Autor Wątek: Zakaz nęcenia... wszystkim :)  (Przeczytany 42720 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Zakaz nęcenia... wszystkim :)
« Odpowiedź #90 dnia: 26.05.2023, 09:59 »
Może dlatego, że Ty zapłacisz raz. A oni to samo co Ty plus...

... plus nic jak impreza jest o "pietruszkę". A że jeszcze nikt na samym wygrywaniu zawodów się nie dorobił (bo nie z tego jest kasa, a taki Górek pokazuje że nawet nie trzeba wygrywać żeby na "wyczynie" zarabiać) to stawiam dolary przeciwko orzechom że wszystkie imprezy będą charytatywne lub non-profit.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Online mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #91 dnia: 26.05.2023, 10:28 »
https://www.rtw.org.pl/wiadomosci/wedkarstwo-w-niemczech-warunki-i-przepisy-krotki-przewodnik,artykul,53.html
Poszukam ci jeszcze po niemiecku.
Pokaż, pokaż po niemiecku.
Chętnie poczytam, bo to totalne głupoty co piszesz. Wprowadzasz ludzi w błąd.

Są ograniczenia co do ilości i to nie na wszystkich wodach. Każda woda klubowa ustala zasady według uznania. Są ograniczenia, czasami są zakazy nęcenia a czasami można walić ile się chce.

Tutaj nie ma tyle zanęt w sklepach, ale zobacz ile jest kulek, pelletów i zobacz ilu jest producentów tego towaru. Które produkują setki ton rocznie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
https://www.av-bewe.de/angelgrundwissen/
Proponuje przetłumaczyć to co jest zaznaczone na czerwono.
To błysnąłeś... 13 lat w Niemczech, a dalej głupoty piszesz... Jak napisałem wyżej, mieszkać a łowić to dwie różne sprawy. Daj już sobie spokój bo nie masz racji
"Zabrania się nęcenia na wodach zamkniętych ASV Hamburg. Również na wielu innych akwenach - prosimy pytać PRZED!"

Umiesz czytac ze zrozumieniem ,czy tylko sie mądrzyć. Niemcy są podzielone na landy , każdy z nich może sobie regulować zasady . W wodach które są obok mnie i które znam jest zakaz .
No to nie pisz, że w Niemczech, bo to bzdura i wprowadzanie w błąd. Nie uogólniaj...

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 26.05.2023, 11:50 »
Idą złote czasy dla właścicieli komercji. Powstanie więcej tego typu łowisk. Myślę, że nie zmniejszy się znacząco rynek zanęt, pelletów, kulek itd. Dlaczego? A pokażcie mi ilu wędkarzy sypie ringersa do Odry czy Wisły? Ilu wędkarzy łowi na waftersy, expandery itd na łowiskach PZW? Niewielki procent. Reszta takiego towaru (też sprzętu) napędzają komercje z fajnymi rybami. Oczywiście poleci sprzedaż gliny i najtańszych zanęt. To fakt. Ale ja bym nie dramatyzował tylko kupił popcorn i obserwował wojenkę WP i PZW.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 26.05.2023, 11:56 »
No proszę...
Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 26.05.2023, 12:02 »
No proszę...

Just imagine my shock! ;D

Idą złote czasy dla właścicieli komercji. Powstanie więcej tego typu łowisk.

To racja. Inną sprawą jest to że ceny "za godzinę" chwilowo wzrosną.
I need a Barbel !!!

yakuza

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 26.05.2023, 13:26 »
Gros Łabądź

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 26.05.2023, 14:20 »
Luk jak zwykle wszystko widzi w czarnych kolorach , choć w kilku sprawach ma rację:
- Tak to jest wojna na szczeblu WP - PZW, i teraz mam nadzieje ZG stanie na wysokości zadania i zacznie wdrazać plan obrony przed takim atakiem:
idą wybory i taką nieprzemyslaną decyzją WP mogą narazić rządzących na poważną utrate głosów, i to moim zdaniem ZG powinno przekazać poprzez środki przekazu medialnego.
- Wody Polskie oczywiscie mogą sobie chcieć wprowadzac zmiany dotyczące nęcenia ale zgodnie z obowiązującym prawem oraz co pokazały wyroki Sądów, takie zmiany można wprowadząc od nastepnego roku, gdyż wedkarze wykupili zezwolenia obowiązujące na 2023r.,( a nie ma stanu wyjątkowego czy bezpośredniego zagrożenia zycia fauny czy flory )

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Alleygrifter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #97 dnia: 26.05.2023, 14:22 »
Nie ma nic o chlebie, od teraz na ryby zabieram 4 bochenki XD

P.S Podpis Pana Tomasza położył mnie na łopatki.

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #98 dnia: 26.05.2023, 14:46 »
Panowie, a w zwiazku z wprowadzeniem takich zasad czy można żądać zwrotu pieniedzy za oplaty w PZW? jakby nie było jest to dosyć znacząca zmiana w regulaminie..

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 26.05.2023, 15:29 »
Panowie, a w zwiazku z wprowadzeniem takich zasad czy można żądać zwrotu pieniedzy za oplaty w PZW? jakby nie było jest to dosyć znacząca zmiana w regulaminie..
Regulamin przecież się nie zmienił, to WP próbują zmieniać zasady w trakcie roku i to w taki sposób żeby wyszło, że to PZW jest tym złym. Mnie PZW na prośbę WP jeszcze nie poinformowało o ograniczeniach, dlatego nie mam zamiaru się w tym roku do nich stosować, a w przyszłych zobaczymy co będzie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #100 dnia: 26.05.2023, 19:12 »
Panowie teraz na poważnie.
W piśmie jest umieszczona prośba aby zacząć stosować uw prośbę.
Po drugie w piśmie autor nie powołuje się na żadne konkretne punkty z umowy obowiącującej na dany obwód rybacki.
Po trzecie nie powołuje się też na prawo polskie uw prośbę regulujące - bo najzwyczajniej świecie nie ma takowego prawa na dzień dzisiejszy.

Dla mnie to taksowanie zachowań notabli z pzw.
Każdy ruch uwłaszczający status kwo obowiązującej umowy dzierżawy ze strony wp dla mnie jest wygrany w sądzie przez pzw.

To moje stanowisko w temacie tego pisma.
Takie chciejstwo dla naiwnych.

Najprwniej wiele spraw zakończy się w sądach a one wyregulują popędy.

Aby chciejstwo miało umocowanie prawne...
Nowe zapisy - anexy do obowiązujących umów lub nowe umowy.
Stosowne ustawodastwo pozwalające słusznie interpretetować przepisy stanowiące nowe wymogi.
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #101 dnia: 26.05.2023, 20:16 »
8)
- Wody Polskie oczywiscie mogą sobie chcieć wprowadzac zmiany dotyczące nęcenia ale zgodnie z obowiązującym prawem oraz co pokazały wyroki Sądów, takie zmiany można wprowadząc od nastepnego roku, gdyż wedkarze wykupili zezwolenia obowiązujące na 2023r.,( a nie ma stanu wyjątkowego czy bezpośredniego zagrożenia zycia fauny czy flory )

Jakby co to w pismach jest wyraźnie wskazane, że dotyczy to też lat przyszłych, więc wiedzą co robią. Janusz, odnośnie zaś widzenia czegoś w czarnych barwach, to w jakich ty wszystko widzisz? Jasnych? PZW nas obroni? Bo Olejarzowa się skumała z posłami PO? Sorry, ale bierze mnie na wymioty jak pomyślę o tym. Takie działanie 'w interesie wędkarzy' jest uja warte. Co zrobiło PZW z zatruciem Odry? Pierwsze miało miejsce na przełomie marca i kwietnia zeszłego roku, potem po 26 lipca. I co zrobili? Zareagowali na fejsie związkowym pisząc posta 13 sierpnia! Czyli dokładnie wtedy, kiedy obudził się rząd i przyznał, że nie ma miejsca małe śnięcie ryb, ale jest katastrofa. A ile rzek było zatrutych wcześniej? Warta, Nysa, Bug i wiele mniejszych, i PZW zrobiło wielkie gie. Teraz tylko działają dlatego, że koryto się może skończyć, taka jest prawda. Żadnych reform, zmian tego syfu, za to bezczelnoiśc na maksa i walka kolejna o koryto, świnie się naparzają w najlepsze, MIś z Machem prawdopodobnie polegną. Ala warto zrozumieć dlaczego. Bo żrą się o stanowiska, tu nie ma mowy o działaniu w interesie wędkarzy.

Dlatego należy to widzieć w czarnych barwach, no chyba, że będziemy liczyć na cud. Wydarzyło się coś co jest niebywałe, nie można łowić przez 3 miesiące. Konsekwencje tego będą tylko złe, nie wierzę też w odbudowę rybostanu, bo wyjadą drapieżniki, co pogorszy tylko sytuację. Do tego zakaz może zostać rozszerzony.

Napisz lepiej jak PZW ma zamiar z tego wybrnąć. Droga nie jest kumanie się z politykami PO, ale postawienie się IRŚ, Wołosom i Czerwińskim, co wiąże się z rezygnacją z rybactwa między innymi. Potrzebne ono związkowi jak druga dziura w rzyci, mam na myśli wędkarzy związku, te skromne 600 tysięcy chłopa, nie kilkadziasiąt świń przy korycie. Do tego warto wystawić rtachunek tym, którzy za to odpowiadają, a dla mnie to Heliniak, Miś, Olejarzowa i inne Dziemianowicze i Wiatry. To oni dali ciała, to oni zlewali rzeczy które trzbea było robić już dawno temu. I nie miejmy złudzeń, Polskie Wody nigdy nie zaatakowały by PZW, gdyby władze związku miały poparcie wędkarzy. To nie PW są tylko winne, ale ci co kierują związkiem i walczyli o koryto, w dupie mając wędkarzy. To są główni winowajcy.

