Autor Wątek: Usztywnienie ramienia / feeder arm  (Przeczytany 1526 razy)

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
Usztywnienie ramienia / feeder arm
« dnia: 24.03.2023, 13:56 »
Cześć,

Od tego sezonu zacząłem używać feeder arma (Caperlan / Decathlon) mocowanego do fotela Jaxon AKZ (jak na zdjęciu z załącznika) jednak nie podejrzewałem, że każdy mój najmniejszy ruch będzie przenoszony na szczytówki. Oczywiście, zdawałem sobie sprawę, że jeśli coś jest ze sobą połączone - wpływa na siebie, jednak w tym przypadku każdy mój najmniejszy ruch na fotelu powoduje drgania szczytówek. Oczywiście,  jestem w stanie odróżnić je od brań z uwagi na inny charakter jednak jest to dość niekomfortowa sytuacja.

Wędkuję z podestu, płaska powierzchnia, przesiadłem się z typowego, najzwyklejszego rod poda.

1.  Czy zastosowanie jakiejś dodatkowej "nogi" pomiędzy ramieniem a nogą fotela pomoże? A może jakaś sztyca łącząca się w połowie ramienia i poprowadzona do ziemi by pomogła?

2. Czy nie jest czasem tak, że te moje ruchy na fotelu a co za tym idzie drgania szczytówki przenoszone są na żyłkę a dalej na podajnik? Czy to zbyt duża odległość i właśnie ruchomość szczytówki zapobiega "mikroruchom" podajnika.

3. Może wymiana buzzbarów z tego mojego zestawu na grubsze, trochę uspokoiła by szczytówki ?:)

ps. z feeder arma nie chcę rezygnować ;)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Dominik

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Usztywnienie ramienia / feeder arm
« Odpowiedź #1 dnia: 24.03.2023, 15:17 »
Mam to ramie i jest ok . Wina leży w fotelu, niestety tu masz ograniczenia związane ze sztywnością fotela. Na koszu jest o niebo lepiej z drganiami.
Zawsze możesz dorobić sobie rurę mocowaną na zaciski do deski pomostu i na to założyć ramię bez mocowania do fotelu.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #2 dnia: 24.03.2023, 16:12 »
Też sam podest już daje wyraźną różnicę w przenoszeniu drgań na kijki. Deczko buja, ale o wiele mniej niż bez.
Plum

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.03.2023, 17:04 »
Niestety jest to wina fotela który posiadasz. Konstrukcja ramy tylnych nóg jest taka sama jak w Cuzo 2 i fotel ma tendencje do bujania się w przod-tyl. Jeżeli na się coś poprawić to musisz dokupić podnóżek i mocować do niego ramię. Inna opcja to kosz albo zrezygnować z ramienia i korzystać z podpórek wbijanych w ziemię.

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #4 dnia: 24.03.2023, 17:13 »
Niestety jest to wina fotela który posiadasz. Konstrukcja ramy tylnych nóg jest taka sama jak w Cuzo 2 i fotel ma tendencje do bujania się w przod-tyl. Jeżeli na się coś poprawić to musisz dokupić podnóżek i mocować do niego ramię. Inna opcja to kosz albo zrezygnować z ramienia i korzystać z podpórek wbijanych w ziemię.

Jaki podnóżek by do niego pasował?
Dominik

Offline Thompson

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #5 dnia: 24.03.2023, 18:14 »

Jaki podnóżek by do niego pasował?

Przyjrzałem się przednim nogom twojego fotela  niestety rozwiązanie jest typowe z fotelów/krzeseł karpiowych wygląda na to że nic nie będzie pasować z tego co jest na rynku

Offline Redarrow

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #6 dnia: 24.03.2023, 20:13 »
Możesz również spróbować usztywnić sam fotel. Gdzieś widziałem to na fotce, że było ramię pomiędzy poprzeczką przednich nóżek a poprzeczką tylnych. Jak się zastosuje jakąś śrubę "rzymską" może to usztywni sam fotel i ograniczy jego bujanie przód - tył.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 24.03.2023, 20:51 »
Przyzwyczaisz się.
Ja łowię na Cuzo bez podnóżka i na początku byłem przerażony. Szybko przeszło.
Opcjonalnie mogę polecić Pyrantelum.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
« Odpowiedź #8 dnia: 24.03.2023, 21:59 »
Przyzwyczaisz się.
Ja łowię na Cuzo bez podnóżka i na początku byłem przerażony. Szybko przeszło.
Opcjonalnie mogę polecić Pyrantelum.

Też łowię na Cuzo3 z podnóżkiem. W 90% używam podpórek lub jednej przerobionej pod feeder arm. :beer:

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 25.03.2023, 00:14 »
Takie są army , pewnie dodatkowa podpórka z przodu coś by usztywniła , noga plus jakaś przejściówka do skręcenia z armem . Wbijane podpórki najlepsze ale co będziesz beton wiercił …

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz