Autor Wątek: Przedłużenie żywotności kołowrotka poprzez wymianę łożysk...?  (Przeczytany 10247 razy)

Offline pepson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam
Ciekawy jestem jakie są wasze spostrzeżenia oraz jakie wyciągnęliście wnioski po próbach reanimacji swoich ulubionych młynków?
"Be Water, My Friend... "

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 400
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Skoro kolega poruszył ten temat to pozwólcie, że podzielę się swoimi doświadczeniami bo przez ponad pół wieku zawodowo zajmowałem się m.in. łożyskowaniem maszyn. 

We wszystkich kołowrotkach najważniejsze są łożyska podpierające mechanizm napędu młynka oraz łożyska w rolce kabłąka.

Łożyskowanie napędu:
Na skutek zużycia pojawia się w nich nadmierny luz który powoduje przemieszczenie osi koła zębatego i/lub  piniona.
W konsekwencji zęby dolegają na mniejszej powierzchni, rosną naciski i następuje przyspieszone zużycie zębów.
Łożyskowanie rolki kabłąka:
Zazwyczaj łożyska te są małe np 4x7x2,5 przez co mają niewielką nośność .  Obracają się bardzo szybko co ogranicza ich trwałość.
Do  tego dochodzi woda i cały brud który niesie zwijana żyłka lub plecionka. Ten brud, glony, muł itp hamuje rolkę a w końcu może doprowadzić do zablokowania łożyska. Jeśli tego nie zauważymy to plecionka nieuchronnie zacznie nacinać rolkę. Żyłka tego raczej nie zrobi ale za to będzie się bardzo skręcać. Koniecznie raz na sezon trzeba rozebrać rolkę , wyczyścić wszystko dokładnie i przesmarować oba boki rolki smarem hydrofobowym. Jeśli łożysko szumi trzeba je bezwzględnie wymienić i nie próbować reanimacji bo to ważne miejsce. Awaria rolki nad wodą może oznaczać koniec łowienia.
Pozostałe łożyska:
W niektórych kołowrotkach jest ich sporo (nawet 12 szt).  Na ogół nie wpływają one na zużycie napędu ale poprawiają kulturę pracy naszej maszynki. 
Sprawdzanie łożysk:
Zużyte łożysko wyraźnie szumi.  Po wyjęciu i wytarciu zakłada się je np na rączkę pędzelka lub pęsetę i jeździmy nim po palcu wskazującym. Ma się kręcić gładko.  Jeśli jest zużyte wyraźnie to wyczujemy.  Można też wyczuć palcami nadmierny luz poprzeczny.
Wymiana łożysk:
Najważniejsze łożyska muszą być wysokiej klasy i koniecznie nierdzewne.  Polecam japońskie EZO. Można je bez problemu kupić w sklepach internetowych, a także na Allegro. Dobre tylko trudniej dostępne  są łożyska singapurskiej firmy NMB które ostatnio stosuje Daiwa i Shimano. Zdecydowanie odradzam stosowanie tanich chińskich łożysk które szumią już w katalogu.
Smarowanie łożysk:
W kołowrotkach stosowane są łożyska  tzw  "zamknięte" (typ ZZ) posiadające z obu stron blaszki ochronne  oraz "otwarte" bez tych blaszek.  Zasadniczo smaruje się tylko łożyska otwarte (po ich dokładnym umyciu). Niektóre łożyska zamknięte są tak skonstruowane, że da się usunąć blaszki zabezpieczające , umyć przesmarować i złożyć z powrotem.
Łożyska miniaturowe smaruje się specjalnymi smarami o niewielkiej lepkości.  Zwykłych smarów litowych typu ŁT nie polecam choć lepsze  to niż nic. Zdarza się czasem, że w łożyskach kołowrotków które leżały kilka lat na półce wysycha smar i słabo się kręcą. Często pomaga wtedy kropelka oleju do kołowrotków i łożysko zaczyna pracować jak należy. 

I na koniec. Wymiana łożysk jest bezcelowa jeśli zęby kół napędu są zużyte i kołowrotek "ząbkuje" lub wręcz ryczy.  Wtedy pomoże tylko wymiana napędu a to jest dosyć kosztowne i nie zawsze  ma sens.

Wiesiek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 509
  • Krzyś
Wiecho :bravo:
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób mam zwymiarować łożysko? 4x7x2.5 to średnica wewnętrzna x średnica zewnętrzna x wysokość/grubość?
Dół społeczny.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Wiesiu :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :thumbup: :beer: O:)
Pięknie napisane, prosto ,rzeczowo nawet laik coś sobie poradzi z takim artykułem jaki wysmażyłeś.
Szacuneczek

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: method feeder
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób mam zwymiarować łożysko? 4x7x2.5 to średnica wewnętrzna x średnica zewnętrzna x wysokość/grubość?

