Autor Wątek: Odra koło Głogowa  (Przeczytany 4159 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Odra koło Głogowa
« dnia: 17.06.2024, 22:10 »
Czy są tutaj koledzy z okolicy Głogowa? Wybieram się na kilkanaście dni, chętnie wziąłbym wędki i opłacił składkę na tutejsze wody, ale nie wiem jak sytuacja w Odrze. W necie jest trochę opinii o znaczącym wzroście zasolenia. Rzekomo nic nie bierze od dłuższego czasu, a w porcie w Głogowie wyłowiono kilkaset kg martwych ryb.
Prawda li to czy klasyczne internetowe pitolenie?

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Odra koło Głogowa
« Odpowiedź #1 dnia: 17.06.2024, 22:22 »
Jutro się dowiem i napisze jak wygląda sytuacja.
- Arek -

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 17.06.2024, 22:22 »
Jak masz KGHM za sąsiada to raczej czcze gadanie to nie jest. Niejednokrotnie przejeżdżałem mostem na Odrze między Głogowem a Serbami i praktycznie nikogo nie widziałem w tamtym rejonie.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 17.06.2024, 22:35 »
Koło mostu masz wybetonowane brzegi, z jedne strony tory kolejowe, z drugiej marinę, więc ciężko tam wędkować. Tuż obok mostu jest jednak starorzecze i tam już bywały fajne rybska, zwłaszcza zimą. To jedno z ciekawszych lowisk plociowych.
Co do KGHM, oczywiście syfią, ale w parę lat temu połowiłem bardzo ładnie niemal na wysokości huty.

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 17.06.2024, 22:36 »

Dzięki wielkie!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 17.06.2024, 22:40 »
Koło mostu masz wybetonowane brzegi, z jedne strony tory kolejowe, z drugiej marinę, więc ciężko tam wędkować. Tuż obok mostu jest jednak starorzecze i tam już bywały fajne rybska, zwłaszcza zimą. To jedno z ciekawszych lowisk plociowych.
Co do KGHM, oczywiście syfią, ale w parę lat temu połowiłem bardzo ładnie niemal na wysokości huty.

Właśnie o tym starorzeczu pisałem :)
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 18.06.2024, 06:22 »

Dzięki wielkie!

Port katedralny w Głogowie cały wytruty. Jeśli chodzi o odrę to na Kluczach też rewelacji nie ma.

https://www.facebook.com/share/p/A6igdkL6WsJ5VEoh/
- Arek -

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 18.06.2024, 07:40 »
Szok ??? :facepalm:
Lucjan

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 18.06.2024, 09:24 »
A jeszcze w lutym ludzie ciągnęli tam po kilkadziesiąt płoci 30-40 cm każda.
Zadzwoniłem do miejscowego koła PZW zaciągnąć języka i nadal zbieram szczękę z podłogi. Odebrał jakiś facet, całkiem nawet sympatyczny, podał stawkę składki okręgowej (210 zł niepełna roczna), a na pytanie o sytuację nad wodą odpowiedział, że nie wie, bo "on ryb nie łowi".
Także tego... :)

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 18.06.2024, 10:29 »
A jeszcze w lutym ludzie ciągnęli tam po kilkadziesiąt płoci 30-40 cm każda.
Zadzwoniłem do miejscowego koła PZW zaciągnąć języka i nadal zbieram szczękę z podłogi. Odebrał jakiś facet, całkiem nawet sympatyczny, podał stawkę składki okręgowej (210 zł niepełna roczna), a na pytanie o sytuację nad wodą odpowiedział, że nie wie, bo "on ryb nie łowi".
Także tego... :)

Co roku tam jeżdżę pod koniec listopada właśnie na te wielkie płocie chyba najlepsze takie łowisko w Polsce gdzie płoć 40cm nie robi na nikim wrażenia :D. Informacje z pewnego źródła łącznie wyłowili jakoś 500kg ryb w porcie odkąd pojawiły się pierwsze martwe ryby. A na Odrze ludzie łowią normalnie szli nie ma ale ryby są. Ewidentnie KGHM znowu sobie nie radzi.

https://www.money.pl/gospodarka/wielka-woda-w-kghm-katastrofa-moze-sie-powtorzyc-6995236335553152a.html

Artykuł stary ale zalewa kopalnie bo ponoć dokopali się do jakiegoś podziemnego jeziora czy coś i wypompowują wodę do zbiornika osadowego żelazny most a stamtąd leci do Odry bo muszą gdzieś nadmiar wody wylewać.
- Arek -

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 18.06.2024, 10:48 »
Mnie interesuje właśnie Odra. Dzięki raz jeszcze za informacje.

