Autor Wątek: Wadliwe podajniki Drennan  (Przeczytany 67598 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wadliwe podajniki Drennan
« Odpowiedź #120 dnia: 08.06.2016, 23:35 »
Można tez kupić Prestona, i skupiać się nad innymi problemami :D :D :D
Luk? Ile tego można
 w końcu w arsenale mieć? Dostosujmy warunki do posiadania? Jak zawiedzie? Kupujmy!
Arek

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #121 dnia: 08.06.2016, 23:35 »

No bo po co sie meczyc :) Jednak Jaxon ma zaletę. Jest tani.
Darek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #122 dnia: 08.06.2016, 23:36 »

No bo po co sie meczyc :) Jednak Jaxon ma zaletę. Jest tani.
:thumbup:
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #123 dnia: 08.06.2016, 23:57 »
Ja bazuję na MMM i mam sporo podajników, do tego mam doklejane ciężarki, i mogę z 15 gram zrobić 25 lub 30 gram. Preston ma jedną ważną zaletę - idealnie dopasowany łącznik. W obecnych czasach, gdzie mamy waftersy, dumbellsy F1, 8 i 10 mm, pellety 8 i 12 mm - przypony trzeba zmieniać. Zwłaszcza, że mamy i bagnety z Guru, gumki czy tez pushstopy. Szybki łącznik robi grę, krętlik to porażka. Oczywiście, można się niby chwile pomęczyć... Ale tak na marginesie - czy naprawdę tak wiele podajników tracicie na zaczepach? Bo przy odpowiednio dobranej żyłce nie powinniście. Ja przynajmniej nie tracę ich na tyle dużo, aby się produkować nad ich ceną i szukać taniej tandety, wspierającej chińskie podróbstwo. Nie wiem, czy nie tracę więcej niż 4-5 podajników na rok, mówię całkiem serio. Czy warto pożałować kilkunaście zeta aby mieć 'pierwyj sort' (różnica w cenie na trzech-czterech podajnikach)? Według mnie nie. Jeżeli ktoś wydaje 35 zeta na 2 kilo zanęty, a szkoda mu kilkanaście złotych na podajniki najwyższej klasy, to hm... dziwne to po prostu!  :D
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #124 dnia: 09.06.2016, 00:02 »
Robisz po swojemu Lucjanie!To odpowiada twoim wymogom. Pozwól , że inni podejdą inaczej. Dla czego uważasz że to ma być dziwne?
Arek

• Ekspert
« Odpowiedź #125 dnia: 09.06.2016, 00:02 »
Ja bazuję na MMM i mam sporo podajników, do tego mam doklejane ciężarki, i mogę z 15 gram zrobić 25 lub 30 gram. Preston ma jedną ważną zaletę - idealnie dopasowany łącznik. W obecnych czasach, gdzie mamy waftersy, dumbellsy F1, 8 i 10 mm, pellety 8 i 12 mm - przypony trzeba zmieniać. Zwłaszcza, że mamy i bagnety z Guru, gumki czy tez pushstopy. Szybki łącznik robi grę, krętlik to porażka. Oczywiście, można się niby chwile pomęczyć... Ale tak na marginesie - czy naprawdę tak wiele podajników tracicie na zaczepach? Bo przy odpowiednio dobranej żyłce nie powinniście. Ja przynajmniej nie tracę ich na tyle dużo, aby się produkować nad ich ceną i szukać taniej tandety, wspierającej chińskie podróbstwo. Nie wiem, czy nie tracę więcej niż 4-5 podajników na rok, mówię całkiem serio. Czy warto pożałować kilkunaście zeta aby mieć 'pierwyj sort' (różnica w cenie na trzech-czterech podajnikach)? Według mnie nie. Jeżeli ktoś wydaje 35 zeta na 2 kilo zanęty, a szkoda mu kilkanaście złotych na podajniki najwyższej klasy, to hm... dziwne to po prostu!  :D

