Autor Wątek: Kosz wędkarski Anno Domini 2023. Jaki wybrać?  (Przeczytany 6776 razy)

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Odp: Kosz wędkarski Anno Domini 2023. Jaki wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: 03.05.2023, 10:30 »
Zakupiłem Preston Inception Station na nodze 30mm. Jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o ergonomie i wygodę łowienia. Dwie wysuwane szuflady z boku są świetne, rzecz na którą rzadko ktoś zwraca uwagę. Stabilność ok.
Niestety waga ogromna. Zastanawiałem się na koszem Lorpio Master 250. Ze względu na wagę i wygodę transportowania. Zdecydowałem się jednak na kosz na ramie.
W Prestonie wygodne siedzisko, ekstra szuflady, stabilność, dobra jakość wykonania. Jedynym minusem to waga, wielkość kosza. Dodam że kosz Prestona można kupić za 1800 złotych.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 03.05.2023, 13:20 »
Noga 30mm to jest niezły kompromis pomiędzy stabilnością a wagą. Kilka lat temu problemem było by dokupienie osprzętu, ale teraz standardem jest rozmiar 36 i odpowiednie redukcje na nogi 30 i 25mm
Marcin

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #17 dnia: 03.05.2023, 13:48 »
Powoli przekonuję się do Preston Inception, cena też jest ok, 2x niższa niż za Absolute.

Offline krzysssiooo

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 03.05.2023, 21:22 »
Pozwolę się wypowiedzieć w tym temacie, cały poprzedni rok łowiłem na cuzo quantum, nie mam nic do zarzucenia temu fotelowi poza waga, mega stabilny trwały i turbo wygodny.
W tym roku kupiłem Prestona fotel z podnozkiem oraz na zawody dostałem absoluta ten nowy model 2023, o ile nie mam żadnego porównania o tyle mogę powiedzieć że praktycznie na koszu można skakać, a wędka stoi nieruchoma, ale swoje waży i to jest właśnie ta różnica między ciężkimi, a lekkimi koszami. Podczepisz siatkę parasol półkę boczna i inne gadżety, a on dalej będzie stał stabilnie. Więc ja jako fan Prestona mocno polecam absolute na nodze 36.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #19 dnia: 04.05.2023, 08:34 »
A może taką hybrydę fotela z koszem:

Wygląda kozacko i nawet jest teraz w promocji:

https://www.sklep-mietus.pl/kosze-wedkarskie/48573-pudelkosiedziskokosz-ms-range-seatbox-va-4039507271565.html

Może jest na forum jakiś użytkownik i się wypowie na temat tego kombajnu, bo ja ekspertem od koszy to nie jestem ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
« Odpowiedź #20 dnia: 04.05.2023, 09:42 »
Wygląda to bardzo fajnie. Ciekawe jak z jakością wykonania. Cena też do zaakceptowania. :thumbup:

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
« Odpowiedź #21 dnia: 04.05.2023, 10:45 »
Uchwyty do akcesoriów nie na nogach, więc raczej będzie źle.
To juz wole mój  F25 Superbox MK2 z obrotowym mimo że bez ramy jest ok tylko mógby być szerszy ...

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 04.05.2023, 14:59 »

https://www.sklep-mietus.pl/kosze-wedkarskie/48573-pudelkosiedziskokosz-ms-range-seatbox-va-4039507271565.html?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQ9cjowwiZjSxXNc8mJc_IkMYJVERY1A50sAhak4nDcnEVmGoET4iUhoCkVcQAvD_BwE

Może jest na forum jakiś użytkownik i się wypowie na temat tego kombajnu, bo ja ekspertem od koszy to nie jestem ;).

Dodatkowo w dolnej części znajdują się szyny, na których można zamontować podnóżki (do kupienia osobno).

Offline Herman

« Odpowiedź #23 dnia: 04.05.2023, 15:10 »
W tych nowych koszach na ramie zastanawia mnie jedna rzecz- obecność ramy nie daje możliwości regulacji wysokości siedziska a odpowiednia wysokość to, jak piszą, podstawa wygodnego i zdrowego siedzenia. Możemy tylko dołożyć kasetę/kasety żeby wysokość siedzenia podwyższyć. Jeżeli założę dodatkową wysoką kasetę (bo chcę, bo muszę) albo siedzisko z oparciem, które jest jeszcze wyższe - to wysokość siedzenia drastycznie rośnie. I wtedy chyba już się robi niewygodnie :) Czy nie lepszym rozwiązaniem jest jednak kosz na ramie H- jak Matrix XR36 COMP? Sprawia wrażenie solidnego. Co myślicie? Ma ktoś taki kosz Matrixa?

