Autor Wątek: Deeper, hit czy kit?  (Przeczytany 7282 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Deeper, hit czy kit?
« Odpowiedź #15 dnia: 06.05.2023, 16:37 »
A może ktoś poleci takie urządzenie od chińczyka które będzie skanowało głębokość, roślinność i ryby i przy tym nie kosztowało tyle co deeper?
Głównie do skanowania powiedzmy do 25m od brzegu.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #16 dnia: 06.05.2023, 16:57 »
Nie warto. Miałem i straszny szajs. Lepiej kupić deepera start czy jak ten najtańszy się nazywa.
Poszukaj używanych, teraz elektronika jest mega tania.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #17 dnia: 06.05.2023, 17:21 »
Jakoś w głowie mi się utarło, że deeper - owszem, ale w przypadku, gdy łowi się na różnych łowiskach.
Inwestowanie waluty w granicach 1000, może nieco więcej, gdy ma się swoje ulubione łowiska i miejscówki - trochę bez sensu. Raz, dwa razy przesondujesz dno i wiesz co w trawie piszczy. Wydasz kupę kasy i później sprzęt leży nieużywany w szafie.

A może mam błędne odczucia?
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 06.05.2023, 17:30 »
Jakoś w głowie mi się utarło, że deeper - owszem, ale w przypadku, gdy łowi się na różnych łowiskach.
{...}
A może mam błędne odczucia?

Zgadza się, ale - kilka razy był przydatny jak pojechałem na nie znaną wodę. Ponadto to był prezent, więc :-X
pozdrawiam Benon

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 06.05.2023, 18:57 »
Dzięki Panowie za odzew. Utwoerdziliście mnie w przekonaniu, że nie do końca warty zakup.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 06.05.2023, 20:41 »
To zależy, obecnie jestem w Szwecji i bardzo się przydaje w szkierowych zatokach 😉
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #21 dnia: 07.05.2023, 09:24 »
A może ktoś poleci takie urządzenie od chińczyka które będzie skanowało głębokość, roślinność i ryby i przy tym nie kosztowało tyle co deeper?
Ja mam Jaxona i jestem zadowolony.
Głębokość i twardość dna pokazuje zaskakująco dobrze. A na tym mi zależało.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 07.05.2023, 10:02 »
"Hit czy kit" moim zdaniem, zależy czego oczekujemy od deepera lub echosondy. Zakładam teoretycznie że, raczej się nie sprawdzi na zbiorniku sztucznym, płytkim i zarybianym a ryba jest dokarmiana. Łowię na dzikich bajorach, ukształtowanych przez naturę i sprawdza się dobrze. Widzę ukształtowanie dna oraz gdzie się gromadzi i żeruje ryba, a to już połowa sukcesu ;)
pozdrawiam Benon

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #23 dnia: 07.05.2023, 10:13 »
"Hit czy kit" moim zdaniem, zależy czego oczekujemy od deepera lub echosądy.
(...)Łowię na dzikich bajorach, ukształtowanych przez naturę i sprawdza się dobrze. Widzę ukształtowanie dna i gdzie się gromadzi i żeruje ryba, a to już połowa sukcesu ;)

O ile z jedną częścią tej wypowiedzi się zgadzam, o tyle drugiej jestem zdecydowanym przeciwnikiem.
Ukształtowanie dna, głębokości - jak najbardziej popieram coś takiego. Z kolei szukanie echosondą ryb, to już wg mnie typowe polowanie. W tym momencie pryska cały urok (by nie rzec - romantyzm) wędkarstwa.
I tak, jak wcześniej wspomniałem - jeśli często łowi się na różnych zbiornikach, których się nie zna, to echosonda ma rację bytu. Ale kupować ją dla dwóch, trzech "bajor" na których się łowi regularnie - mija się to wg mnie z celem. W dodatku z racji tego, że łowię wyłącznie z rzutu i to na odległościach nierzadko ponad 100m, mam solidne obawy o to, czy dorzucę echosondą w interesujące mnie miejsce, oraz o zasięg sygnału.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 07.05.2023, 10:44 »
{...} W dodatku z racji tego, że łowię wyłącznie z rzutu i to na odległościach nierzadko ponad 100m, mam solidne obawy o to, czy dorzucę echosondą w interesujące mnie miejsce, oraz o zasięg sygnału.

