Autor Wątek: Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)  (Przeczytany 2066 razy)

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 68
  • Ulubione metody: method feeder
Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)
« dnia: 02.01.2024, 12:43 »
Jakiś czas temu zacząłem wiązać bagnet na plecionce. Dziś skończyła mi się moja obecna a zamówiona Mikado jest przegrubiona i źle oploty żyłką robi się i obawiam się będzie sztywniejsza niż obecna co pogorszy pracę kulki.
Macie jakąś fajną sprawdzoną pletkę do tego celu? Obecnie mam 0.06 mm Jaxon Monolith Premium i nie ma jej na rynku.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
Odp: Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)
« Odpowiedź #1 dnia: 02.01.2024, 19:37 »
Wiąże bagnety itd. na Mikado Octa Braid 0.1 mm (realnie 0.14 mm) i nie widziałem żadnych problemów w związku z przegrubieniem. Wafters 4 mm bardzo ładnie chodził.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #2 dnia: 02.01.2024, 21:23 »
Ja strasznie się zawiodłem na Mikado dreamline stosowanej na przypony. 0,12 wytrzymuje niewiele ponad 3kg!. 0,16 nie dociąga do 4kg. Masakra. 0,12 rwały mi karpie po 50-60 cm przy siłowym holu. Niestety tam gdzie łowię muszę zmusić karpie do odejścia w bok na odleglości kilku metrów. Inne łowisko z większymi sztukami to takie grążele że do metody zakładam typowo karpiowe placiony 25lb. Octa braid jest chyba stosowana przez Mikado do gotowych przyponów. Myślicie że będzie bardziej wytrzymała od droższej dreamline? A może ktoś poleci jakąś wytrzymałą plecionkę na przypony?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 02.01.2024, 21:28 »
Ja strasznie się zawiodłem na Mikado dreamline stosowanej na przypony. 0,12 wytrzymuje niewiele ponad 3kg!. 0,16 nie dociąga do 4kg. Masakra. 0,12 rwały mi karpie po 50-60 cm przy siłowym holu. Niestety tam gdzie łowię muszę zmusić karpie do odejścia w bok na odleglości kilku metrów. Inne łowisko z większymi sztukami to takie grążele że do metody zakładam typowo karpiowe placiony 25lb. Octa braid jest chyba stosowana przez Mikado do gotowych przyponów. Myślicie że będzie bardziej wytrzymała od droższej dreamline? A może ktoś poleci jakąś wytrzymałą plecionkę na przypony?
Tylko Kryston. Trzyma 100% na węzłach, droga, ale od lat polecana przez karpiarzy.

Co do mikado octa braid to stosują ją na przypony, z moich testów przypon wytrzymuje 4-5 kg na hakach mf13 (piszę o gotowcach). Niektóre pękały przy 1,5-2 kg.
W sumie to każde pudełeczko z przyponami testuję, bo za dużo ryb traciłem. Na 8 przyponów zawsze, ale to zawsze jeden był wadliwy.
Teraz po prostu testuję podnosząc wiaderko 3.5 kg na nich. Jak przechodzą test to zostawiam :)

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2024, 22:00 »
A może ktoś poleci jakąś wytrzymałą plecionkę na przypony?

Korum Smokescreen Micro Braid 10m - 10lb // 0.18mm

Wystarczająco wytrzymała i nie tnie pysków rybom

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 02.01.2024, 22:16 »
Do tego, by "zrobić włos" z plecionki, używam Mikado Octa Braid 0,08mm, lub 0,10mm. Przynęta zachowuje się bardzo naturalnie. Używam tego "sposobu" już od dwóch sezonów i uważam, że włos z żyłki nie ma wielu szans w porównaniu do plecionki. W dodatku samego bajonetu (wkrętki) nie wiążę "na sztywno", tylko zostawiam niewielkie oczko po którym swobodnie porusza się wkrętka. Nie patrzę na jakieś "przegrubienia" czy podobne rzeczy - dla mnie plecionka do bajonetu (w zasadzie tylko z tego korzystam) ma być bardzo miękka. Wspomniana Octa Braid spełnia moje oczekiwania.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2024, 07:17 »
Dzięki. Potestuje co polecacie.

Offline Thompson

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2024, 09:36 »
Jedyna przewaga włosa wykonanego z plecionki to jego brak podatności na uszkodzenia/odkształcenia jakie zachodzą w przypadku włosa wykonanego żyłki. Dobrze zawiązany haczyk z włosem na żyłce jest równie skuteczny co na plecionce.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #8 dnia: 03.01.2024, 10:35 »
Włos na plecionce a żyłce to dwa różne światy. Oczywiście na korzyść plecionki i znacznie bardziej naturalnej pracy względem żyłki. O innych pozytywach plecionki już się nie wypowiem, bo jest tego mnóstwo na forum.

