Autor Wątek: Wybór kija do metody...  (Przeczytany 9670 razy)

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór kija do metody...
« Odpowiedź #30 dnia: 10.03.2023, 12:42 »
Daiwa n'zone 4000 do 11FT  bedzie wygladal jak zabawka.Wielkosc  LT 5000 bedzie ok do wedki  10 lub 11 FT

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #31 dnia: 10.03.2023, 14:54 »
Jest w ogóle N'zon w rozmiarze 4000? Do wędki 10-11ft będzie pasował idealnie 5000, to odpowiednik "typowego" rozmiaru 4000

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #32 dnia: 10.03.2023, 15:20 »
Kołowrotki N'ZON nie występują w rozmiarze 4000, zaś rozmiar 5000 LT jest pod względem szerokości szpuli większy od "typowego" rozmiaru 4000 (Shimano, Daiwa LT) i odpowiada "staremu" rozmiarowi Daiwa 3000/3010/3012, a także Shimano Aero 5000.

"Typowy" rozmiar 4000 jest zasadniczo wystarczający do wędek 10', a 5000 całkiem dobrze pasuje nawet do wędek 12' (chyba że łowimy ciężko lub dystansowo i zależy nam na większych elementach napędowych lub szerszej szpuli).

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #33 dnia: 12.03.2023, 00:39 »
Jak pisał Modus N'zon (ten zwykły i Plus) występują tylko w rozmiarach 5000 i 6000.
Ale nie ma się co bać rozmiaru 5000, ponieważ tak naprawdę w serii LT rozmiar 5000 ma ten sam korpus co 4000 i tylko większą o 3 mm (średnicy) szpulę i analogicznie większy rotor. Wagowo wypadają praktycznie tak samo a te 3 mm na szpuli nie zrobi Ci żadnej negatywnej różnicy a wręcz przeciwnie. Rzekłbym nawet, że N'zon 5000 jest idealnym kołowrotkiem właśnie do feederów 10 ft i 11 ft. Miałem dotychczas jedną sztukę i dokupiłem drugą. Generalnie, w tym budżecie (mowa o zwykłym, bez Plusa) to świetna maszynka, którą zdecydowanie polecam. Zresztą nie tylko ja.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • Rafał
« Odpowiedź #34 dnia: 12.03.2023, 05:51 »
Wczoraj wpadłem do Drevera na 10 minut po Canibale od Esca i nie obyło się bez obmacania sprzętu, Trafiłem akurat na Tomka i pokazał mi tą Daiwę LT 5000, kołowrotek idealny pod kij 9-11ft, mały, lekki. Wielkościowo jak Ecusima 3000/4000 czy Okuma Custom Black 40.
Dzierżno uzależnia

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 12.03.2023, 10:18 »
Żeby nie było tak słodko z tymi Nzonami , trzeba dokładnie pooglądać i wybrać ten , który akurat nie piszczy przy wolnym kręceniu, po włączeniu blokady. Czasami jest to bardzo ciężki temat .

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #36 dnia: 12.03.2023, 10:20 »
Lukas ,sprzedaliśmy tych N zonów mnóstwo nigdy nie było z nimi problemu, a idą dalej jak ciepłe bułeczki ,zarówno 5000 jak i 6000 ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 12.03.2023, 10:24 »
Temat piszczących Nzonów tak jak i Ninjy przewijał się na forum , sam odsyłałem do serwisu jeden z nich. Kołowrotki piszczą przy włączonej blokadzie obrotów wstecznych i wolnym kręceniu .

Pozdrawiam Łukasz

Offline koperek

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #38 dnia: 12.03.2023, 10:32 »
Pomóżcie proszę bo już sam nie wiem co wybrać. Po wstępnej selekcji zostały:
Preston Monster X Carp Feeder 11FT
Matrix Horizon Pro Commercial Feeder 11FT

Prestona miałem przez chwilę w ręku i wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Mam Matrixa Horizona Pro Distance 3,7m i zastanawiam się jak ma się do niego Commercial? Czy Commercial ma też aż tak sztywny dolnik ? Która wędka z wymienionej dwójki ma więcej mocy i głębiej pracuje podczas holu?

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #39 dnia: 12.03.2023, 15:39 »
Żeby nie było tak słodko z tymi Nzonami , trzeba dokładnie pooglądać i wybrać ten , który akurat nie piszczy przy wolnym kręceniu, po włączeniu blokady. Czasami jest to bardzo ciężki temat .
Temat piszczących Nzonów tak jak i Ninjy przewijał się na forum , sam odsyłałem do serwisu jeden z nich. Kołowrotki piszczą przy włączonej blokadzie obrotów wstecznych i wolnym kręceniu .
A kołowrotki karpiowe Tica mega ..ujowo nawijają żyłkę, sam widziałem na zdjęciu :P. Trzymajcie się od nich z daleka ;) ;D

Lukas, pisałem o tym kilkukrotnie i słowa te potwierdził jeden z kołowrotkowych Guru z tego forum (przepraszam, nie pamiętam który), bo zakładam, ze moja rekomendacja może być niewiele warta. Piszczą (przy bardzo wolnym kręceniu z załączoną blokadą obrotów wstecznych). w zasadzie tylko rozmiary LT6000 (i 4000 ze "starej" rozmiarówki). I tylko te bez Magsealed. Oczywiście nie wszystkie, ale jednak.
Jeśli Tobie piszczał jakiś LT4000, LT5000 lub np.3012 ze starej rozmiarówki, to jesteś chyba jedną z niewielu osób na świecie, której się to przydarzyło. Polecany tutaj N'zon LT 5000 nie piszczy.

