Autor Wątek: Wędka spławikowa na lina  (Przeczytany 2939 razy)

Offline Cobra

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka spławikowa na lina
« dnia: 29.06.2024, 12:08 »
Witam. Zastanawiam się nad zakupem wędki spławikowej na lina, karasia, leszcza. Będę łowił na jeziorze z niedaleko od brzegu myślę że 5-10m. Wolałbym żeby wędka była teleskopowa. Jako iż jestem młodym wędkarzem budżet jest ograniczony. Proszę o jakieś sugestie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka spławikowa na lina
« Odpowiedź #1 dnia: 29.06.2024, 13:00 »
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 29.06.2024, 13:28 »
Teleskop to zła opcja, która ci tylko będzie przeszkadzać. Kup matchówkę 3.9 metra, w trójskładzie, a do kompletu albo skarpety do transportu lub zwykłe gumki recepturki. Przed złożeniem całości zaczepiasz hak o ostatnią przelotke lub przedostatnią, po czym zwijasz luz, a po rozłożeniu składasz trzy elementy razem, hak wbijając w korek (nic nie dzieje się z nim przez to), i wkładasz to w skarpetę, górę i dół, i masz kij do transportu. Zajmuje to mało czasu, mając wprawę z minutę lub dwie.

Kij teleskopowy to kiepskie rozwiązanie, bo przeszkadza w łowieniu (mała liczba przelotek uzależniona od ilości segmentów to sporo kłopotów), dlatego zwykły kij match będzie dużo lepszy. Zarówno tańsze jak i droższe opcje się sprawdzą w łowieniu linów, karasi i leszczy, i tutaj od zasobności kieszeni zdecyduj co ci pasuje bardziej. Plusem jest to, że wyższa cena nie oznacza wielkiej różnicy w łowieniu, tu nie ma takiej zależności jak w feederach. BYle nie kupować jakiegoś szitu za 100 zeta, bo to badziew z Chin na najtańszych podzespołach, zazwyczaj niestaranne wykonany. Nie miej też zastrzeżeń do sprzętu używanego, bo matchówki się nie starzeją bardzo, to nie samochód, który się zużywa wraz z wiekiem. Tutaj warto sprawdzić, czy ktoś nie ma do sprzedania kija używanego, w dobrej cenie. Jak masz jakieś propozycje wrzuć na forum, ludzie ci pomogą w wyborze. Nie wchodziłbym w jakieś Jaxony czy Yorki, jak już to w Robinsony czy Mikado jeśli chodzi o polskie firmy.

Wybór teleskopa tylko będzie przeszkodą w uzyskaniu fajnych wyników. To trochę jak jeść zupę widelcem, też się da, ale po co się męczyć? NIe warto dla 'długości transportowej' czy 'czasu składania i rozkładania' wchodzić w coś, co sprawia kłopoty. Zapewniam, że trójskład to też coś co łatwo 'transportować' i szybko się to składa i rozkłada.
Lucjan

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 01.07.2024, 18:23 »
Witam. Zastanawiam się nad zakupem wędki spławikowej na lina, karasia, leszcza. Będę łowił na jeziorze z niedaleko od brzegu myślę że 5-10m. Wolałbym żeby wędka była teleskopowa. Jako iż jestem młodym wędkarzem budżet jest ograniczony. Proszę o jakieś sugestie.

Zaproponuję bata, 5-6m.
Będzie Pan zadowolony.

Online Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 179
« Odpowiedź #4 dnia: 01.07.2024, 20:05 »
Żeby Ci podpowiedzieć to musisz coś więcej napisać o miejscówce.
I jak najbardziej kij teleskopowy też się sprawdzi, bo to Ty łowisz a nie wedka.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 02.07.2024, 07:57 »

Zaproponuję bata, 5-6m.
Będzie Pan zadowolony.

Bat nigdy nie dorówna matchówce, ma bardzo wiele wad, przede wszystkim zasięg, trudniejsze operowanie no i wiele gatunków jest tu trudnych do złowienia, jak np.lin. Taki dwa kilo szybko doprowadzi do napięcia żyłki i może ona pęknąć na przyponie. Kij zaś z kołowrotkiem to możliwość złowienia ryb dużych. Bat służy do łowienia drobnicy tak naporawdę :)
Lucjan

Offline Wiśnia

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #6 dnia: 02.07.2024, 13:09 »
Teleskop to zła opcja, która ci tylko będzie przeszkadzać. Kup matchówkę 3.9 metra, w trójskładzie, a do kompletu albo skarpety do transportu lub zwykłe gumki recepturki. Przed złożeniem całości zaczepiasz hak o ostatnią przelotke lub przedostatnią, po czym zwijasz luz, a po rozłożeniu składasz trzy elementy razem, hak wbijając w korek (nic nie dzieje się z nim przez to), i wkładasz to w skarpetę, górę i dół, i masz kij do transportu. Zajmuje to mało czasu, mając wprawę z minutę lub dwie.