Dokładnie tak jak napisałeś :thumbup:
- Arek -

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś

Dokładnie tak jak napisałeś :thumbup:
:thumbup:
W Daiwie trzeba dorzucić podkładki jeśli chcemy wymienić w rolce kabłąka tulejkę na łożysko. Macie może wymiary i namiary na te podkładki? Jest gotowy zestaw na allegro ale wydaje mi się dość drogi. Trochę mam tych Daiw i chciałbym kupić troszkę taniej.
Chciałbym też w Shimano Sahara wrzucić łożysko zamiast tulejki. Tam też poza łożyskiem należy kupić dwie podkładki?
Dół społeczny.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2112
  • MFT
Wiesiu to rzadko pisze, ale jak już coś napisze... :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Wiecho

• Ekspert
Nic odkrywczego nie napisałem. To tylko podstawowe informacje. Jest wiele niuansów.  Czesiek mógłby dodać np. coś o smarach do łożysk które poleca.  Ja swoich nie polecam bo są albo bardzo drogie, albo  praktycznie niedostępne i na pewno nie jedyne nadające się do miniaturowych łożysk. 
Wiesiek

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 648
Wiesiek wielka łapa :thumbup: większej dać nie umiem, chociaż chciałbym.
Zawsze czerpię garściami informacje od Wiecha. Smarowanie łożysk zamkniętych sobie daruję, wolę kupić nowe. Wydawało mi się, że do rolki to muszą być EZO nierdzewne ale do knoba to już można można sobie odpuścić i wziąć tańsze. Wiecho nikogo nie poucza i nie prostuje ale twierdzi, że lepiej założyć najlepsze. I też poszło zamówienie na EZO nierdzewne 4x7x2,5.
Krzysztof, 4 to średnica wewnętrzna, 7 zewnętrzna, 2,5 to grubość. Pasują do knobów Daiwy, Ultergry 4000, rolki w Ulterze 4000 - jest tam jedno łożysko i jedna plastikowa tuleja. I właśnie tą plastikową można wymienić na drugie łożysko 4x7x2,5.

Łożyska 3x6x2,5 pasują do rolek w Daiwa. Przy wymianie na łożysko trzeba dać od strony wkręta podkładkę 3x5x0,2 a od strony pałąka 3x5x5
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 154
Można też nierdzewne łożysko dać tylko na dół knoba gdzie jest większe narażenie na dostanie się wody jak masz np. mokrą dłoń a na górę knoba dać zwykle . Choć sam ładuje nierdzewne w knoba :P.
- Arek -

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 648
I takie podejście jest np. w Ultergra 4000, gdzie bliżej korbki jest łożysko a dalej plastikowa tuleja, którą też można wymienić na łożysko.
W nowszych Daiwa, przynajmniej tych LT założenie łożyska zamiast plastikowej tulei jest mocno utrudnione. Ośka jest zanitowana z obu stron. Można ją odwiercić od strony korbki i zastąpić ośką kupioną na Ali albo próbować z drugiej strony z odwiercaniem, wierceniem i gwintowaniem małym gwintem ale to już wymaga większych umiejętności
Pozdrawiam,
Tomek

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
Łożyska 3x6x2,5 pasują do rolek w Daiwa. Przy wymianie na łożysko trzeba dać od strony wkręta podkładkę 3x5x0,2 a od strony pałąka 3x5x5
:thumbup: :bravo:
Tylko tam na końcu coś mi się nie zgadza.
3x5x5? Może 3x5x0.5?

Aha, w Ultegrze pewnie jest jak piszesz ale w Saharze podejrzewam,że w rolce jest tylko tuleja czyli pewnie trzeba wrzucić  dwa łożyska lub jedno grubsze. Dobrze myślę?
Z resztą rozbiorę i wrzucę foto później. Nie ma co gdybać.
Dół społeczny.

Offline Wiecho

• Ekspert
W kołowrotkach shimano (Ultegra, Stradic FL , Aero XR itp)  w rolce jest spore łożysko 4x7x2,5. 
W Saharach, Nasci itp jest metalowa tulejka. Można ją zamienić na łożysko ale to nieco złożona operacja. W Internecie są filmy pokazujące jak to zrobić.

W Daiwach tzw. budżetowych (fuegoLT ,  legalisLT, excellerLT itp) nie ma łożyska tocznego. Jest tam tulejka mosiężna z teflonową nakładką. Można i warto zamienić ją na łożysko toczne. Niestety mieści się tylko male 3x6x2,5. Banalna operacja:  usuwamy tulejkę , wkładamy podkładkę , potem łożysko i znów podkładkę.
Ja w swoich zakładałem łożyska nierdzewne EZO 3x6x2,5 i obie podkładki 3x5x05.  Łożyska maleńkie ale ku mojemu zdziwieniu przeżyły 3 sezony na heavy feederkach 3,9/150 i 4,2/180 i nadal działają jak należy.  Po sezonie rozbieram rolki czyszczę wszystko starannie, kapię strzykawką po maleńkiej kropelce rzadkiego oleju daiwy do łożysk a następnie oba gniazda rolki (w kabłąku i w ramieniu kabłąka) smaruję smarem hydrofobowym (np DG18 ale może być inny). Chodzi o zminimalizowanie przenikania wody do łożysk.
W Daiwach ze średniej półki (Caldia LT, Ballistic LT, TDR itd) znajdują się otwarte !!! łożyska 4x7x2 zabezpieczone gumową uszczelką.  Mają tę zaletę, że łatwo je umyć i przesmarować.
Wiesiek

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
Pięknie dziękuję :bravo: :thumbup: :beer:
Teraz już tylko szukam podkładek 3x5x05 w sensownej cenie.
Dół społeczny.