Poza tym, że nie piszczy, to ma szpulę 54 mm średnicy (czyli typowe 5000) przy małej i lekkiej dupce, które to graty łącznie z korbką składaną na przycisk ważą tylko 290 g. Do tego płytka szpula, okrągły klips (choć tutaj klony Ruobi są lepsze, bo można w 15 sekund zmienić klipa na gumowy a w Daiwie nie jest tak kolorowo), przełożenie 4,7:1, świetna praca pod obciążeniem i bardzo dobry hamulec. Ja kupiłem swojego zaraz jak weszły i dziwiłem się, że tak długo nikt o nim nie mówi, bo to naprawdę świetny kołowrotek w tym budżecie. Jednak pod koniec zeszłego roku cześć celebrytów wędkarskich w końcu otworzyła oczy na coś więcej niż węgierskie "klony" i nagle okazało się, że w BF musiałem przelecieć kilka sklepów, żeby dorwać drugą sztukę.

Offline figaro

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #40 dnia: 12.03.2023, 15:55 »
Krisss ma rację wszystkie kołowrotki Daiwy jakie miałeł lub mam  GS,Regal W,Prorex ,N'ZON 5000 pracują płynnie i maślanie z większym lub mniejszym szumem podczas pracy co jest pomijalne.Kolega musiał mieć wyjątkowego pecha że trafił piszczący model.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 12.03.2023, 16:23 »

Pozdrawiam Łukasz

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #42 dnia: 12.03.2023, 17:25 »
Potwierdzam, w moim egzemplarzu (6000) tak jest, jednak piszczą tak minimalnie, że nic z tym nie robię.

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
« Odpowiedź #43 dnia: 12.03.2023, 17:33 »
Pomóżcie proszę bo już sam nie wiem co wybrać. Po wstępnej selekcji zostały:
Preston Monster X Carp Feeder 11FT
Matrix Horizon Pro Commercial Feeder 11FT

Prestona miałem przez chwilę w ręku i wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Mam Matrixa Horizona Pro Distance 3,7m i zastanawiam się jak ma się do niego Commercial? Czy Commercial ma też aż tak sztywny dolnik ? Która wędka z wymienionej dwójki ma więcej mocy i głębiej pracuje podczas holu?

Sensas black arrow 350 😎

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 12.03.2023, 18:40 »
A kołowrotki karpiowe Tica mega ..ujowo nawijają żyłkę, sam widziałem na zdjęciu :P. Trzymajcie się od nich z daleka ;) ;D

Lukas, pisałem o tym kilkukrotnie i słowa te potwierdził jeden z kołowrotkowych Guru z tego forum (przepraszam, nie pamiętam który), bo zakładam, ze moja rekomendacja może być niewiele warta. Piszczą (przy bardzo wolnym kręceniu z załączoną blokadą obrotów wstecznych). w zasadzie tylko rozmiary LT6000 (i 4000 ze "starej" rozmiarówki). I tylko te bez Magsealed. Oczywiście nie wszystkie, ale jednak.
Jeśli Tobie piszczał jakiś LT4000, LT5000 lub np.3012 ze starej rozmiarówki, to jesteś chyba jedną z niewielu osób na świecie, której się to przydarzyło. Polecany tutaj N'zon LT 5000 nie piszczy.

Poza tym, że nie piszczy, to ma szpulę 54 mm średnicy (czyli typowe 5000) przy małej i lekkiej dupce, które to graty łącznie z korbką składaną na przycisk ważą tylko 290 g. Do tego płytka szpula, okrągły klips (choć tutaj klony Ruobi są lepsze, bo można w 15 sekund zmienić klipa na gumowy a w Daiwie nie jest tak kolorowo), przełożenie 4,7:1, świetna praca pod obciążeniem i bardzo dobry hamulec. Ja kupiłem swojego zaraz jak weszły i dziwiłem się, że tak długo nikt o nim nie mówi, bo to naprawdę świetny kołowrotek w tym budżecie. Jednak pod koniec zeszłego roku cześć celebrytów wędkarskich w końcu otworzyła oczy na coś więcej niż węgierskie "klony" i nagle okazało się, że w BF musiałem przelecieć kilka sklepów, żeby dorwać drugą sztukę.

Wklejam zdjęcie z pierwszego nawoju TDR 3012 czyli sprzętu za około 250 Euro , przed korekcją podkładkami.
Tica kosztowała tyle co szpula do tej Daiwy ;)

Pozdrawiam Łukasz