Autor Wątek: Podejście karpiowe na komercji - kilka pytań  (Przeczytany 5172 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 256
  • Ulubione metody: method feeder
Podejście karpiowe na komercji - kilka pytań
« dnia: 15.04.2023, 15:45 »
Człowiek nie jest wszechwiedzący, więc wolę podpytać ludzi mądrzejszych ode mnie w tej materii :D

Niedługo wybieram się na łowisko typowo karpiowe i już teraz opracowuje taktykę, żeby jak najlepiej wykorzystać ten czas. Mam do wykorzystania 3 kije, więc dwa polecą grubo a trzeci to aktywne łowienie i szukanie ryby. Moje pytanie dotyczy tych "dwóch grubych" kijów.

Mam mapę łowiska oraz znam głębokości na moim zarezerwowanym miejscu. Oczywiście nad wodą potwierdzę to przegruntowaniem.

Plan jest taki, żeby grubo zaspombować wytypowaną miejscówkę i tutaj rodzi się pytanie - Jak długo trzymać tam zestaw i jak często go przerzucać. Pytanie może i błahe i zależy od wielu czynników, jednak chciałbym poznać opinię osób łowiących na takich właśnie łowiskach. Oczywiście nie chodzi mi o wartości typu "co 3h 12 min i 57 sekund" ;D ;D Tylko bardziej o optymalną częstotliwość.

Nie ukrywam, że mocno się jaram tym wyjazdem. Coś nowego, zupełnie inne podejście niż dotychczas no i świadomość kosmicznego rybostanu 8) Pozdro!
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Podejście karpiowe na komercji - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 15.04.2023, 16:35 »
Ledi skoro za niedługo ten wyjazd, pierwsza sprawa to uważał bym z tym neceniem na grubo, noce jeszcze chłodne, woda zimna a jak już towar będzie na dnie to wiadomo, już go nie wyciągniesz. Zacznij lepiej ostrożnie, będą brania, wtedy odpowiednio reaguj z neceniem. Nie napisałeś co będzie na włosie?, zakładam że kulki, pellety?. Jak nic sie nie dzieje to ja bym co 3-5 godzin spr. zestawy. Sam wiem po sobie, że jak jedzie się nad wodę w której pływają konie to człowiek podjarany, ale to nie oznacza że się połowi.  Oczywiście życzę Ci pięknych kabanów

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 15.04.2023, 16:44 »
Awek, dzięki za komentarz ;) Fakt, muszę trochę ochłodzić głowę hehe. Na włos różna gama od bałwanków (czapka popek + kulka tonąca) po D-rigi z popkiem.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2199
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 15.04.2023, 18:02 »
Stara polska metoda karpiowa. 20 kg na zestaw, po 24h wyciągasz zaplątany przy rzucie zestaw i wracasz do domu. Nie było pika, bo za mało zanęcone ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 15.04.2023, 18:22 »
Awek, dzięki za komentarz ;) Fakt, muszę trochę ochłodzić głowę hehe. Na włos różna gama od bałwanków (czapka popek + kulka tonąca) po D-rigi z popkiem.

Nie kombinuj. Stawiaj na prostotę. Zacznij najzwyklejszej kukurydzy, ewentualnie jakieś małe kulki.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 721
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 15.04.2023, 18:37 »
Jak długa zasiadka ?
Woda jeszcze zimna. Na jeziorze ma 10*,to na stawach więcej jak 12 stopni nie obstawiałbym.
Może zamiast nęcenia,bardziej torebka pva,albo zestaw z kiełbaską pva i przerzucanie co 3 godziny ? Tak możesz zrobić 2 zestawy,a trzeci na zupełnie innej linii i wtedy grubiej ponęcić ?

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 16.04.2023, 00:43 »
Dzięki za sugestie Panowie :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 417
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 16.04.2023, 10:12 »
Generalnie zgadzam się z Awkiem.
Żeby się dokładniej wypowiedzieć musiałbym znać więcej szczegółów o samym łowisku.
Na razie woda zimna i ja w takich warunkach bazuje przede wszystkim na znajomości łowiska.
Tam gdzie łowię m/w wiem gdzie spodziewać się przebywania ryb. A nęcę nie za dużo.

;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 16.04.2023, 10:47 »
Wg mnie trzeba nęcić i grubo i oszczędnie, na odpowiednich liniach. Karp jest przed tarłem, na łowiskach karpiowych, zazwyczaj niegłębokich, praca słońca w wiosenny dzień może ogrzać wodę o stopień lub dwa, na płyciznach o kilka, i ryba rusza na wielkie żarcie. A musi nabrać sił przed tarłem, więc ma spory apetyt, do tego teraz chętnie operuje w okolicy dna. To chyba najlepszy czas do łowienia właśnie, przed tarłem.

Więc ja bym mocno zanęcił miejsce pod dwa kije, zaś trzeci umieszczał w słabo nęconej miejscówce. I na podstawie wyników wprowadzał odpowiednie poprawki. W karpiarstwie trzeba zwracać uwagę na wiele innych czynników, jak kierunek wiatru. Karp często podąża za wiatrem  (ciepłym) lub chowa się przed nim (zimnym), i można nęcić w najbardziej wyszukany sposób, ale brań może być bardzo mało, skoro zdecydowana większość ryby jest w danej części zbiornika. Na małych komercjach koncentracja ryby jest tak duża, że brakuje pokarmu, więc ryba go szuka bardzo mocno, i tym bardziej będzie wcinać. Lepiej jednak nie sypać bardzo dużo od razu, bo donęcić zawsze można, zaś wyjąć tego co się wrzuciło już nie można.
Lucjan

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 16.04.2023, 13:17 »
Dzięki :beer: :thumbup:
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Zander 112

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #10 dnia: 16.04.2023, 16:59 »
Zasięgnij wiedzy u właściciela łowiska o pewnej miejscówce. Każdy zbiornik ma swoje must have, czyli pewną miejscówkę na daną porę roku.

Po drugie unikaj komercji. Większą frajdę przyniesie Ci dzika woda, czyli własna technika,własna miejscówka. Coś co wypracujesz sam.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #11 dnia: 16.04.2023, 17:05 »
Na jeden zestaw daj małego Pop-upa, bądź dwa orzeszki i zasyp go 2-3 litrami konopi, lekko dopalonej aromatem. Nie przekarmiasz a jeśli karp się zakręci w łowisku branie jest bardzo prawdopodobne. Nie przekarmisz i będziesz miał jeden zestaw na delikatne. Resztę możesz zasypać na grubo.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #12 dnia: 16.04.2023, 17:05 »
Zasięgnij wiedzy u właściciela łowiska o pewnej miejscówce. Każdy zbiornik ma swoje must have, czyli pewną miejscówkę na daną porę roku.

Po drugie unikaj komercji. Większą frajdę przyniesienie Ci dzika woda, czyli własna technika,własna miejscówka. Coś co wypracujesz sam.
A dołączę się, jak to się ma do Pzw gdzie nie ma ryb. To co polecasz jak nie komercja, jak nie ma zarybień a składki poszły w górę.

Offline Zander 112

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #13 dnia: 16.04.2023, 17:10 »

Po drugie unikaj komercji. Większą frajdę przyniesienie Ci dzika woda, czyli własna technika,własna miejscówka. Coś co wypracujesz sam.
A dołączę się, jak to się ma do Pzw gdzie nie ma ryb. To co polecasz jak nie komercja, jak nie ma zarybień a składki poszły w górę.
Ze względu chociażby na wschody i zachodu słońca. Za to nie płacisz.
W jakim okręgu żyjesz, że nie robią zarybień?

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #14 dnia: 16.04.2023, 17:13 »

Ze względu chociażby na wschody i zachodu słońca. Za to nie płacisz.
W jakim okręgu żyjesz, że nie robią zarybień?

No na przykład w okręgu wrocławskim zarybień było dużo, dużo mniej. Nie mówiąc o Odrze, która też w połowie umarła.
Grzegorz

Non omnis moriar