Autor Wątek: Przypony do karpiowego zestawu helikopterowego - pytania  (Przeczytany 1448 razy)

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
Siemka.

Przygody karpiowej ciąg dalszy, więc znowu przychodzę z pytaniem o kolejne kwestie zestawowe :D Po majówce jadę na pierwszą karpiową zasiadkę. Będę łowił z rzutu przy użyciu zestawu helikopterowego + oczywiście spombowanie miejscówki.

Pytanie tym razem dotyczy przyponów. Jak dobrze rozumiem, jedynym sensownym wyborem do takiego zestawu jest przypon na sztywnym mono typu np d-rig? Z plecionki powinno się całkowicie zrezygnować, żeby zminimalizować możliwość splątania?

Jeden z zestawów chciałbym posłać na włosie, jednak jakoś nie mogę się przekonać do włosa z mono. Być może mnie wybijecie z błędnego myślenia.

Kolejna kwestia to trzymanie się kulki na np. igle podczas rzutu. Pytanie być może idiotyczne, jednak mimo wszystko wole je zadać, żeby oszczędzić sobie zbędnych rozkmin. Podczas rzutu przy użyciu helikoptera cała siła jest absorbowana przez ciężarek zatem kulka nie dostaje "odrzutu", który ją wytrąca z igły, dobrze myślę? Mówię o siłowych rzutach. Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Przypony do karpiowego zestawu helikopterowego - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 27.04.2023, 22:02 »
Do zestawu helikopterowego stosuję dwa typy przyponów. Pierwszy z nich to typowy D-rig z fluorokarbonu i użyciem nici dentystycznej jako mocowania kulki. Drugi to połączenie miękkiej plecionki i sztywnego fluorokarbonu (oglądaj od 1h06min13). Ten drugi zestaw sprawdził mi się bardzo dobrze na zawodach na PZW w ubiegłym sezonie.
Polecam Ci bardzo ciekawy materiał:
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 28.04.2023, 07:02 »
Do zestawu helikopterowego stosuję dwa typy przyponów. Pierwszy z nich to typowy D-rig z fluorokarbonu i użyciem nici dentystycznej jako mocowania kulki. Drugi to połączenie miękkiej plecionki i sztywnego fluorokarbonu (oglądaj od 1h06min13). Ten drugi zestaw sprawdził mi się bardzo dobrze na zawodach na PZW w ubiegłym sezonie.
Polecam Ci bardzo ciekawy materiał:

Ten drugi przypon nazywa się  Dual Fluorocarbon + plecionka tzw. "Łamaniec"

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.04.2023, 10:34 »
Ja używam z powodzeniem przyponów z plecionki w sztywnej otulinie.