Autor Wątek: Sposób na dziką wodę  (Przeczytany 19742 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Sposób na dziką wodę
« Odpowiedź #105 dnia: 21.07.2024, 08:26 »
I chyba miał rację, będzie to mniej więcej tyle.
Lucjan

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 84
  • Amator
« Odpowiedź #106 dnia: 21.07.2024, 20:17 »
Dzisiaj i wczoraj mnie nie było - panuje tutaj patologia, śmiecą niszczą przyrode. Już zgłoszone do leśnictwa, wczoraj nie nęcone w ogóle. Dzisiaj byłem i wrzuciłem ostatki kukurydzy, około 1,5kg. Nie było w ogóle babli, kilka minut po wrzuceniu bardzo ładnie weszły linki i pewnie karasie :). Zobaczymy jutro z rana o 4 czy się opłacało.
Pomysł na jutrzejsze łowienie: Jeśli metoda odpali to będe się jej trzymał, jeśli nie to zmieniam przypon na 40 cm i na bombke a przynęta kukurydza. Spławik klasycznie, co myślicie o takim rozwiązaniu
Klasyczne wędkowanie to jest to 👌

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #107 dnia: 22.07.2024, 09:31 »
Dzisiaj 5:00 na łowisku. Bąble już były, niestety do 6 brak brań. Na metode w ogóle nawet nie tknęło więc zmieniam na bombke i zaczęły wchodzić karasie na spławik i bombke. Łącznie było ich około 15, niestety brak lina czy innej ryby...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 22.07.2024, 10:40 »
Jaki masz podajnik (waga, typ) i jaką zanętę stosujesz do niego?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #109 dnia: 22.07.2024, 10:48 »
Podajnik od mikado 20g, zanęta od lorpio lin karaś super, oraz od bolanda linowo karasiowa. Narazie chciałem zobaczyć czy będą się sprawować. Mam okazje w najbliższych dniach pojechać na łowisko typowo linowe, zobaczymy czy to sprawa tego zbiornika czy po prostu nie mam farta.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #110 dnia: 22.07.2024, 10:52 »
Te zanęty nie nadają się do metody.
Potrzebujesz pelletów 2mm prawdziwych. Do tego sypać pelletami niedużo przez kilka dni, żeby ryba zasmakowała.

Kiedyś nasz śp. Druid robił eksperymenty i sypał ziarno z pelletem. Na początku ryby wyjadały ziarno, a potem pellet. Po kilku dniach już rzucały się najpierw na pellet i dopiero potem w ogóle dotykały ziarno.
Krwawy Michał

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #111 dnia: 22.07.2024, 10:53 »
Nie chce wydawać pieniędzy już bo sporo wywaliłem na ten staw i efektów brak. Pozatym testowałem już pellet 2mm i NIC!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #112 dnia: 22.07.2024, 11:17 »
Może z tego zbiornika więcej wycisnąć się nie da?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #113 dnia: 22.07.2024, 11:23 »
Nie chce wydawać pieniędzy już bo sporo wywaliłem na ten staw i efektów brak. Pozatym testowałem już pellet 2mm i NIC!
Rozumiem. Przyznam, że też bym się już wkurzał.
Krwawy Michał

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #114 dnia: 22.07.2024, 11:23 »
Ryb jest w brud, widać pełno karpików 1-2 do 3 kg i większych też jest sporo. To samo z linami widać jak chodzą czy inne ryby. Jednak nikt nic nie złowił porządnego a było wiele prób... Nie jestem nawet w stanie powiedzieć dlaczego tak jest.  Już będzie tydzień nęcenia i nic większego od karasia 25 cm! Splawik, klasyk, metoda, bombka...

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #115 dnia: 22.07.2024, 12:40 »
Ryb jest w brud, widać pełno karpików 1-2 do 3 kg i większych też jest sporo. To samo z linami widać jak chodzą czy inne ryby. Jednak nikt nic nie złowił porządnego a było wiele prób... Nie jestem nawet w stanie powiedzieć dlaczego tak jest.  Już będzie tydzień nęcenia i nic większego od karasia 25 cm! Splawik, klasyk, metoda, bombka...

Jestem ortodoksyjnym spławikowcem i tylko w tej kwestii mogę się wypowiadać. Z moich obserwacji wynika, że zmiana głębokości, rozkład obciążenia lub inny spławik i wymuszona tym samym zmiana zestawu mogą otworzyć wodę. Jeżeli ryby są i je widzisz to musza coś jeść i pozostaje kwestia podania we właściwy sposób. Miałem łowisko w którym nęciłem pszenicą a łowiłem na kukurydzę z białym robakiem w kolorze czerwonym bo tylko to dawało zadowalające efekty w postaci leszczy około 40 cm.

Mój lokalny kanał. Zanęcanie samą pszenica przyciąga leszcze do 40 cm max ale dodatek kukurydzy przyciąga większe leszcze i do tego płocie ok 30cm. Leszcze biorą w większości na pojedynczego robaka a płocie na kukurydzę z dna.

Cierpliwość w szukaniu tego co rybom pasuje z czasem się opłaci. Spędziłem mnóstwo godzin na szukaniu pomysłu jak łowić a Ty chciałbyś po kilku wyjazdach.

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #116 dnia: 22.07.2024, 14:25 »
Po kilku wyjazdach? W tamtym roku spędziłem tu parę ładnych miesięcy, tylko miałem troche mniejsze doświadczenie :)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 22.07.2024, 14:54 »
Doświadczenie zdobywa się latami ale to może ja mam wygórowane oczekiwania wobec siebie :)

Kazda z metod daje Ci inne możliwości i ciągłe żąglowanie nie pozwala należycie sprawdzić zbyt wielu. Jeżeli trzeba to zestaw zmieniam nawet kilka razy w ciągu kilku godzin. Nie zawsze połowię jak bym sobie życzył ale mam nowe obserwacje do przemyślenia.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #118 dnia: 23.07.2024, 08:10 »

Karp nie żeruje teraz z dna, raczej tylko w pewnej porze, i je trzeba łowić z opadu.

Ogólnie w twej opowieści coś nie pasuje. Wg mnie te bąble wcale nie są linowe, bardziej japońca, małego. Jaka jest jego liczba tutaj? On często karłowacieje podobnie do wzdręgi, co by tłumaczyło ściąganie robactwa i brak wyników na Metodę. Jeżeli jest płycej to i wiele z tych karpików, co tam pływają, też powinny być zainteresowane Metodą, a wyników nie masz. Jeżeli liny są w łowisku i masz bąblowanie, to powinny być brania metodowe, no chyba, że coś nie tak jest tutaj.

Wg mnie potrzebujesz wagglera i haka nr 16 lub 14, użycia białych i kukurydzy, aby wiedzieć co wchodzi. Jeżeli japońce i wzdręgi, to wszystko jasne, bąble są ich autorstwa, lin zagląda tu rzadko.

Lucjan

Offline Pan Owoc

• Aktywny użytkownik
  • Amator
« Odpowiedź #119 dnia: 23.07.2024, 11:09 »
Wiem raczej jak wyglądają bąble linowe, a jak japońca. Moim zdaniem wyników na metode nie ma, bo jak rzucam podajnik to chwila moment i mam pełno napięć szczytówki szarpnięć itd wzdręg, nawet widać na wodzie jak tam się kotłują. Trzeba chyba je wytępić i tyle, może to jest rozwiązanie.