Autor Wątek: Duże kołowrotki do krótkich wędek- jakiś nowy trend ?  (Przeczytany 2748 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ostatnio zauważyłem na YT trend na używanie małych Big Pitów do wędek 10-11 ft. To jakaś nowa moda ? Jest jakiekolwiek usprawiedliwienie do używania betoniar 400-500g do krótkich wędek ?

Przykłady:

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
Odp: Duże kołowrotki do krótkich wędek- jakiś nowy trend ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21.10.2023, 15:11 »
O ile w karpiówkach 10 ft nawet,ma to sens ,taki duży kołowrotek,o tyle w feederze i to dosyć finezyjnym,dla mnie abstrakcja. Ani to nie da dystansu,przez wzgląd na budowę i charakterystykę,ani nie jest poręczne. Kijek  200 g i mniej,kołowrotek +\- 500g.  Nie widzę sensu.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 21.10.2023, 19:46 »
Dobry sprzęt, jeśli mówimy o Mykoli.
Sam bym łowił tak jak on, zresztą wyniki mówią same za siebie.
Ktoś kto spróbuje raz łowić na xtc ci4+ to nie kupi już nic innego :)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #3 dnia: 21.10.2023, 19:53 »
Motov, do podajników 20-30g potrzebna Ci Ultegra 5500 ? Weź nie rozśmieszaj. Przerost formy nad treścią. Tak jak Mochał napisał, ani dystans ani poręczność. Moje feedery 10ft mają łącznie z kręciołami 450g, nie wyobrażam sobie cięższych młynków przy kijach 160g, skoro i tak dalej jak 40m nimi nie łowię i podajnikami zawsze 20g.
Dzierżno uzależnia

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 21.10.2023, 20:26 »
Dobry sprzęt, jeśli mówimy o Mykoli.
Sam bym łowił tak jak on, zresztą wyniki mówią same za siebie.
Ktoś kto spróbuje raz łowić na xtc ci4+ to nie kupi już nic innego :)

Mam Baitrunnera 5500 czyli to samo co Ultegra  i żaden cud to to nie jest. Do takich wędek znacznie lepiej by pasował Twin Power 4000 czy jak ktoś lubi duże jakiś SW.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #5 dnia: 21.10.2023, 21:06 »
To tylko moda, ktoś podpatrzy u dobrego wędkarza i to się powiela. Nie ma to sensu. Przemek Solski np. używa Stelli, a to przecież mały kołowrotek.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #6 dnia: 21.10.2023, 21:25 »
Tylko Oni intensywnie łowią.Liczy się szybkość holu, często dużych ryb.Nie każdy kołowrotek to wytrzyma.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 21.10.2023, 21:57 »
Tylko Oni intensywnie łowią.Liczy się szybkość holu, często dużych ryb.Nie każdy kołowrotek to wytrzyma.

Strwdic czy inny TDR da sobie spokojnie radę. Nawój 105 cm to też nie jest więcej niż standardowe krecioły.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #8 dnia: 21.10.2023, 22:58 »
23:45 film Mykoli i wszystko w temacie

Motov, do podajników 20-30g potrzebna Ci Ultegra 5500 ? Weź nie rozśmieszaj. Przerost formy nad treścią. Tak jak Mochał napisał, ani dystans ani poręczność. Moje feedery 10ft mają łącznie z kręciołami 450g, nie wyobrażam sobie cięższych młynków przy kijach 160g, skoro i tak dalej jak 40m nimi nie łowię i podajnikami zawsze 20g.
Ale tu nie chodzi o jakąś moc, wielkość szpuli.
Po prostu fajnie się łowi takim kołowrotkiem i tyle.
Szybki hamulec, długa korbka, szybkość zwijania - w porównaniu do jakiś małych kołowrotków typu stradic 4000 to jest przepaść, na zawodach liczy się każda sekunda i nie ma co sprowadzać tego do rekreacyjnego łowienia.

+1

To tylko moda, ktoś podpatrzy u dobrego wędkarza i to się powiela. Nie ma to sensu. Przemek Solski np. używa Stelli, a to przecież mały kołowrotek.

Na zawodach Mykola pokazał, że jednak ma to olbrzymie znaczenie. Czasami jedna mała rybka wygrywa zawody. Co ważne to w filmie uniknął odpowiedzi czemu rybki mu się nie spinają - każdy kto jest kumaty ten zrozumie, ale to będzie promil ludzi, bo takich rzeczy się nie mówi 8)

Mam Baitrunnera 5500 czyli to samo co Ultegra  i żaden cud to to nie jest. Do takich wędek znacznie lepiej by pasował Twin Power 4000 czy jak ktoś lubi duże jakiś SW.

