Autor Wątek: Nowa odmiana karpia na Wyspach  (Przeczytany 13037 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Nowa odmiana karpia na Wyspach
« dnia: 21.10.2015, 18:09 »
Anglicy mają przechlapane. Będąc kolebka karpiarstwa, nie mają ryb o takich rozmiarach jak na kontynencie. Pomimo łagodnego klimatu, który powinien sprzyjać tym rybom, nie osiągają one rozmiarów powyżej 35 kg (tak naprawdę rekord to ledwie 31 kilo). Dlatego tak wielu łowców cyprinusów jeździ do Francji, Belgii, Hiszpanii, na Węgry czy do Rumunii. Ale - pojawiło się światełko w tunelu! :D

http://splawikigrunt.pl/wiesci-ze-swiata-szczegoly-290.html

Czy uważacie, że takie krzyżówki to dobry pomysł? Obecny karp i tak jest pokłosiem wielu eksperymentów, już cystersi dobrze tam kombinowali... Czy dla polskich wód taka opcja byłaby dobra? 8)
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Nowa odmiana karpia na Wyspach
« Odpowiedź #1 dnia: 21.10.2015, 18:15 »
Jak dla mnie to już nawet ten "maluch" ze zdjęcia wygląda okropnie...
Wolałbym, żeby karpie wyglądały mniej więcej tak:
Pozdrawiam
Marcin

Offline RafałOrłoś

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Zarząd G. PZW też posiada "teczki", dlatego rządzi
« Odpowiedź #2 dnia: 21.10.2015, 18:51 »
Hmm, mam mieszane odczucia,  pamiętacie taką komedie W. Allena  pt. Śpioch? W filmie tym., w przyszłości, warzywa i owoce miały rozmiary samochodu :-) Karpiarze to postępowa grupa wędkarzy i dynamicznie rozwijająca cały przemysł z tej dziedziny, ale jeden malutki kamyczek do ogródka wrzucić muszę.  Wielokrotnie w rozmowach z nimi słyszałem takie odpowiedzi :  aaa..... na liny, a to tak, na małe rybki tak. Koszyki do metody,  a tak, mam, mój syn 10 letni bawi się w to i maluchy łowi (karpiowe maluchy)  itd itp. No co jest do jasnej ciasnej,  mają jakiś kompleks czy co?  ;-)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 21.10.2015, 18:54 »
Czy dla polskich wód taka opcja byłaby dobra? 8)

Nie.  :) :)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #4 dnia: 21.10.2015, 18:57 »
Nie.  :) :)
Krótko i na temat :) :bravo: :thumbup:
Pozdrawiam
Marcin

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 21.10.2015, 20:38 »
U nas już są.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.10.2015, 20:43 »
Bo to ta nowa ,zdrowsza odmiana. :-[ Jak u ludzi po zdrowej żywności!
Arek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 21.10.2015, 20:44 »
Fajny misiek ! :)
Krzysztof

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #8 dnia: 22.10.2015, 09:11 »
U nas już są.

Też tak  mi się wydawało, przynajmniej z budowy.

Również jestem na nie, ponieważ uważam, że przedostanie się tak żarłocznej do naturalnych eko sytemów może nieść ze sobą poważne konsekwencje, których możemy tylko się domyślać.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 22.10.2015, 09:27 »
Ciekawe są Wasze 'odczucia' :D  W UK niestety wszystko się kręci wokół karpia, takie są gusta wędkarzy. Wyczynowcy łowią na komercjach karpiowych, gdzie właściciele czasami próbują zwabić ludzi ilością ryb, wyobraźcie sobie rekord zawodów 6 godzinnych wynoszących 500 kilo! :o Coraz mniej ludzi łowi spławikiem, ugania się za leszczem, brzaną czy płocią. Myślę, że minimum 80% młodzieży to karpiarze. Nie wiem komu taki Drennan będzie sprzedawał spławiki za 20 lat :-\ Smutne ale prawdziwe.