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #11 dnia: 18.06.2024, 13:24 »
 https://pomiary.gios.gov.pl/glogow.html jak widać na wykresie Przewodność/Czas zrzuty zasolonej wody pokopalnianej są realizowane non stop zgodnie z komunikatem KGHM cyt. "Zrzut wód technologicznych do rzeki Odry prowadzony jest zgodnie z obowiązującym pozwoleniem wodnoprawnym ". A miały być zmiany w prawie ograniczajace mozliwość zrzutów przy niskich stanach wody , stanach zagrożenia itp.  a Panowie i Panie dalej debatuja na spotkaniach miedzy-resortowych https://www.gov.pl/web/odra. Kto nie wierzy , proszę pobrać dane zródłowe , ze stacji w prawym górnym rogu ekranu. Na stacjach idąc w dół rzeki widać juz podwyższone stężenie tlenu w wodzie jak na te porę roku także zakwit już się w dolnym biegu Odry rozpoczął.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #12 dnia: 18.06.2024, 17:17 »
No przecież od razu było wiadomo , że za śnięcie odpowiedzialne są algi a nie jakieś tam zrzuty . Ja już nawet nie muszę czytać , śnięcie = algi o tyle w temacie. Pretensje że ryby martwe proszę panowie do alg . Jak zechcecie to nawet sprawę można algom wytoczyć.
https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-setki-kilogramow-snietych-ryb-w-odrze-ustalono-przyczyne,nId,7579998

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 19.06.2024, 08:32 »
No przecież od razu było wiadomo , że za śnięcie odpowiedzialne są algi a nie jakieś tam zrzuty . Ja już nawet nie muszę czytać , śnięcie = algi o tyle w temacie. Pretensje że ryby martwe proszę panowie do alg . Jak zechcecie to nawet sprawę można algom wytoczyć.
https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-setki-kilogramow-snietych-ryb-w-odrze-ustalono-przyczyne,nId,7579998

Wody kopalniane są mocno zasolone, a algi właśnie żyją w słonej wodzie. Dlatego jak najbardziej zrzuty robią swoje ze zbiorników.

Mnie zastanawia, czy można jakoś zrobić, aby zrzuty odbywały się przy zwiększonych stanach rzeki. Bo podstawą jest stężenie soli. Taki KGHM ma pozwolenie wodnoprawne i prawdopodobnie wszystko w rzyci, więc zrzuca ścieki jak im wygodnie. Moim zdaniem można by to robić bardziej mądrze.
Lucjan

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #14 dnia: 19.06.2024, 12:50 »
To był sarkazm panie Lucjanie. Oczywiście że można robić to co pan napisał . Można też ,  a nawet byłoby to zasadne , a w innym państwie obowiązkowe wymusić budowę stacji odsalania wód kopalnianych . Już za komuny takie gdzie nie gdzie działały , ale zaprzestano ich rozbudowy i konserwacji że względu na duże koszty . To jest właśnie to co mnie tak wk...w tym państwie. Ta cholerna hipokryzja . Będą latami pieprzyć o zmianach klimatu , ale po cichu walą syf degradujący wody , a wszystkie ich działania to pozoranctwo . Monitoring , pozwolenia na syfienie ( nie do wyegzekwowania zresztą ) i jakieś drobne kary w skrajnych wypadkach . A gdzie rozwiązania systemowe? Gdzie nakazy i kary włacznie do zamknięcia zakładu ? Gdzie to jest , pytam się oszustów polityków ?
Cytując klasyka:" wszyscy won " .