:20 »
Z tego co zauważyłem na forum jest kilku zawodników.
Jakich koszy używacie, ewentualnie, które polecacie lub chcielibyście mieć?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Podest, kosz wędkarski pod feeder dla zawodnika
« Odpowiedź #1 dnia: 01.10.2015, 13:45 »
Ja mam już kilka lat Prestona - OnBoxa X6 Tańszy niż konkurencja, za to świetny pod feedera, głównie dlatego, że ma wiele szufladek o większej wysokości, do których można upchać sporo wyposażenia, w tym koszyki. Nie jest jak wiele koszy pomyślany tylko pod tyczkę... Ma wysokie nóżki wewnętrzne, co pozwala świetnie go montować nawet na stromych skarpach, łatwo go rozbudować o dziesiątki akcesoriów. Wygodny - to bardzo ważna rzecz, sesje 14 godzinne nie są dla mnie nowością, czasem 5-6 godzin siedzę bez schodzenia, co świadczy o tym, że nie powoduje żadnych dolegliwości, nie uciska żył czy nerwów.

Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #2 dnia: 01.10.2015, 18:13 »
Tutaj możesz sobie pooglądać na czym łowili zawodnicy. Oczywiście te kilka osób to nie są wszyscy łowiący feederem, jednak jakiś tam przekrój pewnego sprzętu jest.
Moim zdaniem pod feedera dobry będzie każdy kosz z tych już bardziej profesjonalnych, tak, żeby można sobie zamontować wygodnie podpórkę, ustawić tacki z mixami, zanętami, przynętami, akcesoriami, przymocować siatkę na ryby i co najważniejsze w miarę wygodnie połowić przez te kilka godzin rywalizacji na zawodach czy rekreacyjnym łowieniu.

Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 01.10.2015, 18:32 »
Ja podszedłbym tez do tego jako do inwestycji. Ja swój kosz wybrałem po długim namyśle i badaniu rynku. Nie łowie tyczką tylko, często lub najczęściej jest to waggler i feeder zarazem, tak więc potrzebuję czegoś więcej. Około 70% koszy jest pod tyczkę, i masz głównie płytkie szufladki na drabinki z zestawami. Więc szukasz czegoś, z szufladami o większej pojemności. Kolejna sprawa to funkcjonalność. Ja wolę takie rozwiązania, gdzie aby sięgnąć do większości swojego asortymentu, nie muszę wstawać. Wiele rozwiązań jest z opcją nie szuflad tylko 'wieka' - i to utrudnia łowienie. Kolejna rzecz to trwałość i solidność kosza. Ja od razu widziałęm, że Preston to taki 'nie gniotsja nie łamiotsja' - bardzo trwały, na długie lata. Myślę że spokojnie posłuży mi 10 lat, nie zależy mi na jakiś kolorach i UFO rozwiązaniach :D Trzeba też się patrzeć na dostępność części zamiennych i osprzętu. Są firmy mające skromną ofertę, są tez takie które nią powalają...

Dlatego kupiłem tego Prestona. Nie ze względu na słabość do marki czy coś takiego. Po prostu dla mnie była to najlepsza opcja, idealnie dopasowana do moich potrzeb, gdzie  potrzebuję sporo osprzętu (tyczka, feeder, waggler). Warto wybrać się na targi, pomacać, posadzić tyłek na czymś...

Obecnie jest wiele różnych koszy, ale cena często oscyluje w granicach 500-600 funtów. To strasznie dużo, a gdzie jeszcze cały osprzęt??? Dlatego Preston jest dobrym rozwiązaniem.
Lucjan

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 01.10.2015, 18:51 »
Luk zazdroszczę Ci tego kosza, tym bardziej że w Polsce jest nie do dostania. Jaka jest jego waga "na pusto"?
Error Team Poland

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 01.10.2015, 20:00 »
Nawet nie wiem, ale był leciutki, kilka kilo... Teraz ma z 20 :D

Preston wypuścił teraz udoskonaloną wersję Onboxa, jest trochę droższa - ale przychodzi z dodatkami. Jest też wersja budżetowa, za około 250 funtów z dodatkami, ale o wiele słabsza jakościowo, co jest bardzo widoczne niestety...
Lucjan

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 01.10.2015, 20:01 »
Ta udoskonalona wersja to która? D4, D5?
Error Team Poland

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Lucjan

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #8 dnia: 01.10.2015, 20:43 »
Witam nie chce żeby to brzmiało jak reklama bo jestem sprzedawcą Tubertini ale polecam właśnie te kosze ze względu na wykonanie bo IT a nie chiny. Osobiście mam Tetre na 4 nogach i mimo moich solidnych 120kg i 192cm  kosz po roku jak nowy ciągle.
Za 2500zł ma się najprostszą wersję ale nie jest goła a to PLUS

http://sport-fishing.pl/pl/p/Kosz-Tubertini-Vertigo/1868
W zestawie są łapy od tyczki balkon tacki 
co najlepsze jak ktoś przerobi (przedłuży) uchwyt do parasola który widać na lewej tylnej nodze można mieć mega fajny i stabilny uchwyt do federa nie jak te dziwne łączone nie stabilne ramienia( coś jak Will używa)
Łukasz Białas, Wałcz

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 01.10.2015, 21:00 »
Ja biorę pod uwagę kosz Rive chociaż obawiam się o akcesoria bo nogi maja 36 mm,mam cala zimę na przemyślenia no i was do pomocy
http://rive-sklep.pl/files/station-rive-giroseat-xt-d36-z-1018-101823%5B1%5D.jpg

Offline Biały

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 01.10.2015, 21:38 »
Akcesoria 36mm ma chyba też Matrix ale prawie 2tysie za samo siedzenie bez podnóżka to przesada. Jeżeli ktoś nie łowi na 45soptniowych spadkach tylko na zwykłych brzegach na komercji to nie potrzebuje D36 ale zwykłe D25. Tak D36 jest mega stabilne ale …..
Jeżeli tylie nóżki są wysunięte na Zero to ciężko będzie odczuć różnice a dopłata jest spora.

Dopłacać za siedzenie obrotowe też nie warto gdyż nowe prawie identyczne do łódki za 200 można kupić i zwyczajnie dołożyć do pokrywy aluminiowej. i będzie to samo.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 01.10.2015, 21:40 »
Ja biorę pod uwagę kosz Rive chociaż obawiam się o akcesoria bo nogi maja 36 mm,mam cala zimę na przemyślenia no i was do pomocy
http://rive-sklep.pl/files/station-rive-giroseat-xt-d36-z-1018-101823%5B1%5D.jpg
Widzę, że zatrzaski poszczególnych elementów są takie same jak w koszach Milo. W moim po jednym sezonie te zatrzaski samoczynnie się otwierają jak otwieram kosz z jednej strony. Otwieram kosz, a z drugiej strony zaciski puszczają i muszę zamykać z obu stron.. Irytujące to jest. Do tego dochodzi pas transportowy, którego zapinki zawsze, ale to zawsze przytrzaskuję w koszu i nie mogę go zamknąć. Ot taki e głupoty które mocno irytują.
Error Team Poland

Offline Biały

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 01.10.2015, 21:49 »
Kolego andrzejm chyba Rivy na żywca nigdy nie widziałeś jeżeli takie coś piszesz nie wiem jakiego masz Milo ale nie ma możliwości żeby coś się samo w RIVE otwierało.
Riva ma patenty i nikt nie ma takich samych zapięć i zatrzasków.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 01.10.2015, 21:53 »
Kolego andrzejm chyba Rivy na żywca nigdy nie widziałeś jeżeli takie coś piszesz nie wiem jakiego masz Milo ale nie ma możliwości żeby coś się samo w RIVE otwierało.
Riva ma patenty i nikt nie ma takich samych zapięć i zatrzasków.
Oczywiście, masz rację.. zacytowałem nie ten post co trzeba (chodziło mi o Twój dot. Tubertini). Chodziło mi o zatrzaski w Tunertinim. Sorki za zamieszanie. Rive to widziałem tylko u Górka w sklepie ale nie przyglądałem się zatrzaskom.
Error Team Poland

Offline Biały

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 01.10.2015, 22:00 »
Nie wie, jakie były w starych Tubertini ale te nowe 2015 maja zmienione i ja takich problemów nie mam. Te stare były wszystkie podobne Sensas Traper Milo Tubertini miały podobne i kasety praktycznie dało się zamieniać.
Łukasz Białas, Wałcz