Poszukuję na przyszły sezon progresywnego pickera 2.4 m na komercję oraz do białorybu. Głębokość łowiska ok 1-2 m. Mam zamiar łowić blisko (do 20 m). O ile mniej więcej znam charakterystykę niektórych wymienionych wędek w dłuższych wariantach, to w wariancie 2.4 m nie mam pojęcia, czego mogę się spodziewać. Zakładam, że to będą delikatne witki ale z mniejszym lub większym zapasem mocy. Mnie interesują te drugie. Spędziłem długie godziny na wertowaniu forum i zauważyłem, że im więcej czytam o różnych wędkach, tym większy mętlik mam w głowie.
Niemalże wszyscy jednym głosem wymieniają Mikado Black Draft. Po takich rekomendacjach wziąłbym go w ciemno ale raczej nie nadaje się na komercje (karp 5 kg to praca na całej długości i brak kontroli) oraz posiada tycie przelotki (startowa 5 mm), co niezbyt mi się podoba. Z drugiej strony Garbolino Precision Picker 2.7 m 40 g ma przelotkę startową 8 mm, a po podpięciu Okumy Longbow 640 (plecionka Mikado Octa Braid 0.1 mm + strzałówka 0.3 mm Drennan Method & Feeder Mono), pusty podajnik 40 g leci na 30-40 m.
Myślałem również o polecanym Flagmanie Cast Master 2.4 m 30 g, ale czytałem wątki poświęcone dłuższym wariantom (w tym 2.7 m) I było bardzo dużo opinii, że karp 3 kg to już górna granica tej wędki (nawet sam Mateusz Przebięda o tym mówił). W związku z tym zakładam, że z wariantem 2.4 m będzie podobnie. Wyczytałem również opinię, że jest o wiele lepszy niż Black Draft. Minus - do transportu trzeba wyciągać szczytówkę. Poza tym obecnie jest niedostępny.
Po wielu godzinach czytania o pickerach wytypowałem kilka modeli. Każdy z nich jest wart zakupu i w związku z tym proszę Was o pomoc w wyborze. Dzięki 🙂
- Shimano Aernos Commercial Picker 2.44 m 40 g - na forum jest wiele pochlebnych opinii
- Garbolino Silver Bullet Picker 8 ft 35 g - (chyba) następca słynnego Bullet Pickera
- Shimano Aero X1 Finesse Picker 2.44 m 40 g - tej wędki nie trzeba przedstawiać
- Cormoran GF Picker Pro 2.4 m 30 g - na forum jest wiele pochlebnych opinii
- Mikado Black Draft 2.4 m 40 g
- Mivardi Enigma Picker 2.4 m 25 g - następca słynnego Axioma
- Shimano X3 Precision Picker 2.44 m 40 g - o żadnej wędce z serii X3 nie ma nawet wzmianki na forum