Ale jest też druga strona medalu. W polskich realiach można wpuszczać takie ryby aby zaspokoić gusta łowców sporych okazów. Dla środowiska nie powinno być większej różnicy, jeżeli zarybi się z głową (zarybia się i tak masą karpia). Po takich pięciu latach karp mógłby już liczyć na górny wymiar ochronny, i wiadomo, że coś by w wodzie pływało, zawsze byłaby ta iskierka emocji ;D Jako wędkarze powinniśmy pamiętać tez o innych łowiących i ich gustach. Karpiarstwo w Polsce też będzie się rozwijać bardzo prężnie, spora ilość młodych wędkarzy będzie 'szła' w tę stronę...

A swoją drogą - ciekawe czy ta odmiana jest naprawdę taka specjalna...
Lucjan

Offline Irek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Wędkarstwo Moja Pasja
« Odpowiedź #10 dnia: 22.10.2015, 10:03 »
Myślę że u nas też powoli zaczyna obracać się wokół karpia,przynajmniej w mojej okolicy, powstają co chwilkę nowe łowiska gdzie rybą dominującą  jest karp i amur a powoli  zanikają starorzecza typowo linowo - karasiowe. Wydaje mi się że to kwestia czasu gdzie się jeszcze usłyszy o jakiś odmianach karpia lub ich krzyżówkach, sam jeżdżę często z federkiem powalczyć z karpikami ale co za dużo to nie zdrowo wszystko ma swój sens jak jest zachowana jakaś równowaga, każdy chce poławiać ogromne karpie i tak to wszystko jest napędzane. Ja osobiście wolał bym połowić prawdziwego dzikiego sezana może kiedyś ktoś wpadnie na pomysł żeby go wpuścić do naszych rzek ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 22.10.2015, 10:29 »
Irek, tak naprawdę, to ta odmiana karpia też jest dostępna... I takie można wpuszczać!

Najlepiej byłoby aby łowiska w Polsce byłyby zróżnicowane. Najgorsze co widziałem w UK, to Thorpe Lea Fishery, gdzie w wodzie jest jeden gatunek - karp. Usunięto wszelkie inne ryby (brrrrr...). Jestem pewien, że i w Polsce będą tacy, którzy będą chcieli łowić tylko karpia, inne gatunki, zwłascza lina i leszcza, traktując jako chwast. Dlatego dobrze jest promować zdrowy rozsądek w tej kwestii. Pewna ilość karpia nie szkodzi linowi i karasiowi, amur też się przyda. Warto jednak jak piszesz mieć też łowiska karasiowo-linowe, z typowym dla Polski rybostanem. Nawet łowiska komercyjne można tworzyć w taki sposób, sadząc irysy, grążel  -tak aby gatunki te miały idealne warunki bytowania. Fajnym modelem jest właśnie pewien podział łowisk, tak aby każda grupa wędkarzy była w miarę zadowolona.

Wszędzie zdrowy rozsądek... :)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 22.10.2015, 10:38 »
Mnie przeraża podejście niektórych karpiarzy. Często to widać na filmikach. Złapie naprawdę porządnego leszcza albo jesiotra (na komercji) i jest autentycznie WKURZONY, że to nie był karp ???
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #13 dnia: 22.10.2015, 10:44 »
Ja osobiście wolał bym połowić prawdziwego dzikiego sezana może kiedyś ktoś wpadnie na pomysł żeby go wpuścić do naszych rzek ;)
Oj, tak. W ogóle pełnołuski 100x bardziej mnie cieszy niż lustrzeń.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline RafałOrłoś

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Zarząd G. PZW też posiada "teczki", dlatego rządzi
« Odpowiedź #14 dnia: 22.10.2015, 11:04 »
Troszkę rozumiem, że jadąc na zasiadkę, weekendową przykładowo, wrzucając 10 kg paszy, wytrzymując ukąszenia komarów, chrapanie kolegi w namiocie czy znosząc porannego kaca...:-) to jak "uwiesi" im się lin, leszcz czy inne coś tam, to są wkurzeni ale z drugiej strony dążenie do monokultury w środowisku prowadzi na manowce. Inne zjawisko, które obserwuję nad wodą to wzrastająca agresja pomiędzy "karpiniarzami" a resztą wędkarzy, wynikająca często z faktu, że ktoś kto wywiezie zestawy pod przeciwległy brzeg "przecina" w ten sposób łowisko, uniemożliwiając wędkowanie innym osobom które są w pobliżu lub na tym przeciwległym brzegu.