Autor Wątek: Włamanie do piwnicy  (Przeczytany 4459 razy)

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
Włamanie do piwnicy
« dnia: 31.01.2023, 19:58 »
Panowie, spotkała mnie dzisiaj niemiła niespodzianka, po powrocie po pracy słyszę pukanie przez drzwi, judasz ukazuje sąsiada z dołu.
Po krótkiej rozmowie, dowiaduję się, że miała miejsce próba włamania do piwnicy mojej i sąsiada, na szczęście nieudana, choć niewiele brakowało, został wygięty zaczep, który się blokuje kłódką oraz z mocowania na którym jest ów zaczep, została wyjęta jedna z dwóch śrub, podobnie sprawa wyglądała w drzwiach sąsiada. Dziwne to wszystko, ponieważ roboty do włamania dużo nie zostało, więc albo złodzieje zostali spłoszeni, albo sam nie wiem..
Drzwi mam drewniane, ażurowe z wkręconą od wewnątrz płytą hdf.

Macie jakieś patenty antywłamaniowe lub dobre zabezpieczenia do polecenia?

Oczywiście co bardziej wartościowe zmieniło miejsce przechowywania.
Kuba

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Włamanie do piwnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 31.01.2023, 20:31 »
Miałeś fuksa...
Kratę możecie z sasiadem założyć? Tzn. czy macie piwnice w takiej wnęce, którą można odgrodzić?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #2 dnia: 31.01.2023, 20:37 »
Warto zainwestować w ubezpieczenie piwnicy. Ja zawsze to robię przy okazji opłacania ubezpieczenia mieszkania.
Drzwi polecam ala "wejściowe do mieszkania", bez kłódek tylko z zamkiem i zawiasem od drzwi montowanym w środku piwnicy.
Plum

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 341
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #3 dnia: 31.01.2023, 20:46 »
Panowie, spotkała mnie dzisiaj niemiła niespodzianka, po powrocie po pracy słyszę pukanie przez drzwi, judasz ukazuje sąsiada z dołu.
Po krótkiej rozmowie, dowiaduję się, że miała miejsce próba włamania do piwnicy mojej i sąsiada, na szczęście nieudana, choć niewiele brakowało, został wygięty zaczep, który się blokuje kłódką oraz z mocowania na którym jest ów zaczep, została wyjęta jedna z dwóch śrub, podobnie sprawa wyglądała w drzwiach sąsiada. Dziwne to wszystko, ponieważ roboty do włamania dużo nie zostało, więc albo złodzieje zostali spłoszeni, albo sam nie wiem..
Drzwi mam drewniane, ażurowe z wkręconą od wewnątrz płytą hdf.

Macie jakieś patenty antywłamaniowe lub dobre zabezpieczenia do polecenia?

Oczywiście co bardziej wartościowe zmieniło miejsce przechowywania.

