Autor Wątek: Kołowrotki do Feedera/Method Feedera  (Przeczytany 4293 razy)

Offline Adrian900

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotki do Feedera/Method Feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 30.01.2024, 11:30 »
Sądziłem, że silikon jest za miękki/delikatny do wykorzystania jako klips.

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.01.2024, 11:42 »
Katystopej, Możesz podrzucić jakiś link do Ali? Dobrze by było kupić coś sprawdzonego.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dzierżno uzależnia

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #18 dnia: 30.01.2024, 12:35 »
Dzięki ! :beer: W oryginalnych klipsach od Flagmana jest otwór i sprężynujący drucik w komplecie zapobiegający wypadaniu. Czy do tych z ali też coś jeszcze dokładasz, czy montujesz je same?

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 30.01.2024, 12:44 »
Klipsy z ali przebijam drucikiem który jest od fabrycznego klipsa. W kilku kołowrotkach tak robiłem, najprościej jest w Shimano Aero.
Dzierżno uzależnia

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #20 dnia: 30.01.2024, 15:44 »
Może jest to kwestia tego że większość firm takich jak daiwa czy shimano produkuje sprzęt na rynek amerykański który jest o wiele większy od europejskiego i nie opłaca im się wprowadzanie nowych rozwiązań do swoich produktów kierowanych na stary kontynent. Np. shimano swoje konstrukcje feederowe (Aero XR, Aero BB, Aero) opiera na swoich maszynach spinningowych które w feederowej wersji mają po prostu nieco zmienione detale, przełożenie i metalowy klips zamiast plastikowego trójkąta - no i może jeszcze w minimalnym stopniu bebechy. W stanach po prostu króluje spinning i mucha a karpie (za którymi amerykanie nie przepadają) czy inne ryby spokojnego żeru ludzie często łowią używając swoich wędek z multiplikatorami do łowienia szczupaków.. Co do naszych lokalnych producentów takich jak Robinson to trzeba jeszcze zastanowić się ile osób na łowiskach w Polsce korzysta rzeczy takich jak klips czy nawet zna jego zastosowanie w wędkarstwie gruntowym. Mój znajomy np. klipsa używa do czepiania żyłki żeby mu nie latała na nieuzbrojonych wędkach. Gdyby zebrała się większa grupa osób którą interesowałoby takie rozwiązanie jak samowypinające się klipsy to może zastanowiliby się nad czymś podobnym do MAP ACS.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #21 dnia: 30.01.2024, 16:55 »
Wydaje mi się , a nawet mam pewne przekonanie że producent daje metalowy klips z uwagi na jego trwałość . Silikonowe i gumowe dość łatwo mogą zostać ścięte przy plecionkach .
Używając gumowego klipa nawet zgodnie z przeznaczeniem byłoby mnóstwo napraw gwarancyjnych , a sklepy ani producenci tego nie lubią.
Oczywiście przy nieco droższych modelach standardem powinno być że w zestawie dostajesz kilka gratisowych , pasujących miękkich klipów oraz instrukcję wymiany . Sam klip powinien zaś być tak skonstruowany by pozwalał szybko i bez ingerencji zaawansowanych narzędzi wymianę .
Pewnie ktoś to w końcu przepchnie . Trzeba męczyć Shimano, Daiwe o to , przecież przy cenach ich kołowrotków to żadne koszty dla nich . Reszta pójdzie za tym trendem .

