Autor Wątek: Wiosenny miks pelletowy  (Przeczytany 56200 razy)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wiosenny miks Pelletowy
« Odpowiedź #45 dnia: 12.12.2014, 20:42 »
Ja kupiłem dwie z Lorpio i sie zawiodłem. Zbyt duzo dobrych zanęt mam u siebie i szoku doznałem. Na koniec okazało sie i tak, że Lorpio robil najlepsze z zanęt, bo kupiłem kilka różnych i w ogóle było mi wstyd. Zanęta na lina - z Lorpio (Tench Magnetic czy coś takiego) - powiem szczerze że zawierała w sumie może garsteczke konopi na całe opkowanie. Zdziwiłem sie na maksa - bo lin to albo konopie albo mączka rybna. A tutaj jakieś pieczywo i mega woń miodu, dobra dla takiego pitnego 'trójniaka' może... Jakieś ziarna zmielone, ale bardzo mało. Jak dla mnie to była porażka (i jest). Bo aby dobrze połowic trzeba taka zanętę doprawić. Bez tego będzie ciezko.

Kupiłem zanętę leszczową w Krokodylu we Wrocławiu, jakieś firmy, w paczce 3 kilo. Zero ziaren - same pieczywo plus jakieś dodatki w w stylu kukurydza suszona. Szukałem czegoś do rozcieńczania - i do tego sie ona nadawała... ;)

Myslę, że każdą polską zanętę wystarczy doprawic mielonymi konopiami i mielonymi pelletami lub mieloną karma dla kotów (suchą - czyli pelletami - najlepiej o smaku ryby) i jest fajny miks. Nie trzeba wcale Lorpio - może byc coś tańszego. ;) Byle nie miało zbyt intensywnego zapachu. Bo na to nie ma się co dać nabrać, czasem nawet zbyt mocno pachnące zanęty moga działac w odwrotny sposób do zamierzonego!

Dlaczego producenci zanęt tak nie robią? Nie mam pojęcia!
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 12.12.2014, 20:45 »
Chyba zrobie po swojemu i zrobie mieszanke 50/50 - pellet lorpio 2mm MEthod Basic i zaneta Traper MEthod Mix(mialem raz w zwyklym koszyczku i cos sie polapalo ;) ) o smaku Wanilia :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 12.12.2014, 20:52 »
Filipo - pamietaj, że polskie firmy zanęty Method carp - produkuja do metody karpiowej. Asolutnie nie sprawdzi sie to do Metody feederowej. Podajnik karpiowy ma być oblepiony zanetą, kleistą, z duzymi kawałkami - pelletami, jakimiś ziarnami. Lepi sie kulę, która ma nie rozleciec sie podczas zarzutu.
Kupno takiej zanęty to często najgorszy z możliwych wyborów. Jest dokładnie nie taka jaka powinna być. Do Metody zanęta ma byc drobno zmielona i raczej bez żadnego kleju. Nie jestem pewien tego Trapera bo go nie stosowałem - ale wygląda mi na zanetę której właśnie powinieneś unikać!
Lucjan

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 12.12.2014, 21:02 »
Filipo ale to nie ma sie polapac  :D to ma byc jazda bez trzymanki np 20 wedkujacych lowi 12 ryb i lowia na 2 wedki z Ty lowisz na 1 i wyciagasz tym samym czasie 45. Do tego zmierzaj  ;D a tak co do zanety akurat ta sprawdzalem i no coz wiecej jej nie zabiore Luk ma racje unikaj jej. A kiedy Ty sie wybierasz na te ryby? I gdzie jesli mozna wiedziec
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #49 dnia: 13.12.2014, 11:52 »
Filipo - pamietaj, że polskie firmy zanęty Method carp - produkuja do metody karpiowej. Asolutnie nie sprawdzi sie to do Metody feederowej. Podajnik karpiowy ma być oblepiony zanetą, kleistą, z duzymi kawałkami - pelletami, jakimiś ziarnami. Lepi sie kulę, która ma nie rozleciec sie podczas zarzutu.
Kupno takiej zanęty to często najgorszy z możliwych wyborów. Jest dokładnie nie taka jaka powinna być. Do Metody zanęta ma byc drobno zmielona i raczej bez żadnego kleju. Nie jestem pewien tego Trapera bo go nie stosowałem - ale wygląda mi na zanetę której właśnie powinieneś unikać!