Kij teleskopowy to kiepskie rozwiązanie, bo przeszkadza w łowieniu (mała liczba przelotek uzależniona od ilości segmentów to sporo kłopotów), dlatego zwykły kij match będzie dużo lepszy. Zarówno tańsze jak i droższe opcje się sprawdzą w łowieniu linów, karasi i leszczy, i tutaj od zasobności kieszeni zdecyduj co ci pasuje bardziej. Plusem jest to, że wyższa cena nie oznacza wielkiej różnicy w łowieniu, tu nie ma takiej zależności jak w feederach. BYle nie kupować jakiegoś szitu za 100 zeta, bo to badziew z Chin na najtańszych podzespołach, zazwyczaj niestaranne wykonany. Nie miej też zastrzeżeń do sprzętu używanego, bo matchówki się nie starzeją bardzo, to nie samochód, który się zużywa wraz z wiekiem. Tutaj warto sprawdzić, czy ktoś nie ma do sprzedania kija używanego, w dobrej cenie. Jak masz jakieś propozycje wrzuć na forum, ludzie ci pomogą w wyborze. Nie wchodziłbym w jakieś Jaxony czy Yorki, jak już to w Robinsony czy Mikado jeśli chodzi o polskie firmy.

Wybór teleskopa tylko będzie przeszkodą w uzyskaniu fajnych wyników. To trochę jak jeść zupę widelcem, też się da, ale po co się męczyć? NIe warto dla 'długości transportowej' czy 'czasu składania i rozkładania' wchodzić w coś, co sprawia kłopoty. Zapewniam, że trójskład to też coś co łatwo 'transportować' i szybko się to składa i rozkłada.
@Luk
Wiesz, że z matchówką sobie całkiem nieźle radzę ;), ale nie skreślam wędki teleskopowej, jak powstał ten post, przeglądałem dostępne opcje. Urodził się pomysł na minimum sprzętu zawsze pod ręką. Pół miesiąca spędzam rzut bertetem od Wisły i mniejszych i większych zbiorników w okolicach. Nie chcę trzymać całego majdanu w samochodzie pod blokiem. Będąc młodym adeptem spławika, czeski teleskop Sona dał mi wiele pięknych ryb, w tym nie pobity do dziś rekord leszcza - 67cm. Są bolonki, które mogą być nieporęczne, ale też fajne, lekkie teleskopy, 4,5m waga 188g, cw 5-25g i cena poniżej 200 PLNów (Wędka Jaxon Green Point Tele Bravo). Dla mnie to będzie taki powrót do przeszłości. Wędka, jakaś skrzynka z koniecznymi drobiazgami i wiaderko z zanętą pełniące rolę siedziska.

@Cobra
Gorąco zachęcam do zakupu matchówki, ale to już musisz ocenić na bazie tego co napisałem ja i koledzy. Ja "jadę" na bazie sentymentu, a Ty rozważ za i przeciw.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 02.07.2024, 13:34 »

Zaproponuję bata, 5-6m.
Będzie Pan zadowolony.

Bat nigdy nie dorówna matchówce, ma bardzo wiele wad, przede wszystkim zasięg, trudniejsze operowanie no i wiele gatunków jest tu trudnych do złowienia, jak np.lin. Taki dwa kilo szybko doprowadzi do napięcia żyłki i może ona pęknąć na przyponie. Kij zaś z kołowrotkiem to możliwość złowienia ryb dużych. Bat służy do łowienia drobnicy tak naporawdę :)

W obecnych czasach jedyna wada to zasięg czyli aby łowiło sie komfortowo 10-12 m ( bat 6-7 m) i oczywiście mozliwośc łowienia ( krzaki, drzewa )
Batem przy dobrym zestawie ( guma, przypon, mocny bat ) mozna łowic karpie, karasie, liny. Dodatkowo mozna zastosowac czulsze spławiki niz przy matchu.
Tańszy zakup oraz najwazniejsze można przewożic wszędzie bez problemu.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Cobra

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02.07.2024, 17:49 »

.

