Autor Wątek: Kosz wędkarski Anno Domini 2023. Jaki wybrać?  (Przeczytany 6761 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: feeder
Czołem,
Wiem, temat był setki razy, ale większość wątków pochodzi sprzed lat, dlatego pozwalam sobie założyć nowy. Od pewnego czasu myślę o zakupie kosza pod feeder i matchowkę na wody stojące. Przeczytałem co mogłem, obejrzałem co się dało, ale dalej trudno mi się zdecydować, choć aktualnie najbliżej mi do Matrixa XR 36 Pro.
Pytanie do praktyków. Czy rama faktycznie zmienia tak wiele? Czy nogi 36 mm faktycznie warte są dopłacenia kilkuset złotych w porównaniu do tych cieńszych?
Pomóżcie. Chcę kupić raz a dobrze. Akcesoria mam głównie Matrixa i Prestona, zatem odpada problem kompatybilności gratów.

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
Odp: Kosz wędkarski Anno Domini 2023. Jaki wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 17.01.2023, 21:09 »
Bierz starego Matrixa na D36, ważny jest rozstaw nóg im większy tym kosz bardziej stabilny.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 17.01.2023, 22:16 »
Jeśli przejrzysz oferty kilku producentów to zauwazysz że ramy sa praktycznie identyczne, mocowania podobne a kolorystyka to rzecz gustu.
Im szerszy rozstaw tym lepiej i wygodniej sie łowi, nogi im dłuższe z mozliwością regulacji stopki tym lepiej i mozna w ekstremalnych warunkach lepiej rozstawic kosz, dobre szerokie stopki to lepsze trzymanie sie gruntu. Dodatkowe boczne szuflady na drobiazgi to plus. Jesli ma byc układ jezdny to mocowanie takiego układu.  Jeśli ma poziomice to plus ,szybciej i dokładniej rozstawiasz kosz jeśli nie uzywasz platformy.
Tak to widze, uzywałem kilku na nogach 25, 30 i 36, mozna kupić dobry na 25 i badziew na 36 :) a że nie chce mi sie nosić mojego to od 3 lat łowie na fotelu Prestona noga 30 8)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.01.2023, 22:31 »
Mam S36 Matrixa, kupiłem w zeszłym roku. Co mogę powiedzieć po sezonie użytkowania to tyle, że jest potwornie stabilny (jestem wielkim chłopem i nigdy nie drgnął pod moją masą), co do kasetek i szuflad - są okej na niewielkie pierdoły. Trzymam tam okulary, czapkę, jakieś koszyki, wypychacze, nożyczki i tego typu bzdety.

Z plusów:
-> wyżej wymieniona stabilność, która przekłada się na mega wygodę korzystania z takiego feeder arma na przykład
-> dużo rzeczy pod ręką, z dostawioną jeszcze półką to czasami nie trzeba x godzin tyłka ruszać poza rozciągnięciem nóg ;)
-> fajne miejsce na bzdety w kasetkach plus wysuwana szuflada "spod tyłka" na bok, do której można wsadzić najczęściej używane klamory

Z minusów:
-> potwornie ciężki, a jak jeszcze zapakujesz do niego jakieś rzeczy, nie odczepisz feederarma na czas transportu, to ta waga wzrasta - nie wyobrażam sobie tego nieść 500m i więcej w upale, także zastanów się gdzie łowisz :P
-> wygoda, dla mnie jest to ogromny minus (nie dokupiłem jeszcze krzesełka z oparciem, gdyż na swoje gabaryty mam obawy o jego wytrzymałość), na krótką popołudniową posiadówkę jak najbardziej ok, ale jak człowiek jedzie posiedzieć od świtu do wczesnego popołudnia to jednak ja zaczynam mocno odczuwać plecy, ale tez mam je mocno zużyte, że tak powiem ;)
-> wygoda part 2 - bazowa liczba kasetek jest ok dla osoby o przeciętnym wzroście, ja przy 193cm musiałem dokupić taką grubą kasetę, żeby nogi były w normalnej pozycji, bo bez tego już po krótkiej chwili miałem połączenie bolących nóg, które dołączyło do w/w pleców :D

Także odpowiedz sobie sam jak się tam trzymają twoje plecy, jak daleko masz do stanowiska i wtedy dowiesz się czy chcesz kosz. Co do wyboru to tak jak koledzy wyżej napisali, to raczej kwestia gustu kolorystycznego, bo te kosze na nogach 36 są nie do zajechania moim zdaniem. Gdyby nie moje problemy zdrowotne, które niestety przyćmiły mi odbiór kosza, to byłbym mega zachwycony, wszystko jest pod ręką, nic się nie telepie, ogólnie jest to jedna z najlepszych zabawek wędkarskich jakie nabyłem na przestrzeni paru ostatnich lat.