Tej Trapera uzywalem tylko 1. Po otwarciu jej bylem w szoku! byla BARDZo drobno zmielona, zadnych wiekszych frakcji, poza ziarnami konopii. Wtedy jeszcze nie wiedzialem ze jest ona do methody.
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 13.12.2014, 11:56 »
Filipo ale to nie ma sie polapac  :D to ma byc jazda bez trzymanki np 20 wedkujacych lowi 12 ryb i lowia na 2 wedki z Ty lowisz na 1 i wyciagasz tym samym czasie 45. Do tego zmierzaj  ;D a tak co do zanety akurat ta sprawdzalem i no coz wiecej jej nie zabiore Luk ma racje unikaj jej. A kiedy Ty sie wybierasz na te ryby? I gdzie jesli mozna wiedziec

Na rybki mam sie zamiar wybrac w marcu, gdy tylko otworza lowisko. Jest to lowisko komercyjne (http://lowiskomadagaskar.pl/ sa tu zdjecia jak wyglada itp) bardzo male lowisko.  bylem tam raz i zlapalem zyciowke :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 13.12.2014, 11:57 »

a co do tej ilosci lapanych ryb na 1 wedke - moje marzenie :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #52 dnia: 13.12.2014, 14:15 »
Marzenia sa po to zeby do nich dazyc. A My Ci w tym troche pomozemy i pamietaj ze nie wstyd zapytac, wstyd to uwazac ze sie wszystko wie
Arek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #53 dnia: 13.12.2014, 14:21 »
A tak na marginesie wspomniana zaneta Trapera o zapachy ryby ma w "sobie"  malutkie cale suszone rybki. Czasem ma nia skusi sie jesiotr.
W marcu mysle ze rybny zapach i albo gotowca z dynamitrbaits albo pokombinowac z lorpio micro pelecik i troche betainy i mielonego peletu halibuta
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 13.12.2014, 15:49 »
A tak na marginesie wspomniana zaneta Trapera o zapachy ryby ma w "sobie"  malutkie cale suszone rybki. Czasem ma nia skusi sie jesiotr.
W marcu mysle ze rybny zapach i albo gotowca z dynamitrbaits albo pokombinowac z lorpio micro pelecik i troche betainy i mielonego peletu halibuta

chyba pokombinuje z tymi pelletami Lorpio :) ale do marca duzo czasu jeszcze :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 13.12.2014, 16:37 »
Co myslicie o miksie pelletow Micro Rising z Method Basic? roznia sie one czyms od siebie?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #56 dnia: 13.12.2014, 18:47 »
W tym roku kupiłem kilka paczek zanęty na leszcza z Trapera, traktuję ją jako baze. Po otworzeniu kolejnej paczki zobaczyłem grudy zbitej masy,jakby w mieszarce coś sie oderwało.Na sicie nie dało się rozdrobnić.Taki chłam nam sprzedają.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #57 dnia: 13.12.2014, 20:20 »
A i jeszcze jedna sprawa. Mam zamiar kupic podajnik do methody firmy Drennan w wersji Large, tylko nie wiem o jakiej gramaturze. (myslalem nad 35g)
Have fun.
Do what makes you happy.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 13.12.2014, 21:12 »
to zależy jak daleko i jak głęboko chcesz łapać,czy jest muł,a może będzie wiało lub woda ciągnie.Ja bym zaczął od lżejszego np.25 lub nawet 15,ale tak ja pisze,że to zależy gdzie i w jakich warunkach będziesz łowił.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 13.12.2014, 21:17 »
to zależy jak daleko i jak głęboko chcesz łapać,czy jest muł,a może będzie wiało lub woda ciągnie.Ja bym zaczął od lżejszego np.25 lub nawet 15,ale tak ja pisze,że to zależy gdzie i w jakich warunkach będziesz łowił.

odleglosc tak do 50m, glebokosc do 3m, mul raczej nieobecny. Mysle ze na poczatek wezme 25, pozniej dokupie 35 :)
Have fun.
Do what makes you happy.