Autor Wątek: Czy powinniśmy tu zamieszczać filmy reklamowe?  (Przeczytany 36501 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy powinniśmy tu zamieszczać filmy reklamowe?
« Odpowiedź #60 dnia: 31.03.2023, 18:22 »
Szacunek, że Ci się chciało te głupoty prostować... :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #61 dnia: 31.03.2023, 18:25 »
Co do wyświetleń to prawda, tam szału nie ma. Jednak na tym lokowaniu produktu się sporo zarabia. Kilka tysięcy za film to jest taki standard w zależności czy jest to reklama pasywna czy aktywna oraz czy angażujesz inne social media :)
Plum

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 31.03.2023, 18:31 »
Miwol dzięki :thumbup:
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #63 dnia: 31.03.2023, 18:40 »
Co do wyświetleń to prawda, tam szału nie ma. Jednak na tym lokowaniu produktu się sporo zarabia. Kilka tysięcy za film to jest taki standard w zależności czy jest to reklama pasywna czy aktywna oraz czy angażujesz inne social media :)

Ja mówię jednak o filmach wędkarskich. Tu nie ma lokowania produktów raczej, a jak jest, to nieodpłatne. Zazwyczaj youtuber dostał coś i pokazuje 8) Więc zostaje kasa z wyświetleń reklam, a tego jest tyle, co kot napłakał prawdę powiedziawszy. Oczywiście sa influencerzy, którzy dostają kasę za promocję jakichś produktów, kosmetyków, ciuchów, perfum etc. Ale to nie nasza branża. U nas jest mało kasy, tu nie ma kokosów. Sama wartość grupy Preston, na którą składały się Preston Innovation, Korum, Sonubaits i Avid Carp to było coś około 28 milionów funtów, czyli mało, zważywszy ile kosztuje budynek lub jego budowa. Nie ma więc dziwne, że nie ma tu wielkiej kasy jak i super sprzedaży, gdzie opłacano by youtuberów dodatkowo. Jesteśmy niszą :)

Lucjan

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #64 dnia: 31.03.2023, 18:45 »
Luk, ja też mówię o filmach wędkarskich i o polskim jutubie ;) Natomiast wędkarze związani z jakąś marką i prowadzący sklepy dostają bardzo dobre ceny za towar w zamian za takie promocje w social mediach. Dane mam z pierwszej ręki, od jednej z firm wędkarskich działających na terenie Polski.
Plum

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 31.03.2023, 18:57 »
Miałem sie nie wypowiadać w tej kwestii ale widze że niektórzy błądzą, osoby o których piszecie : są róznie finansowani oprócz wymienionych korzyści co niektórzy maja umowy z różnymi markami lub dostaja jednorazowo kasę za promocję, wystarczy zadzwonić ustalić warunki finansowe i już twój produkt jest super naj :D ;D

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #66 dnia: 31.03.2023, 19:02 »
Czyli to mniej więcej jak z tancerkami w klubie go-go, jak wciśniesz banknot za majtki to i do starucha się przytuli ;D

Pozdrawiam Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 31.03.2023, 19:51 »
Luk, ja też mówię o filmach wędkarskich i o polskim jutubie ;) Natomiast wędkarze związani z jakąś marką i prowadzący sklepy dostają bardzo dobre ceny za towar w zamian za takie promocje w social mediach. Dane mam z pierwszej ręki, od jednej z firm wędkarskich działających na terenie Polski.

Nie mówię że tak nie jest. Ja opisuję przykład robienia filmów, bez układu, gdy ma się sklep lub jest się jednym z dystrybutorów. Taki Marek Malman raczej coś dostał więcej niż sprzęt tylko, za pokazywanie chińskiego badziewia w swoich produkcjach. Ale zdecydowana większość youtuberów tyle nie ma i zostają im pieniądze z reklam, czyli niewiele.

