Autor Wątek: Karpiówka Kij plus młynek  (Przeczytany 3164 razy)

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
Karpiówka Kij plus młynek
« dnia: 07.04.2023, 10:12 »
Po przemyśleniach z poprzednich sezonów chciałbym odejść na razie od metody. Chciałbym wrócić do typowo gruntowego karpiowania.
Po przewertowaniu wielu stron naszego forum i wyciągnięcia wniosków, prosiłbym o ocenę wybranego sprzętu i podzieleniem się wskazówkami. Sprzęt na początek jaki wybrałem to:
OKUMA CUSTOM BLACK CB-60
Prologic C-Series AB 12ft - 3.5lb 3 skł /3 skład lepiej będzie mi się transportowało. Kij wpadł mi w oko po przeczytaniu recki i obejrzeniu kilku filmów. Ogólnie to nie chciałbym kija z korkowym dolnikiem, 50mm przelotka to standard, mam 185 cm wzrostu więc 360 standard. Co do LBS to zdania są podzielone czy 3,25 czy 3,50 ale preferuje raczej kije z akcją szczytową niż paraboliczną , nie lubię miękkich kijków.
Chciałbym wydać mniej więcej 500-600 kij plus młynek.

Żyłki i te sprawy to wdg uznania, ale zestaw jaki planuje użyć to centryczny + pva.
Ciężarek 60/80g + pva : żyłka główna 0.30 + strzałówka Bulldozer 0,50mm  + przypon czy dawać jeszcze leadcore ?
Odległości nie duże nie wiem szczerze nigdy jeszcze nie korzystałem z kijków do mierzenia odległości i nie sprawdzałem na jakiej odległości łowię, tylko klipsowałem.

Z racji ograniczonego budżetu będzie na początek jedna wędka i nęcenie pva (innego sposobu nie widzę na razie). Co do sprawdzania dna myślałem by użyć feedera jako marker z ciężarkiem a potem na kijkach przenosić odległości ?
Może jak trochę ogarnę budżet to dokupię spod/markera.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Karpiówka Kij plus młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 07.04.2023, 10:27 »
Nic więcej dodawać nie trzeba :bravo: :thumbup:

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 07.04.2023, 10:28 »
Zestaw jest ok, nie musisz wydawać dużo kasy żeby skutecznie łowić, tym co napisałeś wyciągniesz każdego miśka. Leadcore daj po strzałówce, oprócz właściwości anty przetarciowych chroni samego karpia od skaleczeń podczas holu. Co do kija sam napisałeś co lubisz, ja wręcz na odwrót nawet jak łowiłem z rzutu to stosowałem kije 2,75 lb, bo lubię głębsze ugięcie. :beer:
Sławek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 07.04.2023, 10:35 »
Powiem Ci, że z kijem 3,5lb będziesz musiał nieco ostrożniej holować rybę - w porównaniu do kija 3,25lb większe ryzyko spinki.
Dwa sezony przełowiłem Shimano TX2 (12ft., 3.25lb) i z żyłką 0,309mm + 10m strzałówki z plecionki 0,30m to odległość 100, 105m miałem na przysłowiowe "zawołanie". Oczywiście, do tego jeszcze dochodził kołowrotek Okuma 8K oraz technika rzutu.

Czy dawać leadcore? Używam bezrdzeniowego leadcor'a odcinek ok. 100cm. Używam go w dwóch wariantach, mianowicie przy zestawie helikopterowym, oraz przy "klasycznym": ciężarek z bezpiecznym klipsem. Stosuję go, bo ma ciemny (czarno-gratitowy) odcień, w przeciwieństwie do plecionki na "strzałówce", która jest czerwona.
Mam też przypon koniczny (bezbarwny) i do niego raczej bym nie stosował leadcor'a. Chyba, że dno mogłoby spowodować przetarcie linki.

Jeśli chcesz oddawać dalekie rzuty - proponowałbym zamiast ciężarka centrycznego zastosować zestaw helikopterowy, na sztywnym przyponie (albo kombi-rig) z ciężarkiem typu torpeda.
Osobiście używam kijków. Z prostego względu - rzucam w punkt, nęcę w punkt. Rzucam "do klipa", ale po zarzuceniu zdejmuję klip - zawsze to jest szansa, że podczas brania wędka zostanie na stojaku.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 07.04.2023, 10:38 »
Czyli polecasz zmienić kijek na ten 3,25 lb, tyle że ten shimano ponad budżet.

Jeszcze dopytam bo strzałówkę  łącze z żyłką (węzeł jest na filmikach) a czym łączyć resztę ? Bo strzałówka będzie miała prosty koniec ale leadcore robię pętelkę po obu stronach wyciągając rdzeń a zestaw centrycznie nie z bezpiecznym klipsem, czymś takim łączyć https://undercarp.pl/produkt/lacznik-do-zestawow/. Nigdzie nie mogę znaleźć czym go łączyć po obydwu stronach.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 07.04.2023, 10:49 »
Co do łączenia strzałówki z linką główną stosuję jeden prosty węzeł. Ruskie mówią na niego "markowka" (węzeł marchewkowy) jest to troszkę inna odmiana węzła typu FG-Knot (który de facto wiele osób sobie chwali).