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #24 dnia: 04.05.2023, 16:02 »
XR36 Comp to bardzo solidny i dobrze wykonany kosz. Moim zdaniem jest równie stabilny, co stary S36 pomimo braku ramy. Na ogromny plus bardzo łatwy system demontażu podnóżka. Często używam właśnie w takiej opcji jak chcę go zarzucić na ramię i pójść niedaleko.
Kuba

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 05.05.2023, 07:39 »
Ja polecam kosz Preston Inception 150 3D. To kosz bardzo solidny, mocny, na nogach 30 mm. Jego plusem jest pojemna komora i mało rzeczy przeznaczonych pod tyczkę. A nie czarujmy się, większość koszy ma kasety właśnie tyczkowe, specjalnie pod drabinki z zestawami, i trzeba ogarniać resztę dodatkowymi pudełkami. Do takiego pojemnika wchodzą wszelkie przynęty, plus osprzęt, foremki, do tego wszystkie koszyki, podajniki etc. Ma się wszystko w koszu, co jest wg mnie bardzo wygodne i mniej miejsca zajmowane jest przez to na podczepianych stolikach. Nie da się też czegoś zapomnieć, bo wszystko jest w jednym miejscu :) To kolejna odsłona tego modelu, w której poprawiono ułomności poprzedników, najlepsza wg mnie dla tych, co łowią feederem i spławikiem.

https://www.drennantackle.com/products/tackle/bait-boxes-and-waiters/

A odnośnie podwyższania kosza kolejną kasetą. Uważałbym, bo normalnie kosz jest dopasowany do platformy, jeśli coś dodamy, automatycznie ciężko będzie o to aby plecy nie bolały. To jak z kiblem, jego wysokość jest stała i tak dopasowana, aby było wygodnie siedzieć mając stopy oparte o podłogę. Inna wysokość może się wiązać z uciskiem ud, a to znów drętwienie nóg, do tego trudno aby i plecy nie bolały. Mnie często bolą plecy, ale łowiąc na koszu nie mam tego problemu, właśnie dzięki takiej formie siedzenia wzmacniają się mięśnie, co pomaga aby temu zapobiec. Ale nie każdy tak ma, więc siedzenie to też dobra opcja. Ale i tu nie powinno się wg mnie podnosić całości.
Lucjan

Offline Herman

« Odpowiedź #26 dnia: 05.05.2023, 08:03 »
Luk, dałeś link do tacki Drennana, mam już taką :) Zalinkuj tego konkretnego Prestona bo są trzy Inception'y w ofercie, proszę.
Luk, chodzi mi o to, że jakbym chciał zamontować dodatkową kasetę (bo się np. nie mieszczę ze sprzętem)  to wtedy kosz z ramą H daje mi możliwość obniżenia całości i uzyskania takiej samej wysokości siedziska jak przed dołożeniem kasety. Ten Inception też jest na ramie H (jest wersja Inceptiona na "stałej" ramie). Dawid Moska, zdaje się, że recenzując swój nowy kosz na ramie- Matrix xr36 pro, stwierdził, że nie dołoży mu już siedziska z oparciem bo całość robi się za wysoka i nie da się na tym już siedzieć. 

Offline mariola

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #27 dnia: 05.05.2023, 08:09 »
Przerobiłem już w sumie kilka i obecnie łowię na Guru 2.0. Bardzo dobry i stabilny kosz, ale jeśli ktoś jest duży to ten kosz będzie za mały. Dla mnie jest idealny, a jedynym minusem jest brak poziomicy co można rozwiązać za 5 zł dokupując sobie:) Matrix d25 super lekki kosz na szybkie wypady, jak ktoś nie chce wchodzić w d36 to jest to strzał w dziesiątkę. Miałem XRComp 36, bardzo fajny i kompaktowy. Szeroki i generalnie zgrabny. Jedyny minus to nogi teleskopowe się zsuwały. Poważny minus. Jeśli miałbym dzisiaj wybierać XRPro czy Comp - to i tak bym wybrał Compa. Comp jest dość ciężki, a XR oprócz tego że ogromny to na maksa ciężki. Kosz dla naprawdę dużych gości i z tego wszystkiego chyba lepiej wejść w "dziadka" S36. Taki czarny pięknie się prezentuje.

Co do Prestonów to kolega ma poprzedni Absolut na d36, też bardzo dobry. Inception też dobry i w niskich pieniądzach, ale mały jest. Za mały po prostu. Z tego co widziałem na wielu zdjęciach z Absolutna strasznie schodzi farba z nóg.
Aaaa...Tubertini Hexa to też całkiem słuszny wybór i można wyrwać w dobrej cenie. To nawet lepszy wybór niż Preston jak dla mnie. świetnie prezentuje się na żywo, a i osprzęt jest łatwo dostępny.

Nie ma co wchodzić w jakieś "niepopularne" marki. Może są dobre (Mk, Feenyx itp.), ale trudno to sprzedać na rynku wtórnym.

Offline Herman

« Odpowiedź #28 dnia: 05.05.2023, 14:16 »
Jedyny minus to nogi teleskopowe się zsuwały. Poważny minus.

No dobrze, ale jak by się okazało, że faktycznie pode mną się zsuwają to wymiana nóg na inne, innej firmy, powinno załatwić temat?

Offline mariola

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #29 dnia: 05.05.2023, 15:41 »
To na bank, ale możliwe, że tylko ja tak miałem. Jeśli Ci się podoba XR to go kupuj i się nie zastanawiaj.