Autor Wątek: Wędka do metody na dystans ok. 80m  (Przeczytany 6105 razy)

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka do metody na dystans ok. 80m
« dnia: 25.07.2023, 21:59 »
Witam. Zaczynam przygodę z metodą, posiadam wędkę mikado uv 330cm/90g z kołowrotkiem daiwa tdr 4012. Ze sprzętu jestem mega zadowolony. Wędka pracuję super pod małymi i większymi rybami. Lecz dystanse, które nią osiągam to max ok. 40m. Teraz chciałem kupić drugą wędkę bardziej dystansową, tak do 80m. Łowię głównie na komercjach i pzw, rzeki bardzo rzadko. Chciałbym też by wędka nie była kołkiem i miała pracę półparaboliczną lub progresywną. Myślałem nad daiwą n'zon s 366cm/120g lub daiwą n'zon z 390/100g. Co o nich myślicie i czy macie jakieś swoje sprawdzone propozycje wędek? Pozdrawiam.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Odp: Wędka do metody na dystans ok. 80m
« Odpowiedź #1 dnia: 25.07.2023, 22:15 »
100 gram cw dla wędki 3,9 m to się sprawdzi w warunkach idealnych i na płytkiej wodzie.
Mam nzon’z 3,9 cw 150 gr i to jest dla tego kijka dystans  spoko.
Jest czym pociągnąć rzut przy mocnym wietrze i zaciąć z dystansu przy podajnikach 50_70 gram.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2023, 22:15 »
Wędka 12ft (3,60m) będzie osiągała taki dystans jaki zakładasz, ale może to być granica "rzutności" a i tym samym celności. Jeśli już chcesz daleko rzucać to kijek o długości 13ft. (3,90m) z dużymi przelotkami - myślę, że w tym wypadku będzie już potrzebny przypon strzałowy, a to pociąga za sobą konieczność "gładkiego przepuszczenia" węzła przez przelotki. Do tego również odpowiedni kołowrotek.
Osobiście łowię wędką Flagman Mantaray 3,90m c.w. 130gr. Jest jeszcze dostępna w sklepach, jednak ta seria jest wycofana z oferty, a tym samym ciężko będzie np.: ze szczytówkami.

Piszesz, że ciężko jest Ci osiągnąć wędką 3,30m osiągnąć dystans 40 metrów. Może warto popracować nad techniką rzutu, gdyż odległość 50m dla wędki 3,30m nie jest czymś nieosiągalnym. Warto też zainteresować się jakością linki głównej, gdyż w dużej mierze od niej samej zależy zasięg.

[EDIT]
Zwróć uwagę na to, że wędkami o charakterystyce progresywnej/półparabolicznej może być Ci ciężko zachować celność rzutów. Zastanów się, czy do  do takich odległości nie będzie lepszą opcją wędka o akcji szczytowej? Rozumiem, że fajnie jest poczuć "na kiju" mega-ugięcie od chociażby płotki, ale co z celnością? A w końcu właśnie o celność w metodzie głównie się rozchodzi.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26.07.2023, 00:18 »
Dzięki za odpowiedzi. Co do n' zon z 3,9/150 to polecasz ten kij? Nie jest zbyt sztywny, jest frajda z holowania lżejszych ryb? Może znajdzie się wędka (konkretny model), co osiągała by 80m i dawała przyjemność z holu ryb(również tych mniejszych)? Czy raczej w tych dystansowych kijach nie da rady tego połączyć?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 26.07.2023, 05:42 »
Kije progresywne dają już pewien komfort dobrego rzutu ,dużo lepszy jak pół parabole czy parabole,ale też nie są przesadnie sztywne ,dobrze wziąść patyk do ręki przed zakupem i pomachać zobaczyć jak szybko gaśnie :beer:,w ofercie Daiwa nzone są kije Distance 3,9 m 120 gr warto rozważyć :thumbup: :beer:

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 26.07.2023, 08:40 »
Przy kiju 3,3 powinieneś te 60m osiągnąć, więc coś tu jest dziwnego ;)
Z ciekawych opcji to Guru N'Gauge 3,6. Kumpel tym miota na 100m.
A kijki 3,9 to już każdym spokojnie przekroczysz te 80m. Daiwa ma w tym segmencie spory wybór.
Pamiętaj tylko, że wędka to jedno. Kołowrotek, żyłka, strzałówka, podajnik, lotka, to ma również duże znaczenie.
Fishing Team ZEUS

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.07.2023, 08:44 »
Przenoszę do odpowiedniego działu...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 26.07.2023, 08:53 »
Z ciekawych opcji to Guru N'Gauge 3,6. Kumpel tym miota na 100m.

Przy bezwietrznej pogodzie i cienkiej pletce mooooże jest to możliwe, ale wystarczy mała zmiana warunków pogodowych i robi się 60-70m. Wszedłem teraz w dystans z typowo dystansową armatą, i zrozumiałem o czym pisał niejednokrotnie Zbyszek ze skutecznym łowieniem na dystansie, a tego nie da się zrobić witką z cw 80g. Póki co skutecznie przy delikatnym wietrze jestem w stanie łowić na 80m, i to kijem 3.9m 170g, do 100m muszę jeszcze popracować nad techniką rzutu, a gdzie tam rzucać kijem 30cm krótszym z ponad połowę mniejszym cw na taką odległość ;D  100m napisane na forum a 100m odmierzone w rzeczywistości to dobre 30m mniej ;)

Witam. Zaczynam przygodę z metodą, posiadam wędkę mikado uv 330cm/90g z kołowrotkiem daiwa tdr 4012. Ze sprzętu jestem mega zadowolony. Wędka pracuję super pod małymi i większymi rybami. Lecz dystanse, które nią osiągam to max ok. 40m. Teraz chciałem kupić drugą wędkę bardziej dystansową, tak do 80m. Łowię głównie na komercjach i pzw, rzeki bardzo rzadko. Chciałbym też by wędka nie była kołkiem i miała pracę półparaboliczną lub progresywną. Myślałem nad daiwą n'zon s 366cm/120g lub daiwą n'zon z 390/100g. Co o nich myślicie i czy macie jakieś swoje sprawdzone propozycje wędek? Pozdrawiam.

3.9m 150g cw, takim kijem rzucisz w każdych warunkach na 80m, 3.6m nie zawracaj sobie głowy jak chcesz skutecznie łowić na takim dystansie.
Dzierżno uzależnia

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 26.07.2023, 08:58 »
Są w tym dziale wątki o sprzęcie do dystansu mające po kilkanaście stron. Poczytaj. Łowienie na 80 metrze, to co innego niż rzut na 80 metrów...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26.07.2023, 09:23 »
Wyrzut na 80m to jedna częsć pytania, druga dotyczy przyjemnosci z holowania ryby. Czy kij 390cm/ 150g daję przyjemność z łowienia mniejszych ryb?

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #10 dnia: 26.07.2023, 09:26 »
Dzięki za odpowiedzi. Co do n' zon z 3,9/150 to polecasz ten kij? Nie jest zbyt sztywny, jest frajda z holowania lżejszych ryb? Może znajdzie się wędka (konkretny model), co osiągała by 80m i dawała przyjemność z holu ryb(również tych mniejszych)? Czy raczej w tych dystansowych kijach nie da rady tego połączyć?

Kij jest sztywny przy rzucie, dobry blank taki elektryczny a z pletką jakbyś miał bezpośredni kontakt z przynętą.
Kupę razy zaciąłem ryby z opadu ze sporego dystansu na niego jak nie domoczylem przynęty w podajniku metody co daje do myślenia.
Wtedy wiesz że cos  nie gra z konsystencją zanęty. To jest bonus takiej w kombinacji.
Hol rybek 30 cm - widać na wędce.
A po zacięciu ( ja łowię z plecionką + ok 20 m strzałówki z żyłki 0,35 mm - bo tak muszę ) wędka pracuje na 1/3 i fajnie przechodzi w  progres przy większej rybce.
Na takim zestawie od  razu czuję czy spudłowałem czy mam rybkę.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #11 dnia: 26.07.2023, 09:33 »
Łowienie na 80 metrze, to co innego niż rzut na 80 metrów...

Dokładnie tak. Gdzieś pisałem, że nowe mikado katsudo long distance (3.90/120) jest właśnie takim kijkiem do łowienia na 80 metrze. To, że można nim rzucić dalej to oczywiste, ale komfortowo połowisz się na 80m. Nie namawiam, ale jak będziesz miał gdzieś możliwość, zerknij na ten kijek.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #12 dnia: 26.07.2023, 09:34 »
Wyrzut na 80m to jedna częsć pytania, druga dotyczy przyjemnosci z holowania ryby. Czy kij 390cm/ 150g daję przyjemność z łowienia mniejszych ryb?
Nie oczekuj specjalnej finezji-coś za coś. Zależy też co oznacza dla Ciebie "przyjemność" i "mniejsza ryba". Łowienie płotek czy podleszczaków z takich odległości to nieporozumienie, zazwyczaj sięga się po taki dystans, by dobrać się do większych okazów, stąd sprzęt jest mocniejszy by sprostać dalekim rzutom i holom, a co za tym idzie, jest mniej finezyjny. Osobiście chwilowo dałem sobie spokój z próbami łowienia na dalszych dystansach i zostałem przy odl. do 60m, by właśnie nie tracić tej "przyjemności" z holu. Do 60m można bawić się wędkami 330, które są bardzo uniwersalne i można przebierać w tych co dają frajdę z łowienia karasi chociażby, 20m dalej jest już inna liga wędek, poza tym samo łowienie "w punkt" jest już dużo bardziej wymagające. U mnie efekty na 40-55m a 70-85m były druzgocące (przy wskazaniu na dystans), krótsze odległości mam wyniki bardzo zadowalające, dłuższe mega kiepskie. Ale nie łowię też na jeziorach czy dużych zbiornikach, gdzie takie odległości to "must have".

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 26.07.2023, 09:37 »
Czy kij 390cm/ 150g daję przyjemność z łowienia mniejszych ryb?

Ten którym ja łowię - ByDome Master 395LC - całkiem fajnie się sprawuje, zaskoczyła mnie praca kija już pod 3kg karpikiem, główną i strzałówkę mam z plecionki, bardzo fajnie to czuć, ryby po 1-1.5kg to można przez przelotki przeciągać ;D Tutaj za bardzo nie ma kompromisu, albo skuteczne dystansowe łowienie albo frajda z holu 1kg leszcza.
Dzierżno uzależnia

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #14 dnia: 26.07.2023, 11:44 »
Odnoszę nieodparte wrażenie, że Autor tematu bardzo mocno zawziął się na "głębokie ugięcie" i "frajdę z holu ryby". Nasuwają mi się tu następujące wnioski:
1. Kolega nie bardzo rozumie, czy też nie daje sobie przetłumaczyć, że bardzo trudno, o ile w ogóle to możliwe o kompromis w kwestii pracy wędziska z właściwościami rzutowymi na duże/b. duże dystanse.
2. Skoro Kolega chce mocnych ugięć, to nie to, żebym wyganiał Kolegę z łowisk PZW, ale małe komercje z dość dużymi rybami gwarantują bardzo dużo frajdy z holu ryby wielkości "uklejki" kijem 3,3m, czy nawet pikerem.

Nie chcę być niegrzeczny, ale jak wcześniej wspomniałem - "zafiksowanie się" na punkcie pracy wędziska pod możliwie małą rybą (typu duża płoć, podleszczak, czy karasek) na dystansie +80m - to się nie dodaje. Świetnie to ujął Kolega carl23
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)