Inna sprawa to decyzja co się robi. Bo jeżeli chce się robić filmy i jednocześnie mieć 'normalną' pracę, to trudno o pogodzenie tych dwóch rzeczy. A tak działa większość youtuberów. Rzucenie zaś pracy w imię robienia filmów to skok na głęboką wodę. Ale można, jednak warto się zastanowić, czy aby na pewno jest to właśnie to co chcemy robić. Bo jak z tego ma się żyć, to traci się czasami przyjemność z robienia filmów, wędkowania, pojawia się ciśnienie, a zarobić trzeba, a wcale nie muszą to być kokosy. A to już nie to samo o czym się 'marzyło' :)
Lucjan

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #68 dnia: 01.04.2023, 10:53 »
Ja tam subskrybuję wszystkich, daje im lajki (nawet jak mi się nie podoba), bo mnie to nic nie kosztuje. Nie mam z tym żadnego problemu, że ktoś zarobi 2, 5 czy 10 dolarów albo dostanie kasę za promocję jakiegoś produktu. Wspieram polskich "twórców" mówiąc bardzo mocno górnolotnie. Jednego się tylko przez lata nauczyłem, wisi mi to o czym oni tam mówią i co reklamują. Traktuję to jako rozrywkę, czasami się nawet przy tym świetnie bawię, bo zdarza się  często, że gadają takie głupoty, których słuchanie powoduje u mnie naturalny wybuch śmiechu. A zawsze jest to jakaś odskocznia od netflixowych produkcji LGBTQABCDEFG +.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
Odp: Odp: Fishing Queen, czyli kobieca perspektywa pasji wędkarskiej
« Odpowiedź #69 dnia: 01.04.2023, 11:51 »
Jeszcze raz Ci napiszę, że głupoty wygadujesz.

https://medium.com/menlo-office/how-much-youtube-pay-per-1k-10k-100k-1-million-and-i-billion-views-b255a142b2b6#:~:text=The%20average%20CPM%20is%20between,Average%20CPM%3A%20%243%20to%20%245

For Thousand views, you will make over $3 to $5.
For 10,000 views, you will generate over $30 to $50
For 100,000 views, you will make over $300 to $500
For over 1 Million views, you will make over $2500 to $5000

Zastanów się w ogóle, o jakich pieniądzach Ty mówisz. 1000 dolarów dziennie to masz 30 tysięcy dolarów miesięcznie. Za 300 tysięcy odsłon. Człowieku... :facepalm:

Człowieczyno jak masz problem napisz do google. Ja nic nie mowie.
Cytuje google 8) :'(.
Kolejny przykład zarobkowania na you tube.
Sobie pocztaj :-X

1000 wyświetleń dziennie to zarobki około 10 – 100 dolarów dziennie.5000 wyświetleń dziennie to zarobki około 40 – 600 dolarów dziennie.10 000 wyświetleń dziennie to zarobki około 1000 dolarów dziennie.50 000 wyświetleń dziennie to zarobki około 1000 – 5000 dolarów dziennie.150 000 wyświetleń dziennie to zarobki około 4000 – 18 000 dolarów dziennie

https://nano.komputronik.pl/n/ile-zarabiaja-youtuberzy-zarobki-na-yt/
Maciek z tego co zauważyłem to wystarczy wpisać zarobki youtube na youtube i twórcy śmiało pokazują ile zarabiają.
Pierwszy lepszy filmik: ustaw 2:40 min
Za 1 mln wyświetleń dostał 13.000 zł. Wychodzi 13 zł za 1.000 wyświetleń.

Mosteque ma rację i podał prawidłowe dane.
Trzeba pamiętać, że do tego trzeba odliczyć podatki, więc zostaje około 55-60%.

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #70 dnia: 31.05.2023, 20:53 »
Dzień dobry :)
Przypadkiem odpaliłem ten wątek więc z miłą chęcią odpowiem. Postaram się krótko. Produkuję sporo filmów, bo to lubię. Jakby miał to robić dla kasy już dawno bym przestał. Stawki YT są mniej więcej na zasadzie 1000 wyświetleń - 10 zł. 10.000 wyświetleń - 100 zł. Można sobie zadać pytanie czy benzyna, czas, kilka h klejenia jest warty tej kasy w mscu ;) Ja to po prostu kocham :) W tym czasie łowienia, klejenia itd. mógłbym robić nadgodziny w pracy i wyjść hajsowo zdecydowanie lepiej, a nie siedzieć z kijem na 0 stopni ze śniegiem w zębach ;) Ale nie dajmy się zwariować. Pasje muszą być.