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #4 dnia: 17.01.2023, 23:02 »
Dzięki, transport to nie lroblem, bo nad swoją wodę dojeżdżam autem na sam brzeg. Plecy też mi na razie nie dają do wiwatu. Szkoda, że w Krakowie dziś nie da się już nigdzie obejrzeć takich gratów na żywo w sklepie.

Offline Herman

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #5 dnia: 01.05.2023, 14:05 »
Gdybyście mieli wybrać jakiś kosz z kategorii "best of the best" to co by to było? Zastosowanie - do feedera a czasami do tyczki. Preston Absolute, MAP z carbonu, coś z OCTBOX? Są jeszcze jakieś "zarąbiste" modele, firmy? Moją uwagę zwróciły też kosze MK Quattro, był nawet zaczęty wątek na tym forum ale został zamknięty i nic się z niego nie dowiesz. Obecnie mam leciwy z Trabucco, Genius X3 bodajże.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.05.2023, 22:11 »
Osobiscie mimo że mam inne marki polecam: Prestona i Matrixa
Niestety obejrzałem sobie ostatnio na zawodach Mk Quattro Shelby i porozmawiałem z włascicielem, niestety stwierdził że drugi raz by nie kupił : małe stopki, nie regulowane nózki i ciężar duzo wiekszy od podanego w specyfikacji, dodatkowo naklejki na nózkach imitujace carbon słabej jakości oraz osprzęt do kosza drogi. Z plusów do bardzo wygodne siedzisko i montowane poziomice.
Czy kosz wart prawie 6 tys zł ?
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Herman

« Odpowiedź #7 dnia: 01.05.2023, 22:56 »
O, to jestem troszkę zaskoczony taką jakością kosza MK Shelby, to prawie najwyższy model firmy, hm. Cholerka, wychodzi, że jednak Preston :)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 02.05.2023, 00:02 »
To ja jeszcze dodam jedno. Siedzisko powinno mieć podparcie pleców. Fotel zawsze był dla mnie, prawdziwego Polaka cebularza, zbędnym wydatkiem. Z każdą godziną przesiedzianą na koszu upewniałem się, że to konieczny wydatek. Każda godzina odpoczynku odwlekała ten zakup. W ciągu ostatnich tygodni zmieniłem podejście. Nie po to zapierdzielam tyle czasu, aby sobie żałować wygody. Bierz na nogach D36. Spraw sobie fotel. Nie po to jedziesz nad wodę, aby po powrocie bolały cię plecy.
Pierwsze kosze Matrixa 36 miały wiele wad. Od wagi po pokrętła. Jaxon D36 pod wieloma względami był lepszy. Tak samo ciężkie gówno, lepsze mocowania i znacznie niższa cena. Tylko może inny prestiż. Każdy gram nad wodą wycenia się w postępie geometrycznym. Jeśli masz transport nad stanowisko, lub system transportowy to weź nawet fotel z salonu.
Marcin

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 02.05.2023, 00:17 »
O, to jestem troszkę zaskoczony taką jakością kosza MK Shelby, to prawie najwyższy model firmy, hm. Cholerka, wychodzi, że jednak Preston :)

Oglądałem kilkanaście używanych koszy Prestona i jakość wykonania jest na wysokim poziomie. Osobiście wolę fotel ale gdybym kupował to Preston, ewentualnie Daiwa.

Offline Herman

« Odpowiedź #10 dnia: 02.05.2023, 15:48 »
Gites, ale gdybyście mieli wybrać: Matrix S36 czy PXR 36 to który lepszy? Słyszałem coś, że siedzisko w PXR coś nie teges. Cenę pomijam.

Offline Matthis

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #11 dnia: 02.05.2023, 16:39 »
Osobiście mam taki Caperlan CSB D36, nie narzekam. Pozdrawiam.

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 02.05.2023, 16:57 »
O S36 się już tutaj wypowiadałem, tytan stabilności, jedynie konieczność dokupienia kaset jak jesteś wysoki.
Największa wada - waga.

Offline Herman

« Odpowiedź #13 dnia: 03.05.2023, 00:35 »
Dobra, Preston Absolute czy Matrix xr36?
Trwałość, niezawodność, wygoda. Podawany argument, że minusem danego modelu kosza jest jego waga dotyczy wszystkich chyba modeli na nodze 36, jest to 18-19 kg. Co do wad tego akurat Matrixa znalazłem wypowiedź jakiegoś angielskiego kolegi, że nogi teleskopowe nie trzymają, że się zsuwają, choćby nie wiem jak jest dokręcić. Wad Prestona w necie nie znalazłem, chyba mają lepiej działający wydział propagandy :)

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #14 dnia: 03.05.2023, 07:17 »
Duża waga koszy to tych na ramie tak jak mówisz 18-19kg.
Ale kosze nie na ramie a nodze d36 nie zawsze muszą być ciężkie bo mam Lorpio master 250 z platformą na nogach d36 i zestaw waży 8,3kg i naprawde czuć że to lekkie.