Autor Wątek: Dystansowy kij do metody budżet ok 1k  (Przeczytany 5324 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dystansowy kij do metody budżet ok 1k
« Odpowiedź #45 dnia: 09.08.2023, 10:29 »
Michał, trzeba brać mocną poprawkę. W skrajnych przypadkach nawet i 45 stopni. Często łowie 50g na odległościach 60-80 metrów.

Ale to wymaga trochę przewidywania przyszłości :D Jak rzucić i wieje lekko, a w locie przyjdzie podmuch, to masz lądowanie zupełnie gdzie indziej. Podobnie jak rzucić w trakcie silnego wiatru, a akurat wiać przestanie...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #46 dnia: 09.08.2023, 10:33 »
Michał, trzeba brać mocną poprawkę. W skrajnych przypadkach nawet i 45 stopni. Często łowie 50g na odległościach 60-80 metrów.

Ale to wymaga trochę przewidywania przyszłości :D Jak rzucić i wieje lekko, a w locie przyjdzie podmuch, to masz lądowanie zupełnie gdzie indziej. Podobnie jak rzucić w trakcie silnego wiatru, a akurat wiać przestanie...
To tak samo jak łowienie precyzyjne w dużym uciągu i głębokiej wodzie. Nie ma opcji łowienia punktowego, temu i z tym wiatrem nie ma opcji na precyzję.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #47 dnia: 09.08.2023, 10:46 »

To tak samo jak łowienie precyzyjne w dużym uciągu i głębokiej wodzie. Nie ma opcji łowienia punktowego, temu i z tym wiatrem nie ma opcji na precyzję.

Ale jak weźmiesz podajnik 70-100 g, jak pisze Michał, to go prawie nie znosi. Więc...
Krwawy Michał

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #48 dnia: 09.08.2023, 11:19 »

Ale jak weźmiesz podajnik 70-100 g, jak pisze Michał, to go prawie nie znosi. Więc...
Fakt ..

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #49 dnia: 09.08.2023, 14:14 »
No i właśnie wracamy do tego co min kolega Zbigniew napisał. Ja łowię w kałużach koło 10-20ha o głębokości do 4-6m,  w porównaniu do dużej części z was to łatwe warunki. Ale dystans jest potrzebny żeby dobrać się do dużych karpiszonow które siedzą na środku. Niby też łowienie dystansowe ale kompletnie inne niż na dużym naturalnym jeziorze o głębokości 10+m i powierzchni setek ha.  Mi nie zwieje 60g podajnika za to 100g zapadnie się w muł i nic nie złowie.  Dlatego nie wiem czy kij powinien mieć ~ 200g wyrzutu bo jak to naładować 60g podajnikiem

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #50 dnia: 09.08.2023, 14:20 »
To ponieważ się nie znam, to podrzucę taki kijek pod rozwagę:
flagman-sherman-pro-feeder-new-generation-390m-120-g

Sam się nad nim zastanawiam do dalszych rzutów, ale mam Mastery 390 do 170, którymi Michał łowi właśnie na wielkich jeziorach. No a ja łowię na małych stawach... I sam nie wiem, co robić :D
Krwawy Michał

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 09.08.2023, 14:33 »
Ten Flagman będzie bardzo dobrym wyborem. Mam wersję 3,6 do 100g. Lekki kij z zapasem mocy. Dobrze się nim łowi małe ryby i duże karpie, jest po prostu uniwersalny. Wersja 3,9 będzie miała prawdopodobnie dłuższy dolnik i będzie niewiele cięższa. Spokojnie poradzi sobie z podajnikami 60g plus wsad.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #52 dnia: 09.08.2023, 14:36 »
Mam ten kijek 3,90m do 120g o którym pisze Michał, u mnie nie do dystansu tylko nad rzekę zakupiony. Świetny kijek z zapasem mocy i długim dolnikiem, zadowolony jestem do tego stopnia, że dziś jedzie do mnie drugi taki sam :)
Sławek

Online Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #53 dnia: 09.08.2023, 14:43 »
To ponieważ się nie znam, to podrzucę taki kijek pod rozwagę:
flagman-sherman-pro-feeder-new-generation-390m-120-g

Sam się nad nim zastanawiam do dalszych rzutów, ale mam Mastery 390 do 170, którymi Michał łowi właśnie na wielkich jeziorach. No a ja łowię na małych stawach... I sam nie wiem, co robić :D
Sprzedać mi mastery 😁
Dla mnie kij idealny na duże zbiorniki.

Zostaw sobie jednego,mi sprzedaj drugiego . Nawet szczytówki możesz sobie zostawić,mam zapas 19 sztuk 🤣

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 09.08.2023, 14:48 »
Pomysł byłby doskonały, ale ja je kupiłem na rzeki. Co prawda byłem na Wiśle jak na razie aż dwa razy..., ale wędki do tego już mam :D A wtedy jak byłem, to miałem za słabe wędki. Tak że wicie, rozumicie...

Teraz nawinę sobie na jeden kręcioł plećkę i spróbuję dystansu z tymi kijkami u mnie na Kopalni. Zobaczymy.
No i jak się w końcu do Ciebie wybiorę, to będą jak znalazł :D
Krwawy Michał

Online Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #55 dnia: 09.08.2023, 15:12 »
Pomysł byłby doskonały, ale ja je kupiłem na rzeki. Co prawda byłem na Wiśle jak na razie aż dwa razy..., ale wędki do tego już mam :D A wtedy jak byłem, to miałem za słabe wędki. Tak że wicie, rozumicie...

Teraz nawinę sobie na jeden kręcioł plećkę i spróbuję dystansu z tymi kijkami u mnie na Kopalni. Zobaczymy.
No i jak się w końcu do Ciebie wybiorę, to będą jak znalazł :D
Tam będziesz drobnicę na rzekach łowił 😛. Bądź dobry kumpel i sprzedaj jednego mastera potrzebującemu 😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #56 dnia: 09.08.2023, 15:15 »
Brzany albo nic! (Czyli pewnie nic :P )

Ale ja jestem tak przyzwyczajony do łowienia na swoich wodach, że jak pojechałem, to w Wiśle złowiłem typowego karpia hodowlanego :D
Krwawy Michał