Co do wypowiadania się na forum, fakt... Nie wypowiadam się bo nie mam czasu, a i często nic ciekawego do powiedzenia ;) Kiedyś się wiele udzielałem na forach na FB, ale w kółko pytania o to samo zmęczyły mnie ;) Ale UWAGA! Odpowiadam jak nie wszystkie "gwiazdy (zawsze z tego słowa cisnę") na wszystkie wiadomości prv, na fb, na messengerze, odbieram telefony i nad wodą zawsze z każdym pogadam (dzisiaj np. jeździłem na rowerze i pogadałem z 3 wędkarzami :P). A! I odpowiadam na wszystkie komentarze pod filmami. Jestem tylko człowiekiem, nie robotem. Też czasem muszę spać, a już mam swoje lata ;) Całe 37 ;)

Michał N.: jest tylko jedna rzecz o której zapomniałeś - podstawowa rzecz. To nie jest Twoje forum :) Jakby Admini nie zezwalali na wstawianie filmów to by się ich nie wstawiało i luz :) I ja bym nie miał żadnych pretensji.
mjmaciek: wow, jakie stawki! Chyba się zwolnię z pracy xd Zejdź na ziemię.

Bardzo dziękuję w imieniu swoim i innych twórców o zrozumienie ile na kręcenie i obróbkę traci się czasu - ale powtarzam. Mnie nikt nie zmusza, robię co chcę i kiedy chcę. Bawię się tym :) A jak ktoś ma fioła na pkt wędkarstwa i chce współpracować na fajnych, zdrowych zasadach, jestem na tak :) Najlepiej łowić na kija z bambusa w krzakach. nagrywać analogiem i wtedy nie będą mówić że się nie sprzedałeś, że nie ma reklam... Takie mamy czasy. Wędka jest marką X, zanęta jest marką X, podbierak marką X. Ponadto ludzie z którymi współpracuję to moi koledzy, mega wędkarze, a nie Pan Zenek spod spożywczaka ;)

A... I Kacper nie usunął komentarzy ze względu na hejt. Trzeba wziąć pod uwagę, że na YT każdy może być anonimowy, a na FB już nie - niech kolega o tym pomyśli m.in. ;)

Dzięki wszystkim tym którzy trzeźwo patrzą i myślą :) Jak są pytania, odpowiem ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #71 dnia: 31.05.2023, 21:16 »
Dzień dobry :)
Przypadkiem odpaliłem ten wątek więc z miłą chęcią odpowiem. Postaram się krótko. Produkuję sporo filmów, bo to lubię. Jakby miał to robić dla kasy już dawno bym przestał. Stawki YT są mniej więcej na zasadzie 1000 wyświetleń - 10 zł. 10.000 wyświetleń - 100 zł. Można sobie zadać pytanie czy benzyna, czas, kilka h klejenia jest warty tej kasy w mscu ;) Ja to po prostu kocham :) W tym czasie łowienia, klejenia itd. mógłbym robić nadgodziny w pracy i wyjść hajsowo zdecydowanie lepiej, a nie siedzieć z kijem na 0 stopni ze śniegiem w zębach ;) Ale nie dajmy się zwariować. Pasje muszą być.

Co do wypowiadania się na forum, fakt... Nie wypowiadam się bo nie mam czasu, a i często nic ciekawego do powiedzenia ;) Kiedyś się wiele udzielałem na forach na FB, ale w kółko pytania o to samo zmęczyły mnie ;) Ale UWAGA! Odpowiadam jak nie wszystkie "gwiazdy (zawsze z tego słowa cisnę") na wszystkie wiadomości prv, na fb, na messengerze, odbieram telefony i nad wodą zawsze z każdym pogadam (dzisiaj np. jeździłem na rowerze i pogadałem z 3 wędkarzami :P). A! I odpowiadam na wszystkie komentarze pod filmami. Jestem tylko człowiekiem, nie robotem. Też czasem muszę spać, a już mam swoje lata ;) Całe 37 ;)

Michał N.: jest tylko jedna rzecz o której zapomniałeś - podstawowa rzecz. To nie jest Twoje forum :) Jakby Admini nie zezwalali na wstawianie filmów to by się ich nie wstawiało i luz :) I ja bym nie miał żadnych pretensji.
mjmaciek: wow, jakie stawki! Chyba się zwolnię z pracy xd Zejdź na ziemię.