Na mnie nie patrz ja używam Guru ;D
Darek

• Ekspert
« Odpowiedź #126 dnia: 09.06.2016, 00:06 »
Lucjanie tak na marginesie to zrazilem sie do lacznikow Prestona. Moze to odosobniony przypadek ale juz więcej ich nie użyje. Zwyczajnie wypinal mi sie z nich przypon przy większej rybie. 2 takie przypadki wystarcza. Jestem fanatykiem markowych rzeczy jednak ktos może miec sentyment do Jaxonow. Podpowiedzialem tylko co zrobić żeby się nie męczyć z kretlikami.
Darek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #127 dnia: 09.06.2016, 00:10 »
Lucjanie tak na marginesie to zrazilem sie do lacznikow Prestona. Moze to odosobniony przypadek ale juz więcej ich nie użyje. Zwyczajnie wypinal mi sie z nich przypon przy większej rybie. 2 takie przypadki wystarcza. Jestem fanatykiem markowych rzeczy jednak ktos może miec sentyment do Jaxonow. Podpowiedzialem tylko co zrobić żeby się nie męczyć z kretlikami.
Za co Draku przepraszasz? ??? Dajesz swoja wiedzę ,popartą praktyką! Co może być cenniejsze? ??? :thumbup:
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #128 dnia: 09.06.2016, 00:17 »
Absolutnie nie naciskam :) Swój film o miksie do Metody zrobiłem na bazie MMM, tylko dlatego, że jest tańszy niz Swim Stim Dynamite'a, dodatkowo podajnik jest w komplecie. To najlepsza oferta cenowa, chciałem pokazać najtańszą 'solidną' opcję. Jeżeli więc kupujemy kilka zanęt tej firmy w roku, to mamy kilka podajników. Rachunek jest więc na plus...

Co do łączników, z ręką na sercu - nigdy mnie nie zawiodły, te z Drennana również (ale te ciężko wchodziły w gniazdo podajnika). Nawet te większe ryby nie dawały im rady. To co jedynie zauważylem, to, że po wielu sesjach plastik się zużywa, mowa o tym większym elemencie łącznika Prestona. Ale ja mam duży przerób, i te elementy raczej długiego życia u mnie nie mają. Póki co właśnie łącznik Prestona znajduję jako najmocniejszy i najbardziej solidny, nie wiem, może trafiłem jakoś?
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #129 dnia: 09.06.2016, 00:20 »
Ja na 5 zakupionych dwie szt mi poczynily takie cuda. Jednak moze cos z paczka bylo nie tak. Nawet jak używam podajnikow Prestona to i tak daje lacznik Guru plus stoper. A ten podajnik gratisowy nie za lekki do samozaciecia???
Darek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #130 dnia: 09.06.2016, 00:28 »
Byłem pełen obaw jeśli chodzi o łączniki prestona. W sumie jak się przyjrzeć , to jest tylko cieniutki plastik i przy tych z Drennana wygląda słabo. Jednak największe ryby holowałem na prestonie i jakoś wyszły z wody. Niestety mają bardzo dużą wadę. Lubią się gubić.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #131 dnia: 09.06.2016, 04:21 »
Podajnik 15 gram zacina mi idealnie, nie mam żadnych problemów z tym. Ma jednak mniejszą wagę niż uniwersalne 30 gram, przez co zasięg jest mniejszy, stacza się również z pochyłych stoków czasami. Ale lepiej zachowuje się znów na mulistym dnie.

Co do zacięcia, pamiętam mądrości ludowe karpiarzy z pewnego forum kilka lat temu i teksty, że do samozacięcia potrzeba minimum 70 gram ciężarków. Nie trzeba :D Przy hakach feederowych, 15 gram daje już samozacięcie, napięta żyłka i krótszy zawsze dystans to zapewniają.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #132 dnia: 09.06.2016, 06:38 »
Ja zamieniam (lub dokładam) krętliki na agrafkę i przypon zmieniam w sekundę ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #133 dnia: 09.06.2016, 08:45 »
Z tą zmianą przyponów przy krętliku też bym nie dramatyzował ;-) jest bardziej uciążliwe niż przy łącznikach ale da się przeżyć.
Jaxon i Mikado mają dla mnie ten plus, że plastik w żeberkach jest cieńszy i lepiej zanęta mi z nich wychodzi (szczególnie przy tych węższysz żeberkach). Do tego uwalniają się z krętlika przy rybie i nie obawiam się o spinki. Do tego uniwersalność bo mam wybór między Drennan, Mikado i Jaxon. Cena również robi różnicę, jeden Drennan to od 13-15 zł, a jeden Mikado lub Jaxon to 6 zł.
W tym roku używam głównie podatników 20g i nie mam problemu z samozacięciem.

Wysłana z Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #134 dnia: 09.06.2016, 09:21 »
W Drennanach nie  wkładam łącznika do środka. Przy zarzucie lekko wchodzi do środka i ryba po zacięciu zawsze  uwalnia łącznik.
Marcin