To jest przepaść to co teraz chciałeś porównać.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #9 dnia: 22.10.2023, 13:43 »
To nie jest żaden trend. Zauważcie, że utarło się, że dobieramy optymalny wielkościowo i wagowo młynek do danej długości wędki ale to nie jest must have. Ktoś przełamuje kanon i nic w tym nadzwyczajnego.
Czasem pogadam chwilę z Mykolą przed czy po zawodach i pytałem go między innymi o Ultegry. Odpowiedź jest banalna, lubi łowić dużymi kołowrotkami, przyzwyczaił się i ma do tego świetne wyniki. Ale kołowrotek to jest ułamek sukcesu, to nie jest tak, że wygrywa bo ma duże młynki, jest masa innych szczegółów, które o tym decydują.
Na Maślance łowi się raczej blisko nie chodzi o zasięg, Ultegra 5500 z Matrixem Commercial 3.3m i małą przelotką startową będzie skraca odległość rzutów. Tutaj bardziej chodzi o moc kołowrotka i szybkość zwijania. Do tego dochodzi specyficzny hol. Na filmie nie powiedział, że szybkością łowienia nadrabia spinki podczas zawodów, bo dosyć siłowo ryby wyciąga. Wiadomo, że przy takim holu ryby czasem spadają.
Ja bym na to spojrzał tak, że każdy powinien łowić jak mu wygodnie i wybierać sprzęt jaki mu odpowiada przede wszystkim a nie patrzeć na to czym łowią inni.
Należy też rozróżnić łowienie rekreacyjne od zawodniczego, tam się liczy tylko waga w siatkach, która przekłada się na konkretne pieniądze.

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 22.10.2023, 15:00 »
Nie nazwałbym tego trendem. Od samego początku mojej zabawy w wędkarstwo preferowałem duże konstrukcje. Lepsze wywarzenie i rzuty. Tylko ja jestem dużym gościem i lubię czuć, że mam coś w rękach a nie wykałaczkę :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 22.10.2023, 15:30 »
W mojej opinii przerost formy nad treścią. Do moich feederów 9ft., 10ft. mam podpięte kołowrotki w rozmiarze 4000. W jednym przypadku to Flagman Armadale 4000, w drugim to Okuma CB40. Nie widzę sensu zakładania "betoniarki przemysłowej" do wykałaczki.
W ogóle jakieś niezrozumiałe i dziwne trendy się pojawiają w wędkarstwie. A to koszmarnie wielkie kołowrotki do kijków 9, 10ft., albo tak wąsko ustawione obok siebie wędziska, że korbki w kołowrotkach trzeba składać... Powoli nie ogarniam dzisiejszego świata.

(...)Ja bym na to spojrzał tak, że każdy powinien łowić jak mu wygodnie i wybierać sprzęt jaki mu odpowiada przede wszystkim a nie patrzeć na to czym łowią inni.
Należy też rozróżnić łowienie rekreacyjne od zawodniczego, tam się liczy tylko waga w siatkach, która przekłada się na konkretne pieniądze.

Jeśli dochodzisz do takich wniosków (zwłaszcza w ostatnim akapicie) to nasuwa mi się pytanie - to po co takie filmy są adresowane do "zwykłych" (czyt. amatorów) wędkarzy, którzy traktują wędkowanie jako formę rekreacji, a nie rywalizacji. Bo mi osobiście rekreacja kojarzy się z przyjemnością, wygodą - a za takie uważam łowienie sprzętem poręcznym, adekwatnym do panujących warunków na danym łowisku. Zaznaczam, by ktoś nie wyrwał mojej wypowiedzi z kontekstu: mam na myśli rekreacyjne wędkowanie, a nie zawodnicze.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 22.10.2023, 15:48 »
Najpierw cuda wianki i stawanie na rzęsach, żeby kijek ważył 145g zamiast 168... A potem jebnijmy do niego betoniarkę 550 g :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #13 dnia: 22.10.2023, 17:03 »
Solski używa 4000 a Mykola 5500.
Jaki z tego wniosek?
Żeby myśleć samodzielnie i na podstawie własnych doświadczeń, a to jak łowią inni, nawet mistrzowie, brać za jakiś punkt wyjścia, a nie robić z tego religię.
Panowie, policzmy głosy:

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #14 dnia: 22.10.2023, 21:30 »

Co ważne to w filmie uniknął odpowiedzi czemu rybki mu się nie spinają - każdy kto jest kumaty ten zrozumie, ale to będzie promil ludzi, bo takich rzeczy się nie mówi.

A więc cóż to za tajemna wiedza, o której wie tylko promil ludzi i o której się nie mówi? 🤪🤪🤪
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing