Autor Wątek: Komercyjny feeder 2,7  (Przeczytany 2702 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Komercyjny feeder 2,7
« dnia: 30.09.2023, 14:33 »
Zastanawiam się nad spróbowaniem łowienia krótkim feederem. Do tej pory zawsze łowiłem 10-11ft. Co polecacie w budżecie około 700 zł ? Może być używka. W głowie mam Guru N-Gauge, może jakiś używany Acolyte. Ryby to głównie karpie przeciętnie 3-5kg.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
Odp: Komercyjny feeder 2,7
« Odpowiedź #1 dnia: 30.09.2023, 15:01 »
N-guage bym odpuścił, miałem go w rękach, nie jest wart swojej ceny. Też szukam takiego kija ale za mniejszą kwotę i chyba stanie na Super Slimie 9ft, blank cienki jak makaron spagetti, da sporo frajdy z łowienia właśnie takich rybek :) Acolyte Comercial sobie obczaj, blank jeszcze cieńszy niż super slim :D
Dzierżno uzależnia

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
« Odpowiedź #2 dnia: 30.09.2023, 15:49 »
Preston ma fajne kije 9ft. Sam zastanawiam się nad zmianą z wysłużonej daiwy balck widow 3m na coś kozackiego...choć stara daiwa robi robotę. Zauważyłem , że na zawodach często ludzie tylko zmieniają z podajnika na bombkę i łowią tym co uważają za ulubione wędki.
Moje doświadczenia:
Wędka 3m i krótsza bardzo dobrze sprawdza się na miejscach niezarośniętych i jak dość nisko i blisko( równe brzegi i pomosty) Tam gdzie jest łowienie na dużym skosie brzegu, to kije nawet 12ft są lepsze mimo, że hol trwa dłużej.
Jak na kij pod zawody i dla swoistego szpanu to kije prestona, drenenna  i guru. Dla kompaktu każdy kij nadaje się do łowienia blisko.
Marcin

Offline Borek88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 30.09.2023, 16:34 »
Osobiście polecił bym ci super slim ale w wersji power, blank jest trochę sztywniejszy i można sobie pozwolić na trochę więcej, ewentualnie może monster , jest trochę bardziej miękki ale mają sporo zapasu

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #4 dnia: 30.09.2023, 16:50 »
Osobiście polecił bym ci super slim ale w wersji power, blank jest trochę sztywniejszy

Przecież 9ft nie ma w wersji power, dopiero 10ft ma wersję Power.
Dzierżno uzależnia

Offline forcarmichal@wp.pl

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 30.09.2023, 17:59 »
Używam Matrixa Horizon Carp 2.7 polecam szczególnie pod bombkę

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #6 dnia: 01.10.2023, 05:52 »
Ja polecę combo od Shimano, mianowicie Shimano X5 9-11ft, którego w krótkiej wersji używam pod bombkę lub bliską metodę. Fajnie pracuje, jest lekki i nie brakuje mu mocy, a wyrzut do 60g pozwala spokojnie operować podajnikami typu 30g + towar

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.10.2023, 08:50 »
Kijów pod bombkę ,jest bez liku na rynku i wcale nie musi być to 9ft ,z powodzeniem sam łowię 10ft na zmianę z 8 ft ;),na pewno Drenan Acolyte comercial jest jedną z najciekawszych opcji , genialny kijek z zapasem mocy , ale Matrix ethos xr-c czy Horizon carp też godne rozpatrzenia ,Shimano x5 o którym pisze Patryk, czy Preston monster w tym budżecie idzie wybrać fajną kosę :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 01.10.2023, 10:10 »
N-guage bym odpuścił, miałem go w rękach, nie jest wart swojej ceny. Też szukam takiego kija ale za mniejszą kwotę i chyba stanie na Super Slimie 9ft, blank cienki jak makaron spagetti, da sporo frajdy z łowienia właśnie takich rybek :) Acolyte Comercial sobie obczaj, blank jeszcze cieńszy niż super slim :D

Zgadzam się w zupełności, Guru jest, jak zresztą większość produktów grupy Korda, droższy od swej konkurencji o około 20-30%. Ich kije są najdroższe, zaś w przypadku A-class nie powalają jakością. Póki co w cenie u mnie pod 100 funtów mam dwóch liderów - Prestona Monstera lub Daiwę N'zon Super Slim, przy czym Daiwę można już wyrwać za 75 funtów. Guru N-Gauge to koszt 120 funtów i wcale lepszy nie jest. Gdybym dziś decydował się na jeden rodzaj kijów, zdecydowanie byłyby to te dwie serie. Natomiast w grupie kijów z najdroższej półki Acolyte jest chyba najciekawszy, tu mają niesamowite różdżki, ale cena to już 170-220 funtów.