Łączenie strzałówki z leadcorem: zawsze używam połączenia w którym pętlą jest zakończony leadcore, natomiast za pomocą węzła typu palomar łączę wspomnianą pętlę ze strzałówką. Węzeł typu palomar jest o tyle prosty, ile bardzo wytrzymały.

Dziś wracam do domu z pracy, jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia tych węzłów, zakończeń leadcora i wrzucę je do tego tematu.

P.S.
Linki do filmów instruktażowych przypadkowe.

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 07.04.2023, 10:52 »
Zainteresowała mnie twoja odpowiedź dlaczego trzeba by było uważać przy holu 3,5 lbs, będzie zbyt sztywny i powodować spinki ?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 07.04.2023, 10:58 »
Może nie tyle będzie zbyt sztywny, ile mi się źle i niewygodnie łowiło tak sztywnym kijem. Z pewnością musisz mieć na uwadze fakt, że ryby w danym łowisku mogą mieć "rozorane pyszczki", a to może powodować przy sztywnym kiju większe ryzyko spinek.
Doświadczyłem tego kilkukrotnie, nie twierdzę, że kij 3,25lb jest panaceum na to zjawisko. Aczkolwiek nieco "łagodniej" obchodzi się z rybą podczas holu.

Tu masz link to postu ze zdjęciem, jak ładuje się wędzisko podczas rzutu KLIK

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 07.04.2023, 11:11 »
Fajny ten kijek z tego obczaiłem też na filmiku nie jestem znawcą, ale z tego widać ma szybką akcje. Nie jest lejący jak niektóre kije gdzie po zarzuceniu czujesz jakbyś poskramiał falującego pytonga. Ja właśnie takich lejących kijków nie trawie.

Ale niestety Shimano kosztuje dwa razy tyle i mało jest kijków 3 składowych i w dodatku 3,25lbs, ja takowego nie znalazłem w budżecie :(
Źle zrobiłem bo kupiłem pokrowiec 10ft i nie chciałbym go zmieniać teraz.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 07.04.2023, 11:49 »
Uniwersalny kij to bedzie 3lbs . Okuma bedzie ok jesli chodzi o kolowrotki. Mozesz popatrzec tez na Daiwy Black Widow , to sprawdzony klasyk jesli chodzi i karpiowki. Na krotki dystans i male wody, polecam kije 10Ft.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 07.04.2023, 11:52 »
No właśnie ile osób tyle opinii ale 3m nie będzie za krótka do zarzucania. 3 LBS to chyba za mało będzie do rzucania ciężarek i towar, za miękki ?
Poza tym w 10ft nie ma chyba 50mm przelotki są 40 mm bo to są do wywózki raczej kije z tego co czytałem no chyba że się mylę.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 07.04.2023, 12:36 »
Karpiowki traktuje jak feedery , pod kątem odległości 10Ft na krótki dystans lepiej leży   mi w ręce i nie przeszkadza przy rzutach. Specem nie jestem , może to i nie typowo karpiowe rzucanie kijem 10Ft ale mi to nie przeszkadza , wręcz przeciwnie , widzę same plusy. Spomba też mam pod ta odległość  10Ft.

Pozdrawiam Łukasz

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #12 dnia: 07.04.2023, 12:44 »
Na jakim i jakiej wielkości haczyku masz te spinki?
W karpiówkach dużo rzadziej o spinkę niż na feedera, gdzie przecież masz mega miękkie kije, ale malutkie haczyki, które łatwo wypadają z pyska.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #13 dnia: 07.04.2023, 12:47 »
Uniwersalny kij to bedzie 3lbs . Okuma bedzie ok jesli chodzi o kolowrotki. Mozesz popatrzec tez na Daiwy Black Widow , to sprawdzony klasyk jesli chodzi i karpiowki. Na krotki dystans i male wody, polecam kije 10Ft.
Ta Daiwa jest fajna, ale jeśli kolega lubi szybsze kije to nie będzie zadowolony, druga sprawa to krótki dolnik (mówie o wersji 12ft 3lb), nie każdemu pasuje, mi się źle rzuca, dużo bardziej odpowiada mi długość dolnika w spodzie Shimano TX1

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07.04.2023, 12:57 »
Zdecydowanie dłuższy dolnik i akcja nie paraboliczna a szczytowa. Zdecydowanie lepiej mi się rzuca kijem dłuższym, wiem że rożne metody to inne kije ale poprosiłbym o argumenty za 3m kijem skoro większość producentów opisuje je jako do wywózki niż do rzutu.