Nie wiem jakiej głębokości masz łowiska, ale wybrałbym tyczkę z topami mającymi gotowe side pullery. Łowiłem jakiś czas temu ze znajomym i ma on tyczkę bez nich (z pulla bung), ogólnie masa roboty.
W UK teraz jest masa dobrych tyczek, od Prestona, przez MAP-a, Mavera, Drennana, Daiwę, aż po Guru z Shimano. A co z serwisem? Otóż tu jest różnie, bo tyczki się wciąż zmieniają, są coraz lepsze 'materiały', i już po roku, dwóch można mieć problemy z częściami. A raczej elementami. Wiele się dostanie, ale nie wszystkie, jednak tu są zamienniki które można jakoś dopasować, do tego są serwisy naprawiające uszkodzone elementy.
Przy wyborze tyczki przeanalizowałbym jakie masz głębokości łowisk, bo w takich przypadkach gdy jest to więcej niż 2 metry, trzeba myśleć o kupowaniu dodatkowych elementów, i im droższa tyczka tym są one bardziej kosztowne. Nie polecam też wchodzenia w tyczkę 16 metrów, bo łowienie na takiej długości to rzadkość, do tego wymaga wprawy. Jak już to opcja 14.5 metra jest do rozpatrzenia. A wybór jest można by rzec w samym UK olbrzymi, jest też sporo promocji.
Ja mam tyczkę jaką kupiłem z 8-9 lat temu i wciąż jest bardzo dobra, zainwestowałem trochę kasy wtedy i nie żałuję, bo jest lekka i nie lejąca się jak niektóre tańsze. Potraktowałbym więc taki zakup też jako inwestycję na lata. Już sam Preston dziś ma wielką ofertę, i w zależności od kasy można się fajnie dopasować. I wybrałbym lepszą opcję 13 metrową niż coś co ma 14.5 metra. Ostatnie elementy są najbardziej kosztowne, wg mnie lepiej kupić zestaw z większą ilością topów. A na polskie wody warto mieć zarówno coś do połowu mniejszej ryby jak i tych większych, i trzeba mieć kilka różnych amortyzatorów. Nie rezygnowałbym też z polowaniem na większego karpia, bo to wcale nie jest coś czego się nie da złowić tyczką

Grubszy amortyzator i jest fajnie, a ryby się wcale nie pokaleczy w ten sposób jak twierdzą niektórzy karpiarze.
Zerknij na ofertę takiego Angling Direct, warto zobaczyć jakie są opcje i pakiety u brytyjskiego sprzedawcy:
https://www.anglingdirect.co.uk/coarse-match-fishing-tackle/poles-whips