Dziwię się też, że nie łowiłeś jeszcze kijami krótszymi niż 3 metry :) Są idealne jeśli nie potrzeba zasięgów, hol jest nie tylko krótszy i bardziej komfortowy, wybaczają znacznie więcej, lepiej amortyzują. W zeszłym tygodniu łowiłem obok dwóch gości, którzy mieli kije 3.30 lub 3.60 metra, i u mnie hol dwóch karpi równał się u nich holowi jednej sztuki, bo było im bardzo niewygodnie, może byłoby łatwiej, gdyby mieli podbieraki powyżej 3 metrów. Do sprawnego i szybkiego łowienia kije 2.70 i 2.40 metra są niezastąpione.

Lucjan

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 01.10.2023, 14:28 »
Od zawsze używałem feederow 10ft. W tamtym roku przekonałem się do 11ft. Po piątkowym wypadzie na Batorówkę i łowieniu przy brzegu stwierdziłem że 9ft by się tu mega spisało. Chyba zapoluje na używanego Acolyte+. Nie ukrywam że lubię dobry sprzęt a Acolyte miałem tylko odległościowke.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #10 dnia: 01.10.2023, 15:05 »
W zeszłym tygodniu łowiłem obok dwóch gości, którzy mieli kije 3.30 lub 3.60 metra, i u mnie hol dwóch karpi równał się u nich holowi jednej sztuki, bo było im bardzo niewygodnie, może byłoby łatwiej, gdyby mieli podbieraki powyżej 3 metrów. Do sprawnego i szybkiego łowienia kije 2.70 i 2.40 metra są niezastąpione.

Mam Flagmana Squadrona 2.4m, mocny kija jak na takiego króciaka (podajnim 30g leci na 40m) w zeszłym tygodniu łowiłem nim na komercji pod prawym brzegiem, rzuty gdzieś na 20m, karpie raz dwa lądowały w podbieraku. Tak jak piszesz, pod brzegiem 9ft to jest max, a Preston ma Monstera 7ft, już miałem go kiedyś kupować, ale kurde wykorzystam może 3 razy w roku.
Dzierżno uzależnia

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 01.10.2023, 15:42 »
Duże znaczenie ma fakt gdzie łowisz blisko,na komercji raczej czysto pod brzegami ,inaczej jest na PZW i tu trzeba wziąść poprawki ,dostosować patyk i długość pod swoje łowienie i wody :beer:

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #12 dnia: 01.10.2023, 16:02 »
Od zawsze używałem feederow 10ft. W tamtym roku przekonałem się do 11ft. Po piątkowym wypadzie na Batorówkę i łowieniu przy brzegu stwierdziłem że 9ft by się tu mega spisało. Chyba zapoluje na używanego Acolyte+. Nie ukrywam że lubię dobry sprzęt a Acolyte miałem tylko odległościowke.
Z moich doświadczeń wynika, że lepiej wybrać wersję commercial. Niestety ale Acolytom z + brakuje trochę mocy. Natomiast wspomniany Commercial jest fajnym kompromisem.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 04.10.2023, 23:02 »
Panowie zmieniamy budżet. Powiedzmy +/- 1000. Zastanawiam się nad Acolyte Commercial oraz Matrix Horizon Pro Commercial Bomb. Jedyne co mi nie pasuje w Acolyte to dolnik bez spłaszczenia. Macie jeszcze coś ciekawego do polecenia ?

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #14 dnia: 05.10.2023, 10:45 »
Mam Acolyte 9 ft. Do ryb średnich spoko, pod większe potrzeba mieć trochę placu wokół. Choć wersję komercyjne nowych modeli są chyba ciut mocniejsze
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.