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #22 dnia: 30.01.2024, 17:10 »
Dla osob ktore nie maj drucika, bo maja plastikowy klips, to w hamulcu zapasowych szpul jest podobny drut a często one leza nie używane i zbędne. W mojej juz starszej okumie metalowy klips byl na fi 1.5 rozwierciłem do 2.5 i daje rade.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #23 dnia: 30.01.2024, 17:18 »
Wydaje mi się , a nawet mam pewne przekonanie że producent daje metalowy klips z uwagi na jego trwałość . Silikonowe i gumowe dość łatwo mogą zostać ścięte przy plecionkach .
Używając gumowego klipa nawet zgodnie z przeznaczeniem byłoby mnóstwo napraw gwarancyjnych , a sklepy ani producenci tego nie lubią.
Oczywiście przy nieco droższych modelach standardem powinno być że w zestawie dostajesz kilka gratisowych , pasujących miękkich klipów oraz instrukcję wymiany . Sam klip powinien zaś być tak skonstruowany by pozwalał szybko i bez ingerencji zaawansowanych narzędzi wymianę .
Pewnie ktoś to w końcu przepchnie . Trzeba męczyć Shimano, Daiwe o to , przecież przy cenach ich kołowrotków to żadne koszty dla nich . Reszta pójdzie za tym trendem .
Masz rację, tylko dalej boksujemy się z teorią, silikon być to nie musi, bo przecież map pokazał że można zrobić trwały klip, który działa tak jak powinien. Zatyczki silikonowe to rozwiązane wymyślone i zaadoprowane przez wędkarzy.

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #24 dnia: 30.01.2024, 22:15 »
U mnie na łowiskach osób klipujących żyłkę to jest może z 5%. Myślę, że dlatego producenci się tym tak nie przejmują.
Wystarczy nauczyć się rzutów. Ja nie używam w ogóle klipowania i mam tolerancję rzutów +/- 20 do 30 cm i w odległości i w azymucie.
Pozdrawiam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #25 dnia: 30.01.2024, 22:46 »
Łączę się z Carlem w bólu i rozterce, dlaczego producenci kołowrotków feederowych nie stosują standardowo klipów samo wypinających.
Poza niektórymi modelami Flagmana, gdzie mamy w standardzie klip silikonowy i starszymi, tańszymi modelami MAP (Carptek i MAP ACS), gdzie mamy dość przyzwoity klips ASC, w nowszych i lepszych modelach MAP już go nie ma, jesteśmy skazani na kombinowanie przy swoich kołowrotkach. Zakładanie silikonowych zatyczek z Ali, nieco lepszych silikonowych klipów od Flagmana, przy czym w zestawie musimy kupić klipy, których nie potrzebujemy, samoróbek z drutu lub gumek recepturek.
Dlaczego producenci nie oferują tak potrzebnego udogodnienia do kołowrotków mogących być stosowanych w feederze? Dlaczego MAP wycofał się z klipa ACS? Dlaczego producenci kołowrotków nie pracują nad tym, żeby dać klientowi tego, co potrzebuje?

Ja we wszystkich moich kołowrotkach mam zamontowany klips samo wypinający się ale to niestandardowe rozwiązanie wymagające dodatkowej pracy dla każdej szpuli.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #26 dnia: 31.01.2024, 07:21 »
U mnie na łowiskach osób klipujących żyłkę to jest może z 5%. Myślę, że dlatego producenci się tym tak nie przejmują.
Wystarczy nauczyć się rzutów. Ja nie używam w ogóle klipowania i mam tolerancję rzutów +/- 20 do 30 cm i w odległości i w azymucie.
Pozdrawiam
Myślę, że na 50-60 m sama technika niewiele się zda i rozrzut będzie większy. Nawet z klipem na tych odległościach już idealnie nie jest. Na bliższych dystansach owszem, a na całkiem bliskich klip może więcej złego niż dobrego zrobić, bo krótki rzut z klipem to targnięcie zestawu do brzegu, a i przy braniu komfortowo nie jest.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #27 dnia: 31.01.2024, 07:59 »
Dawniej żyłkę markerem znaczyli ,albo gumki na szpule nakładali ,dziś już się nie pamięta takich technik ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #28 dnia: 31.01.2024, 08:12 »
Pozdrawiam
Jeśli piszesz o rzutach "pod trzcinkę", to ok. Jeśli o takich na otwartą wodę, to oszukujesz siebie i innych.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #29 dnia: 31.01.2024, 08:38 »
Ta czysta fantazja wez na brzegu wyznacz sobie kwadrat 1x1 na 30metrze i spróbuj rzucic 10 razy i zobaczysz swoja celność do 30cm .