Nie mam do ciebie pretensji of course, po prostu piszę co myślę, i mam nadzieję, że zobaczą to ci, którzy do tego doprowadzili. Niech sobie nie myślą, że się teraz wykpią i będą nas wykorzystywać do swych brudnych gierek. PZW tak, ale bez tych pasożytów!

Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 27.05.2023, 05:51 »
Każdy ruch uwłaszczający status kwo obowiązującej umowy dzierżawy ze strony wp dla mnie jest wygrany w sądzie przez pzw.

Jak PZW do sądu pójdzie.
I need a Barbel !!!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #103 dnia: 27.05.2023, 08:31 »

Jak PZW do sądu pójdzie.

A nawet jak pójdzie do sądu ( o ile już nie wnieśli sprawy), to myślicie że to wiele pomoże? Ten rząd ma w rzyci takie postępowania, do tego sprawy się ciągną coraz dłużej i zanim ta się rozpocznie nie wiadomo w jakiej formie przetrwa PZW. Do tego jak wygrają, np. w przyszłym roku, to co się stanie? PW najwyżej coś tam zapłacą, ale będą zabiegać aby związek przestał istnieć.

A kumanie się z politykami jednej strony to rzecz bardzo zła, oni nie robią niczego bezinteresownie. Im bardziej są przychylni tacy PO-wcy, tym bardziej niechętni są ci z PiS i moga planować wrogie ruchy. No ale jak się nie myśli o swoich czynach, tylko dąży po trupach do celu, to teraz jest jak jest. Gdyby sitwa z Heliniakiem i Olejarz na czele nie robiła wałów podczas wyborów, a zwłaszcza na zjeździe delegatów krajowych, związek miałby większe poparcie u wędkarzy i populiści nie ruszyli by PZW. Ale przecież koryto jest najważniejsze. Nawet teraz żrą się między sobą i prowadzą wojnę, choć związkowi zagraża widmo likwidacji. Z tego co wiem okręg opolski już się zapożyczył, rzekomo kasa miała iść na 'bieżącą działalność'. Nie każdy okręg więc jest w dobrej kondycji, a nie spodziewam się aby ludzie przyszli nagle do związku. I MIś nagle idzie w stronę komercjalizacji łowisk, wchodzi w no kille, które tak niszczył, nieudacznik jeden, bo zauważył co zrobił swoim głupim postępowaniem. Ale chyba dla niego jest zbyt późno, bo Heliniak jak się uweźmie, to nie popuści, jak pitbull ze szczękościskiem. 

Wszystkim którzy są w PZW polecam obserwowanie co się dzieje ze związkiem i szybkie kombinowanie jak przejąć wody w razie upadku, to znaczy trzeba szykować się do zawiązania stowarzyszeń w razie 'wu'. WG mnie należy o tym głośno mówić w kołach, warto być gotowym na wszystko. Bo jestem pewien, że jak już PZW pójdzie pod nóż, to ktoś będzie chciał to przejąć, pouwłaszczać się na majątku, przejąć najlepsze z łowisk dla siebie.

No i przykro, że wędkarze uważają, że zawiązanie własniej organizacji, która byłaby ich przedstawicielem i broniła ich interesów jest jakimś si-fi. No cóż, mamy to, na co nas stać :(
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #104 dnia: 27.05.2023, 10:37 »
A nawet jak pójdzie do sądu ( o ile już nie wnieśli sprawy), to myślicie że to wiele pomoże?

Wątpię i niewiele. W sprawie Odry gdzie odpowiedzialność WP jest bezdyskusyjna PZW do sądu poszło?

No i przykro, że wędkarze uważają, że zawiązanie własniej organizacji, która byłaby ich przedstawicielem i broniła ich interesów jest jakimś si-fi. No cóż, mamy to, na co nas stać :(

Mamy taką organizację "PZW" się nazywa tylko jest jeden mały zonk - pieniądze. Bo skoro PZW (czyli zabetonowani działacze) mają dojście do sporych pieniędzy to reprezentowanie interesów statystycznego moczykija ma dla tych działaczy zerowy priorytet.

A że działania WP tak naprawdę uderzają w niewielki procent wędkarzy czyli tych co żywcem czy martwą rybką się brzydzą a spinning czy mucha im nie odpowiada to jakakolwiek reakcja PZW jest im nie na rękę bo raczej ta część wędkarskiej braci obecnej polityki PZW nie za bardzo lubi.

I need a Barbel !!!