Autor Wątek: Przedłużenie żywotności kołowrotka poprzez wymianę łożysk...?  (Przeczytany 14127 razy)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Mam problem rolką kabłąka w kołowrotku: Daiwa N'Zone LT 5000 S-CP, nie ma tam łożysk tylko ślizg składający się z następujących elementów od strony drutu:
- czarna plastikowa tulejka
- metalowa rolka
- biała plastikowa/teflonowa malutka tulejka
- mosiężna tulejka

Gdy w powietrzu jest sucho piszczy okropnie, gdy nastaje wieczór i wzrasta wilgotoność powietrza jest lepiej ale dalej szumi jakby było tam zużyte łożysko.

Czyściłem wszystko i obficie zalałem olejem do maszyny do szczycia a drugim razem smarem do kołowrotka Mikado niebieskiem. W obu przypadkach 0 efektu

Można coś z tym zrobić?

Napewno dobrze złożyłeś rolkę?? Może dajesz zbyt dużo oliwki lub smaru. Dużo nie znaczy dobrze :P jak masz to daj troszkę smaru Shimano dg06. Na sucho ciężko stwierdzić co jest nie tak.
- Arek -

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Słyszałem już kilka wersji na temat wymiany tulei na łożyska w rolce w kołowrotkach Daiwa np. W Ballistic LT, to podoba mi się ta ostatnia: dwa łożyska 4x8x2, jedno z zamknięte a drugie otwarte. Czy coś jeszcze do tego zestawu czy tylko olej do otwartego łożyska?
Kolejność założenia łożysk dowolna?
C'est la Vie

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Nie wiem, jak jest w Balistic, w Fluego i Exceler w rolce wymieniamy tuleję na jedno łożysko 3x6x2,5 plus ewentualnie podkładka regulacyjna. Zdziwił bym się , jakby w Balistic było inaczej.  Jak już kupisz Balistic, to rozkręć rolkę i zobacz, co tam jest.
Dziwne masz wersje i nie wiem skąd do ładowania do rolki tak dużych łożysk 4x8x2 i to jeszcze dwóch takich samych ale jedno otwarte.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tench

• Ekspert
Cofnij się do drugiej strony tego tematu.
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
Cytat:
"Daiwy ze średnich półek (np przytoczona już TDR, Ballistic) mają bardziej rozbudowane rolki. Fabrycznie też tam jakieś wygibasy w postaci tulejek, dystansów, podkładek i niezbyt mocarnego 4x7x2. Ja wywalam to wszystko i pakuję tam coś większego, i to w ilości 2 sztuk. Tak, to jest wówczas fajna rolka i łożyskowanie"

Czy chodzi o takie rozwiązanie: łożysko 4x8x2 i 4x8x2 kołnierzowe??

2 kołnierzowe to pewien problem, ale jedno kołnierzowe i jedno zwykłe pasują doskonale ;) - cytat:Wonski81

Powyżej jest przytoczony przykład umieszczenia łożysk 4x8x2mm ( jedno z kołnierzem a drugie bez ) w rolce w kołowrotkach TDR oraz Ballistic.
 Ja tak to zrozumiałem czy pozostali również?

C'est la Vie

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Też tak to zrozumiałem. Cofnąłem się do drugiej strony i przeczytałem, że Daiwy z wyższej półki jak Balistic i TDR mają inaczej, jak te z niższej, jak np. Fluego.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tench

• Ekspert

Jak już jesteśmy przy łożyskach to czy Shimano ( OIL-3 ) Bait Finesse System dedykowany do łożysk w multikach czy ogólnie do łożysk?
 Ewentualnie proszę o jakąś alternatywę.
C'est la Vie

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Zapewne ogólnie, do łożysk. Ale gdybyś chciał spróbować czegoś innego to mogę polecić Ardent Reel Butter Bearing Lube.  Kiedyś  szukałem czegoś pod Daiwe innego niż dedykowane preparaty i oglądając jakieś filmy serwisowe natknąłem się na ardenta, uciszyłem nim skutecznie łożysko w rolce, które raz na parę tygodni dawało koncert. Mimo że wcześniej próbowałem daiwa/shimano efekt był krótkotrwały. Od tego czasu mam zestaw środków smarnych tego producenta i smaruje nim wszystko poza Pennami i jestem  zadowolony z efektów.

Offline tench

• Ekspert

Chciałbym spróbować jak najbardziej ale... nie jest dostępny w Polsce a przypuszczam, że kupując z zagranicy jest mało opłacalne.

Zresztą w naszych polskich sklepach z takimi artykułami jak smarowidła, oleje do kołowrotków jest nad wyraz malutki asortyment... >:(

Zastanawiam się czy nie kupić "oleju" Abu lub Penn, ponieważ jeszcze cały czas są dostępne od ręki i nie szukać dziurki w całym ;) :D
C'est la Vie

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
Mam zestaw smar + olej penn. Olej ma dość spora lepkość,  a smar też jest dość lepki i.. twardy, oczywiscie jak na środki smarne stosowane w kołowrotkach. Nie jest to zestaw który pozwala osiągnąć super jedwabistą pracę. Jest zaprojektowany  do maszyn gdzie priorytetem jest ochrona przed korozja , powstającej na skutek częstego kontaktu ze słona wodą. Ten smar nawet dobrze już przesolony nadal działa.  Nie pozwala na utlenianie się metali. Smar i olej penn ok , ale do cięższych  kołowrotków gdzie nie jest wymagana maslana praca. Ja poza Pennami ładuje go do Okumy azores, ale to inna historia.

Zestawu do smarowania abu nigdy nie miałem w rekach także nic nie podpowiem.

Offline Berez

• Ekspert
Kup sobie permalube do tego oliwę rowerową Shimano wet lube i na twoje potrzeby wystarczy. Co do smaru penn to sorry ale tym lazurem to bym roweru nawet nie posmarował :P.
- Arek -

Offline tench

• Ekspert
 Berez, tej oliwki Shimano, którą poleciłeś nigdzie nie ma.

Znalazłem takie cudeńko:

https://allegro.pl/oferta/gtu-3-olej-smar-finish-line-wet-60ml-cross-country-syntetyczny-15339728340

Ten specyfik do łożysk a jakiś drugi z teflonem do pozostałych części ruchomych :)

No chyba, że ten jeszcze się nada:

https://allegro.pl/oferta/shimano-smar-do-lozysk-rowerowy-premium-grease-dura-ace-100-g-tuba-15173716700

C'est la Vie

Offline Berez

• Ekspert
Berez, tej oliwki Shimano, którą poleciłeś nigdzie nie ma.

Znalazłem takie cudeńko:

https://allegro.pl/oferta/gtu-3-olej-smar-finish-line-wet-60ml-cross-country-syntetyczny-15339728340

Ten specyfik do łożysk a jakiś drugi z teflonem do pozostałych części ruchomych :)

No chyba, że ten jeszcze się nada:

https://allegro.pl/oferta/shimano-smar-do-lozysk-rowerowy-premium-grease-dura-ace-100-g-tuba-15173716700

Ta oliwka jest bardzo gęsta a smar bardzo lepki przerabiałem to :P.
- Arek -

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
Kolega ma chyba to na myśli
https://sklep.twr.com.pl/product-pol-61-Shimano-Wet-Lube.html
Tylko cena wysyłki zabiją cała zabawę :-\

Offline tench

• Ekspert

No to lipa, że produkty za gęste, lepkie...

Więc ta oliwka Shimano Wet Lube jest dostępna.
 Berez, czy ona będzie ok nie tylko do łożysk?
C'est la Vie