Bez większego wysiłku dorzucam na 60-70m i nie mam kłopotu z sygnałem. Dalej nie zarzucałem bo nie miałem potrzeby. Hmm... na rybę nie poluję - wszystko co złowię wypuszczam. Używam też haczyków bez zadziorowych, dodam że, inni bywalcy - uważają mnie za dziwaka ;D, no i ...  za możliwość wędkowania na dwóch stawach uiszczam roczną opłatę (własność prywatna i dzierżawa) ;).
pozdrawiam Benon

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 07.05.2023, 11:10 »

Zanim kupiłem Deepera miałem jakiegoś taniego Fishfindera i w sumie z niego byłem bardziej zadowolony. Sonar był lekki, ważył coś ok 40gram więc  mogłem rzucać nim nawet delikatnym pickerem, przez co częściej go zabierałem nad wodę.
Powoli przymierzam się do wymiany mojego Chirpa na coś lzejszego, bo taszczenie dodatkowej wędki średnio mi pasuje.
Ja mialem z takim sonarem jak na fotce..

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #26 dnia: 07.05.2023, 11:18 »
{...} W dodatku z racji tego, że łowię wyłącznie z rzutu i to na odległościach nierzadko ponad 100m, mam solidne obawy o to, czy dorzucę echosondą w interesujące mnie miejsce, oraz o zasięg sygnału.

Bez większego wysiłku dorzucam na 60-70m i nie mam kłopotu z sygnałem. Dalej nie zarzucałem bo nie miałem potrzeby. Hmm... na rybę nie poluję - wszystko co złowię wypuszczam. Używam też haczyków bez zadziorowych, dodam że, inni bywalcy - uważają mnie za dziwaka ;D, no i ...  za możliwość wędkowania na dwóch stawach uiszczam roczną opłatę (własność prywatna i dzierżawa) ;).

Dziwne.. Mój Deeper po każdym rzucie dalszym jak jakieś 40m gubi zasięg GPS i trzeba poczekać zanim go złapie.
Jeśli nie odczekam i natychmiast zwijam to w tym czasie nie skanuje.
Rzucam, dajmy na to po 50-70m a i tak mam mapę od 30-40m.
A zanim doczekam się sygnału GPS to wiatr potrafi mi go przestawić już nawet kilka metrów w bok.
Więcej nerwów jak pożytku z tego badziewia.

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 07.05.2023, 11:19 »
Specjalnie do Deeper'a kupiłem na bazarze teleskopa o CW30-70 (dałem 35-zeta) do tego nie używany kołowrotek + plecionka 0,2 z AliExpres. Rzucam bez obaw już drugi sezon.
pozdrawiam Benon

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #28 dnia: 07.05.2023, 11:29 »
Specjalnie do Deeper'a kupiłem na bazarze teleskopa o CW30-70 (dałem 35-zeta) do tego nie używany kołowrotek + plecionka 0,2 z AliExpres. Rzucam bez obaw już drugi sezon.

Ja używam Prologic Spod Rod 5lb, Ultegra Ci4 5500 XTC, Power Pro 0.28mm i bardzo dobrze to lata tyle, że staram się ograniczać ilość sprzetu.

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 07.05.2023, 11:34 »
{...}
Dziwne.. Mój Deeper po każdym rzucie dalszym jak jakieś 40m gubi zasięg GPS i trzeba poczekać zanim go złapie.
Jeśli nie odczekam i natychmiast zwijam to w tym czasie nie skanuje.
Rzucam, dajmy na to po 50-70m a i tak mam mapę od 30-40m.
A zanim doczekam się sygnału GPS to wiatr potrafi mi go przestawić już nawet kilka metrów w bok.
Więcej nerwów jak pożytku z tego badziewia.

Z tego co wiem to Deeper start nie ma wbudowanego GPS'a, łączy się z telefonem przez Deeper Wi-Fi. Używam Aplle-8 i nie mam kłopotów z łącznością na 60m. Dalej nie zarzucałem bo nie było takich potrzeb. Istnie opcja przesyłania skanów z telefonu na mapy, ja jednak z tego nie korzystam.

Sięgnąłem do instrukcji i jest informacja że gwarantują 50m zasięgu, a jak działa na 60m to :thumbup:
pozdrawiam Benon