Przyklej/przyczep do drzwi tabliczkę obiekt monitorowany i że po wejściu robione jest foto i wysyłane online, powinno zadziałać. 13l temu jak mieszkałem w bloku miałem włam do piwnicy w lutym, zwinęli mi rower, kupiłem nowy i był równowartości ówczesnej wypłaty, zrobili wtedy kilka piwnic, zgłoszone na Policję, jakież było moje zdziwienie jak w lipcu otrzymałem telefon z Policji, że prawdopodobnie znaleźli mój rower bym wpadł na oględziny. Zdjęli pasera pod sklepem w tym samym mieście, któregoś Policjanta tknęło, że gapi się na rower, który mają w bazie, w sensie kolorystyki, wyszedł gość ze sklepu, wylegitymowali, rzucili nr ramy na bęben i voila :bravo: miał doczepione błotniki i lampki dodatkowe. Po odzyskaniu roweru okazało się, że dotarli do złodzieja, udowodnili mu 27 włamów wiem bo przychodziły z sądu powiadomienia, co ciekawe dane złodziej były pełne i po wpisaniu w FB można było pojechać i samemu oprawić gagatka. Ginęły drobne rzeczy, klucze, wkretarki, nawet gołebie :) wszystko niska szkodliwość społeczna czynu, ale sąd mu połączył wszystkie włamy w jedną sprawę i koleś dostał 1,5r do odsiadki. Inny przypadek z osiedla, koledze zajumali 4 koła z alusami, o 3  w nocy policja zrobiła rutynową kontrolę gówniarzom co wieźli koła, podali że do mamy na działkę, spisani, wypuszczeni, o 7 rano zadzwonił ze zgłoszeniem, pod koniec dnia koła miał z powrotem, a towarzystwo złapane. Niestety z wyższych aut kilka katalizatorów zniknęło bez happy endu.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 31.01.2023, 20:48 »
Warto zainwestować w ubezpieczenie piwnicy. Ja zawsze to robię przy okazji opłacania ubezpieczenia mieszkania.
Drzwi polecam ala "wejściowe do mieszkania", bez kłódek tylko z zamkiem i zawiasem od drzwi montowanym w środku piwnicy.
Większość piwnic, które nie mają oddzielnych drzwi, tylko drewnianą kratkę ze skoblem etc nie spełnia minimalnych wymagań OWU towarzystw, więc ubezpieczenie by się wypięło, polecam sprawdzić sobie ten parametr.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 31.01.2023, 20:54 »
No ja mam właśnie stare drzwi wejściowe zamykane kluczem (zamek typu łucznik) i wewnętrznie montowany zawias. Przeszło bez problemu, bo o to pytałem.
Plum

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 31.01.2023, 21:01 »
No ja mam właśnie stare drzwi wejściowe zamykane kluczem (zamek typu łucznik) i wewnętrznie montowany zawias. Przeszło bez problemu, bo o to pytałem.
Nie ma czegoś takiego, że "przeszło" to by się okazało przy likwidacji, przy zwieraniu to Ty oświadczasz, że spełnia to minimalne wymagania w OWU ;) Generalnie TU nie robią w sprawie piwnic wielkiego halo, bo straty nie są tam po włamie zazwyczaj wielkie, sama suma ubezpieczenia to zazwyczaj XX% od ruchomości domowych, więc żeby mieć porządnie ubezpieczone graty w  piwnicy trzeba mieć porządnie ubezpieczone ruchomości w domu, a że to drogi produkt więc większość tego nie robi. Podobnie temat wygląda w przypadku szkód związanych z pożarami wynikającymi ze zwarć elektrycznych i itp. Generalnie temat rzeka.

Offline Frankestin

• Ekspert
  • Reputacja: 114
    • SiG Polska Północ
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 31.01.2023, 21:20 »
Przeszedłem przez włamanie jakieś 2 lata temu. Ubezpieczenie pokryło straty, więc szczerze polecam takie zabezpieczenie.
U mnie na osiedlu włamanie są częste,  profilaktycznie założyliśmy dodatkowy zamek na wejściu do korytarza z piwnicami. Co ciekawe włamywacze nie próbowali jeszcze wyłamać tych drzwi,  szukają dojść do piwnic bez takiego zabezpieczenia.
Franki

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 31.01.2023, 21:28 »
Przeszedłem przez włamanie jakieś 2 lata temu. Ubezpieczenie pokryło straty, więc szczerze polecam takie zabezpieczenie.
U mnie na osiedlu włamanie są częste,  profilaktycznie założyliśmy dodatkowy zamek na wejściu do korytarza z piwnicami. Co ciekawe włamywacze nie próbowali jeszcze wyłamać tych drzwi,  szukają dojść do piwnic bez takiego zabezpieczenia.
U mnie było ciekawiej, nowe budownictwo więc do piwnic drzwi bardzo porządne, ale jakiś cwaniak z blokowiska był dogadany ze złodziejem i robił mu wejściówkę na zasadzie-o 23 gdy ruch do piwnicy niewielki było coś włożone w drzwi piwniczne by się nie zatrzasnęły, więc było hulaj dusza i zostawały do sforsowania drzwiczki do boxów (drabinkowe) :/ W domu teraz pies pilnuje tałatajstwa, choć mieszkam w okolicy, gdzie mieszkańcom od lat nie zginęło nic i nawet często domostw na noc nie zamykają.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #9 dnia: 31.01.2023, 21:33 »
Ja długo walczyłem ze swoimi mieszkańcami (jestem w zarzadzie wspólnoty) i od dwóch lat mamy monitoring... zero wlamów od tej pory.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 31.01.2023, 21:44 »
Ja długo walczyłem ze swoimi mieszkańcami (jestem w zarzadzie wspólnoty) i od dwóch lat mamy monitoring... zero wlamów od tej pory.