Bardzo dziękuję za taką długą odpowiedź faktycznie namówił mnie Pan na zakup matchowki:)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 03.07.2024, 07:44 »

Batem przy dobrym zestawie ( guma, przypon, mocny bat ) mozna łowic karpie, karasie, liny. Dodatkowo mozna zastosowac czulsze spławiki niz przy matchu.
Tańszy zakup oraz najwazniejsze można przewożic wszędzie bez problemu.

Janusz, matchówka złożona to nie jest granatnik albo działko przeciwlotnicze, nie rozumiem dlaczego w Polsce tak wiele osób zwraca uwagę na łatwość transportowania, skoro rozmiary są i tak małe. Liczy się łowienie przede wszystkim, jego jakość. I sorry, ale zbrojenie bata w gumę to bardzo skomplikowany proces, do tego podbieranie dużej ryby na bacie to koszmar, a z gumą to już hardcore. Wątpię, aby ktoś wchodzący w spławik rozumiał jakie niesie to konsekwencje. Tyczkę się rozkłada, i do podebrania ryby wystarczy top, mający dwa metry. Ale przy bacie 5-6 metrów trzeba jak długiej sztycy? Jasne, że też tak można, że zwykłym podbierakiem sobie damy radę, ale po co się męczyć?  Przy matchówce nie ma większych problemów, do tego można łowić na różnych liniach, przy bacie takich opcji praktycznie nie ma.

Jeżeli więc już polecać, to tanią tyczkę raczej :)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 03.07.2024, 07:52 »
Wiesz, że z matchówką sobie całkiem nieźle radzę ;), ale nie skreślam wędki teleskopowej, jak powstał ten post, przeglądałem dostępne opcje. Urodził się pomysł na minimum sprzętu zawsze pod ręką. Pół miesiąca spędzam rzut bertetem od Wisły i mniejszych i większych zbiorników w okolicach. Nie chcę trzymać całego majdanu w samochodzie pod blokiem. Będąc młodym adeptem spławika, czeski teleskop Sona dał mi wiele pięknych ryb, w tym nie pobity do dziś rekord leszcza - 67cm. Są bolonki, które mogą być nieporęczne, ale też fajne, lekkie teleskopy, 4,5m waga 188g, cw 5-25g i cena poniżej 200 PLNów (Wędka Jaxon Green Point Tele Bravo). Dla mnie to będzie taki powrót do przeszłości. Wędka, jakaś skrzynka z koniecznymi drobiazgami i wiaderko z zanętą pełniące rolę siedziska.

Tak, teleskop może wiązać się z przyjemnymi wspomnieniami, ja na swoją Germinę też miałem kilka fajnych ryb, w tym szczupaka 85 cm :) Pytanie czy wchodzić w teleskopa jako wędkę podstawową? Wg mnie nie ma to sensu, ten kij bardziej przeszkadza niż pomaga, dlatego lepiej korzystać w pełni z tego co daje matchówka. Główną zaletą teleskopa jest jego rozmiar i dlatego na zachodzie funkcjonuje nazwa tego typu kijów (spławikówek, spinningów, karpiówek) - travel rods (travel - podróż). I wtedy ma to sens, zgadzam się.
Lucjan

Offline Cobra

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03.07.2024, 09:13 »

A jaki kołowrotek polecasz do matchowki

Online Herman

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #12 dnia: 03.07.2024, 09:34 »
Jak ma być tanio i dobrze to kołowrotek Drennan Red Range, będzie gites. Mam dwa kołowrotki match tej firmy (Series 7 Float i Vertex Float) i nic mi więcej nie potrzeba. Nie mają urody Stelli Shimano ale robią co trzeba i można na nich polegać, ich ogromnym plusem są płytkie szpulki w zestawie, to bardzo ułatwia nawijanie, zmianę żyłki.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 03.07.2024, 09:36 »
Do Matcha w niskim budżecie bralbym jednego z 3: Daiwa Ninja, Robinson VDE Match FD lub Okuma Ceymar Match, co nie weźmiesz będzie dobre i w okolicach 200 zł nowe, używane idzie wyrwać za 100.

Online Szpadel

• Reputacja: 179
« Odpowiedź #14 dnia: 03.07.2024, 09:52 »

Wg mnie nie ma to sensu, ten kij bardziej przeszkadza niż pomaga
Rozwiń to. Napisz konkretnie dlaczego przeszkadza. Dlaczego matchowka będę miał lepsze wyniki?
Co przelotki? W teleskopie w deszcz żyłka mi się nie klei do banku, nie gubię ryb, zacięcie pewne, celność rzutów oki tym bardziej, że łowie na bardzo zarosnietych zbiornikach  i muszę w punkt zarzucać. Czego chcesz więcej od wędki?