Bardzo dziękuję w imieniu swoim i innych twórców o zrozumienie ile na kręcenie i obróbkę traci się czasu - ale powtarzam. Mnie nikt nie zmusza, robię co chcę i kiedy chcę. Bawię się tym :) A jak ktoś ma fioła na pkt wędkarstwa i chce współpracować na fajnych, zdrowych zasadach, jestem na tak :) Najlepiej łowić na kija z bambusa w krzakach. nagrywać analogiem i wtedy nie będą mówić że się nie sprzedałeś, że nie ma reklam... Takie mamy czasy. Wędka jest marką X, zanęta jest marką X, podbierak marką X. Ponadto ludzie z którymi współpracuję to moi koledzy, mega wędkarze, a nie Pan Zenek spod spożywczaka ;)

A... I Kacper nie usunął komentarzy ze względu na hejt. Trzeba wziąć pod uwagę, że na YT każdy może być anonimowy, a na FB już nie - niech kolega o tym pomyśli m.in. ;)

Dzięki wszystkim tym którzy trzeźwo patrzą i myślą :) Jak są pytania, odpowiem ;)

Marcinie że mnie wywołałeś pozwolisz kilka słów.
Dane z wyjęte z wója gogle wklikaj sam zobaczysz.

Co do ciebie skoro sam się objawiłeś.
Ryby nauczyłeś się łowić spoko.
Na pytania odpowiadasz to fakt przynajmniej mi osobiście.
Ja nie mam nic do twej twórczości.

Ale nie dajmy się zwariować...
Każdy z was you tubowych wędkarzy w mniejszym lub większym stopniu czerpie że swej działalności.
Mi nic do tego... To praca jak każda inna.
Wiem..wiem ..wiem... Tak należy i ok.
Ale na boga miejcie jajca
Tak cisnę firmę X bo z nią współpracuje. Tak współpracuje bo mi się podoba lub dała mi dobre warunki temu z nią jeste.
I tyle.

Ja życzę Ci samych sukcesów nad wodą ,, zdrowia i rybnych wypadów.
Maciek

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #72 dnia: 31.05.2023, 21:52 »
Ale to przecież widać z opisów z kim współpracuję ;)
Ja nigdy (w przeciwieństwie co do niektórych :P) nie mówię: że to jest najlepsze i już.
Szczerze? Mi bez różnicy jaką marką łowię. Wędka nie łowi. Sprzęt pomaga. Mi na moje potrzeby wystarczyłby Robinson Stinger i Flagman Castmaster na rzeki ;) Dla takiego gościa jak ja który wkłada w to pracę (ale jako pracy tego nie traktuję) miło jest jak się ma z tego korzyści które ty chcesz i wybierasz, a nie że bierzesz co Ci "dają". Współprace mam stałe od dłuższego czasu. Nie skaczę po firmach. Ale nie wiadomo co będzie jutro czy za rok :) Jeśli masz jakieś pytania / zarzuty / chcesz o coś spytać, luźno.
P.S. Z filmów w maju mogłem sobie zatankować 4 razy auto. Policz czy to dużo ;)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
« Odpowiedź #73 dnia: 31.05.2023, 22:16 »
Siwy :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #74 dnia: 31.05.2023, 22:45 »
Ale to przecież widać z opisów z kim współpracuję ;)
Ja nigdy (w przeciwieństwie co do niektórych :P) nie mówię: że to jest najlepsze i już.
Szczerze? Mi bez różnicy jaką marką łowię. Wędka nie łowi. Sprzęt pomaga. Mi na moje potrzeby wystarczyłby Robinson Stinger i Flagman Castmaster na rzeki ;) Dla takiego gościa jak ja który wkłada w to pracę (ale jako pracy tego nie traktuję) miło jest jak się ma z tego korzyści które ty chcesz i wybierasz, a nie że bierzesz co Ci "dają". Współprace mam stałe od dłuższego czasu. Nie skaczę po firmach. Ale nie wiadomo co będzie jutro czy za rok :) Jeśli masz jakieś pytania / zarzuty / chcesz o coś spytać, luźno.
P.S. Z filmów w maju mogłem sobie zatankować 4 razy auto. Policz czy to dużo ;)

:thumbup:
Marcinie rocznie już coś grosza jest.
Plus łowienie darmowe plus sprzęt za free.

I jest git pisałem poświęcasz swój czas i chwała ci za to wielu ludzi czerpie. Mi się podoba co robisz.
Oby cieszyło cię to co robisz jak najdłużej :narybki: :fish:

Maciek