Monitoringi przy włamaniach do piwnic niewiele dają, bo nie jest problemem takowy zasłonić i siebie w sposób uniemożliwiający identyfikację ubrać. W sąsiednim bloku monitoring uratował jedną piwnicę, po tym jak złodzieje połapali co i jak kamerę zaklejali i tyle. Raczej nikt w bloku całodobowej ochrony przed kamerami nie ma (no chyba że jakieś osiedle na wypasie :) ), więc tyle było z monitoringu.

Co do ubezpieczenia, spytałem Pani, która mnie ubezpieczała czy sposób w jaki zabezpieczony jest moja piwnica spełnia ich oczekiwania. Powiedziała, że jeżeli faktycznie to są takie drzwi z zamkiem na klucz i brak możliwości podważenia to jest ok, stąd tak gadam o zawiasach wewnątrz i drzwiach na ramie jak wejście do mieszkania :)
Plum

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #11 dnia: 31.01.2023, 21:46 »
Kiedyś po włamaniu u mnie w bloku (za dzieciaka ) i kradzieży rodzice oraz sąsiedzi złożyli się na drzwi ażurowe metalowe. Zostały one za zgodą spółdzielni domontowane w korytarzu.
Dzięki temu ewentualny złodziej musiałby pokonać jeszcze kolejne drzwi.
Dodatkowo została zamontowana na naszych drzwiach tania ale jakże upierdliwa kłódka https://hobbyhouse.pl/product-pol-897-Klodka-zeliwna-trzpieniowa-BA0897.html utrudnia ona dostęp do kolucha i ewentualne próby przecięcia. Tyle że my mieliśmy metalowe drzwi więc jak nie chcesz takich montować polecam chociaż zrobić framugi metalowe, wstawić od wewnątrz kratę albo sztaby metalowe, przekątne metalowe wzmocnienia.
No i pomyślałbym nad wyceną  rzeczy i ubezpieczeniem.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #12 dnia: 31.01.2023, 21:54 »
Przy moim bloku jest 16 kamer. Zewnętrzne i wrwnętrzne... jeden "młodzieniec" chciał zaistnieć i jedną na uszkodził... był w kapturze... ale w drodze do bloku jeszcze go nie miał ba dwoch kamerach... tak więc... prace społeczne plus koszt nowej kamery dla nas. Wyrok sądu. Do tego dochodza szczegóły ubioru czy też inne rzeczy, chód... wzrost... sylwetka... to tyle z monitoringu... póki co działa.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 31.01.2023, 22:00 »
Może żeby kary były wyższe ,to by nie było tylu chętnych na cudzą własność...

Pozdrawiam Łukasz

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 178
« Odpowiedź #14 dnia: 31.01.2023, 22:15 »
Cytat: carl23
Zdjęli pasera pod sklepem w tym samym mieście, któregoś Policjanta tknęło, że gapi się na rower, który mają w bazie, w sensie kolorystyki, wyszedł gość ze sklepu, wylegitymowali, rzucili nr ramy na bęben i voila
Mi kiedyś koleś zdjął jeden rower z balkonu i nakrylem go jak do drugiego się dobierał. Bardzo szybko przyjechali kryminalni i wezwali psa. Rower znaleźli schowany w krzakach a pod rowerem plecak złodzieja z jego karta do bankomatu i dowodem osobistym 8)
Ale żeby nie było tak różowo to jak włamali mi się do mieszkania to na przyjazd policji pod drzwiami czekałem od 21 do 5 i umorzyli z braku wykrycia sprawców w dwa dni. A policjant w protokole pisał "wentkarski "