Prologic fs snake 15-20lbs. Mi sprawdzało się najlepiej.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #9 dnia: 03.01.2024, 19:48 »
Włos z plecionki to ma też wady. Mięki Włos sprawia, że pozycja haczyka jest przypadkowa względem kulki.
Dochodzi do tego owijanie kulki w ogół kolanka haczyka. Częsty widok po spiętej rybie.
Gra nie warta świeczki. Dawid kiedyś to pokazał na live, ale temat został porzucony. Nawet w jakimś filmiku mówił, że stosuje Włos zrobiony że skrętki aby go usztywnić;)
Żeby łowić mase ryb nie trzeba plecionki.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #10 dnia: 03.01.2024, 22:02 »
Trochę dziwna ta Twoja "teoria" o plecionce na włosie.
Stosuję do łowienia "na metodę" włos z plecionki, na przyponie żyłka (różnie: 0,18mm, 0,20mm, 0,25mm) i jakoś mam całkiem przyzwoite wyniki.

Łowiąc na typowo karpiowe zestawy mam przypony typu combi-rig z włosem z plecionki i włos jest mocowany w sposób blow-back-rig. Uwielbiam łowić na tego rodzaju przypon i są wyniki.

Czy pozycja jest przypadkowa - może i tak. Ale zacytuję pewnego jegomościa z koła PZW Azoty Tarnów: "ryba już widziała wszystko w wodzie". A nam chodzi o to, by ją przechytrzyć, co za tym idzie - sprawić, by przynęta zachowywała się jak najbardziej naturalnie. A żyłka... no cóż, mam co do tego spore wątpliwości.
Poza tym tak na zakończenie - podajesz link do filmu, którego sponsorem/patronem/czy tam kim jeszcze (nie wiem, nie oglądałem) jest feeder land. Tak się składa, że wiele filmów robionych jest pod publikę, pod prezentację przynęt, zanęt i ogólnie sprzętu i nie do końca wierzę w swego rodzaju "przypadki". A ten screen z haczykiem i węzłem... no proszę Cię, osobiście wstydziłbym się pokazać tak zawiązany przypon do kamery. Linki na trzonku i prawie łuku kolankowym cała masa, grube to-to, sztywne, itp. Poza tym - pozycja sztyftu na tym zdjęciu wygląda niemalże tak samo, jak w przyponach z włosem z plecionki, które sam wiążę. I z pewnością są one o wiele staranniej i estetyczniej zawiązane.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #11 dnia: 03.01.2024, 22:40 »
Dziękuję za propozycje plecionek przyponowych. Przy okazji najbliższych zakupów spróbuję dorzucić do koszyka. Ja też podzielam opinię o wyższości plecionki nad żyłką. U mnie to się zaczęło od foremki prestona która niszczyła mi żyłkę... chyba to był distance method feeder ale głowy nie daję. Odkąd używam plecionki nie muszę się tym przejmować. Zresztą przypon z żyłki 0,25 jakoś mi już nie pasuje. Oczywiście mowa o łowieniu w trudnych łowiskach z wieloma zaczepami. Na czystym stawie to można bardzo zjechać ze średnicą i nie widziałem różnicy w ilości brań (żyłka vs plecionka).

Offline Thompson

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 04.01.2024, 00:03 »

Co do mikado octa braid to stosują ją na przypony, z moich testów przypon wytrzymuje 4-5 kg na hakach mf13 (piszę o gotowcach). Niektóre pękały przy 1,5-2 kg.
.

Karygodne aby stosować  cienka 8 splotowa na przypony do metody.  Współczuje tym karpiom po holu i ich pocietych pyskow. Na przypon do metody to 4 spolotwa miekka plecionka 12 lub 15 LB od np Drennana która nie szatkuje karpiom pyskow.

Co do wlosa z plecionki to zgadzam sie z Grzegorzem88 ze włos z plecionki ma tendencje do  zawijania się na luku kolankowym haczyka  w przeciwieństwie do zylki.

Pozdrawiam                                                                                     

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 04.01.2024, 07:27 »
Panowie chodziło mi tylko o włos reszta przyponu to żyłka. Na większości łowisk (komercji) i tak jest zakaz (a na Maślnace nawet włosa nie można nie wiadomo czemu), a poza tym plecionka oprócz połowów w konkretnych zaczepach (tak jak np. kanała Oko Wędkarza) to nie widzę innych zalet przyponów z pletki.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #14 dnia: 04.01.2024, 10:47 »
Ten włos na plecionce zwija wam się po zholowaniu zestawu. Na dnie nic się z nim nie dzieje.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg