W kołowrotkach shimano (Ultegra, Stradic FL , Aero XR itp) w rolce jest spore łożysko 4x7x2,5.
W Saharach, Nasci itp jest metalowa tulejka. Można ją zamienić na łożysko ale to nieco złożona operacja. W Internecie są filmy pokazujące jak to zrobić.
W Daiwach tzw. budżetowych (fuegoLT , legalisLT, excellerLT itp) nie ma łożyska tocznego. Jest tam tulejka mosiężna z teflonową nakładką. Można i warto zamienić ją na łożysko toczne. Niestety mieści się tylko male 3x6x2,5. Banalna operacja: usuwamy tulejkę , wkładamy podkładkę , potem łożysko i znów podkładkę.
Ja w swoich zakładałem łożyska nierdzewne EZO 3x6x2,5 i obie podkładki 3x5x05. Łożyska maleńkie ale ku mojemu zdziwieniu przeżyły 3 sezony na heavy feederkach 3,9/150 i 4,2/180 i nadal działają jak należy. Po sezonie rozbieram rolki czyszczę wszystko starannie, kapię strzykawką po maleńkiej kropelce rzadkiego oleju daiwy do łożysk a następnie oba gniazda rolki (w kabłąku i w ramieniu kabłąka) smaruję smarem hydrofobowym (np DG18 ale może być inny). Chodzi o zminimalizowanie przenikania wody do łożysk.
W Daiwach ze średniej półki (Caldia LT, Ballistic LT, TDR itd) znajdują się otwarte !!! łożyska 4x7x2 zabezpieczone gumową uszczelką. Mają tę zaletę, że łatwo je umyć i przesmarować.