Autor Wątek: Zakaz nęcenia... wszystkim :)  (Przeczytany 42839 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zakaz nęcenia... wszystkim :)
« Odpowiedź #75 dnia: 25.05.2023, 22:42 »
Idąc tokiem myślenia zgodnie z którym ziarna i pellety są szkodliwe.
W tym roku przewiduję kolejną katastrofę ekologiczną.
We wszystkich hodowlach ryb słodkowodnych spokojnego żeru  w Polsce  nastąpi pomóc ryb.

Co za matoł to wymyślił,jeszcze większy matoł to zatwierdził.

Tak na poważnie obserwuje na fejsie polskich producentów ...
Nic się nie dzieje cisza spokój.
Wędkarzyki tylko biją pianę z której jak zwykle nic nie wyniknie....

Jedyna szrama jak by co to dealerzy kulek uznających wyższość złowionego karpia  z wody pzw nad inną słodkowodną wodą 8) :P
Już płaczą jak my będziemy łowić ... czym się będziemy chwalić :-X
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #76 dnia: 26.05.2023, 00:33 »
Na stawach hodowlanych tak samo zakaz karmienia ryb w okresie letnim. To ładnie się dzieje...

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #77 dnia: 26.05.2023, 01:18 »
https://www.rtw.org.pl/wiadomosci/wedkarstwo-w-niemczech-warunki-i-przepisy-krotki-przewodnik,artykul,53.html
Poszukam ci jeszcze po niemiecku.
Pokaż, pokaż po niemiecku.
Chętnie poczytam, bo to totalne głupoty co piszesz. Wprowadzasz ludzi w błąd.

Są ograniczenia co do ilości i to nie na wszystkich wodach. Każda woda klubowa ustala zasady według uznania. Są ograniczenia, czasami są zakazy nęcenia a czasami można walić ile się chce.

Tutaj nie ma tyle zanęt w sklepach, ale zobacz ile jest kulek, pelletów i zobacz ilu jest producentów tego towaru. Które produkują setki ton rocznie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
https://www.av-bewe.de/angelgrundwissen/
Proponuje przetłumaczyć to co jest zaznaczone na czerwono.

Pozdrawiam Łukasz

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #78 dnia: 26.05.2023, 02:39 »
https://www.rtw.org.pl/wiadomosci/wedkarstwo-w-niemczech-warunki-i-przepisy-krotki-przewodnik,artykul,53.html

Są ograniczenia co do ilości i to nie na wszystkich wodach. Każda woda klubowa ustala zasady według uznania. Są ograniczenia, czasami są zakazy nęcenia a czasami można walić ile się chce.

Tutaj nie ma tyle zanęt w sklepach, ale zobacz ile jest kulek, pelletów i zobacz ilu jest producentów tego towaru. Które produkują setki ton rocznie.

Nie muszę tłumaczyć.
Czyli w klubie ASV Hamburg zakaz nęcenia.
I ? Co to ma do całego kraju ?

Przecież napisałem, że każdy klub ma swoje wewnętrzne zasady. Klub to nie wody całego kraju.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #79 dnia: 26.05.2023, 05:23 »
Dlatego należy taką rację wymusić, i wędkarze musza zrozumieć, że nikt nie zrobi tego za nich. PZW zaś to twór chory, i zepsuł się od głowy, i sam się też nie naprawi. Zwłaszcza, że ofensywa PW to nic innego jak efekt walki o koryto w związku.

[...]

Diagnoza wystarczająco prawidłowa. No ale pozostaje Leninowskie pytanie... Co robić? No cóż ja osobiście w tym roku będę się do przepisów stosował a w następnym wyrażę swoje zdanie w najlepszy możliwy sposób - portfelem.

Brzanocholizm, brzanocholizmem ale są panie granice frajerstwa których nie zamierzam przekraczać :)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #80 dnia: 26.05.2023, 07:19 »
Diagnoza wystarczająco prawidłowa. No ale pozostaje Leninowskie pytanie... Co robić? No cóż ja osobiście w tym roku będę się do przepisów stosował a w następnym wyrażę swoje zdanie w najlepszy możliwy sposób - portfelem.

Brzanocholizm, brzanocholizmem ale są panie granice frajerstwa których nie zamierzam przekraczać :)

I to jest cel PW, abyś ty i inni nie opłacili składek i aby PZW upadło. Mam nadzieję, że rozumiesz :) PZW jest w stalowym uścisku i wygląda na to, że nie wyjdzie cało z tej opresji, co skutkować będzie chaosem, uwłaszczaniem się cwaniaków i likwidacją SSR. Wygląda to fatalnie. Idealnie jest jeśli PZW rywalizują ze związkiem, nie jak go utłuką. Wtedy będą mogli wszystko. A pragnę wytłumaczyć, że upolitycznienie wszystkiego doprowadzi do tego, że partyjna miotła po wyborach wymiecie pisowców, wprowadzeni będą inni. I Polskie Wody mogą stać się nieprzyjazne dla wędkarzy, tak jak jest to w Niemczech, gdzie Zieloni wpłynęli na zmianę przepisów, a są członkiem koalicji, tym mniejszym. Tu też mo ze być podobnie, że lewica dostanie resorty mniej ważne, i właśnie środowisko i klimat, PW mogą być w ich 'jurysdykcji'. To wszystko nie musi się wydarzyć, ale prawdopodobieństwo fatalnych następstw jest bardzo realne. Klimat się nie będzie też ochładzał, będzie jeszcze większa susza i upały, więc taki zakaz bez odpowiedniego działania środowiska wędkarskiego, pozostanie na zawsze.

Ujowo to wygląda, bardzo ujowo :(
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 26.05.2023, 07:27 »
Ale WP zaczęły nas pięknie ruchać. Chyba najcieniej piszą ci, którzy na początku najgłośniej piali z zachwytu, jak to zaraz będzie dobrze.

Jeszcze na koniec zapłacą 2x więcej niż w PZW za łowienie i będzie pełnia szczęścia.

Wody Polskie są właścicielem więc mogą robić wszystko co jest zgodne z prawem. A czy wprowadzanie takich zakazów zgodne z prawem jest to już kwestia umowy dzierżawy między PZW a WP.

A czuję że leśne dziadki z PZW sprawy oczywiście nie dopilnowały i nie dopilnują - bo i po co? Na żywca można łowić - można więc o co wam chodzi?

Chyba trochę nie ogarniasz sytuacji :D

I to jest cel PW, abyś ty i inni nie opłacili składek i aby PZW upadło. Mam nadzieję, że rozumiesz :) PZW jest w stalowym uścisku i wygląda na to, że nie wyjdzie cało z tej opresji, co skutkować będzie chaosem, uwłaszczaniem się cwaniaków i likwidacją SSR.

Lepiej?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #82 dnia: 26.05.2023, 07:44 »

To błysnąłeś... 13 lat w Niemczech, a dalej głupoty piszesz... Jak napisałem wyżej, mieszkać a łowić to dwie różne sprawy. Daj już sobie spokój bo nie masz racji

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 26.05.2023, 07:46 »
I to jest cel PW, abyś ty i inni nie opłacili składek i aby PZW upadło. Mam nadzieję, że rozumiesz :)

PZW nie upadnie to raz a dwa po co mi płacić na związek który o moje interesy nie dba? Poza tym w tym roku zapłaciłem na nizinne wody bieżące tyle co w zeszłym za full-wypas z takim samym skutkiem czyli zero kontroli i brzan godnych tego miana też zero.

Powiedzmy że będę udawał że deszcz pada gdy "działacze" plują mi w twarz i przepłacę - zmieni to "cuś"? Nie zmieni. Ja to wiem i Ty to wiesz. Więc?
I need a Barbel !!!

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #84 dnia: 26.05.2023, 08:30 »
Po latach widać widać, że "lepsze jest wrogiem dobrego". Wszystkie te filmiki o Misiach, Heliniakach, petycje o dekomunizacje PZW i pozostały medialny dym w social mediach przyczynił się do tego, że WP zajęły się tematem. Z deszczu pod rynnę.

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 26.05.2023, 08:52 »
Po latach widać widać, że "lepsze jest wrogiem dobrego". Wszystkie te filmiki o Misiach, Heliniakach, petycje o dekomunizacje PZW i pozostały medialny dym w social mediach przyczynił się do tego, że WP zajęły się tematem. Z deszczu pod rynnę.

Idealnie to by było jakby była jedna licencja wędkarska na cały kraj i całkowity nakaz no-kill na wodach otwartych, natomiast jak ktoś chce sobie zabrać karpika/sandacza etc to komercje/wody klubowe z taką opcją. Czy będzie idealnie? Wątpię. Jednak żeby tak było to PZW musi albo zdechnąć albo się całkowicie zreformować.

Natomiast w tym żądaniu WP śmieszy mnie niesamowicie że ja łowiąc samotnie i dla przyjemności na dwu kilometrach Wisły zanętą wodę strasznie eutrofizuję natomiast pół setki panów zawodników wcale. Orwell jak by żył to by się uśmiechnął szyderczo ;) ;D
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #86 dnia: 26.05.2023, 08:58 »
Może dlatego, że Ty zapłacisz raz. A oni to samo co Ty plus...

U mnie na stronie okręgu nie ma takiego pisma. Za to jest taki kwiatek.
Biorą się za zawody i pomosty

https://www.pzw.org.pl/bialystok/wiadomosci/255992/60/przedstawiamy_informacje_otrzymana_od_pgw_wp_rzgw_w_bialymstoku_
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #87 dnia: 26.05.2023, 09:34 »

To błysnąłeś... 13 lat w Niemczech, a dalej głupoty piszesz... Jak napisałem wyżej, mieszkać a łowić to dwie różne sprawy. Daj już sobie spokój bo nie masz racji
"Zabrania się nęcenia na wodach zamkniętych ASV Hamburg. Również na wielu innych akwenach - prosimy pytać PRZED!"

Umiesz czytac ze zrozumieniem ,czy tylko sie mądrzyć. Niemcy są podzielone na landy , każdy z nich może sobie regulować zasady . W wodach które są obok mnie i które znam jest zakaz .

Pozdrawiam Łukasz

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #88 dnia: 26.05.2023, 09:38 »
A może przestańcie tak przejmować się niemcami. To akurat mało wnosi na nasze własne podwórko.
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #89 dnia: 26.05.2023, 09:47 »

Idealnie to by było jakby była jedna licencja wędkarska na cały kraj i całkowity nakaz no-kill na wodach otwartych, natomiast jak ktoś chce sobie zabrać karpika/sandacza etc to komercje/wody klubowe z taką opcją. Czy będzie idealnie? Wątpię. Jednak żeby tak było to PZW musi albo zdechnąć albo się całkowicie zreformować.

Jak do tej pory (przed 2023r) nie przeszkadzały mi wytyczne dotyczące limitów zabieranych ryb jak również wielkości składek z podziałem na okręgi. Wszem i wobec było wiadomo, że w skrócie struktury PZW to beton&wały. Jednak ze wzrostem niezadowolenia wędkarzy i medialnego szumu z tego powodu, efekt mamy taki, że WP wtrąciły się do tematu. PZW tracąc grunt pod nogami podwyższyło składki by się na koniec nachapać. Ogólnie mamy chaos, wielką niewiadomą oraz początek jakichś dziwnych przepisów wprowadzanych przez WP typu te o nęceniu.
I właśnie to mi się nie podoba.