Żadnych krętlików, agrafek, czy innego tałatajstwa pomiędzy linką główną, a strzałówką!!! Jedyny krętlik jaki jest dopuszczony, to na łączeniu przyponu ze strzałówką (ten pod bezpiecznym klipsem).
Zestaw, w razie zerwania linki głównej, musi być zestawem bezpiecznym. Tak, by ryba mogła zrzucić obciążenie (podajnik od metody, ciężarek) i pływała tylko z fragmentem linki głównej i przyponu.
Łączenie strzałówki z linką główną węzłami typu "Mahin-Knot", lub jego modyfikacja - węzeł "marchewkowy". Osobiście preferuję ten drugi węzeł. Nigdy nie miałem z nim problemów, a przechodzi bardzo gładko przez przelotki w czasie zarzucania zestawu - o to chodzi.
Haczyki - zależy od kilku kwestii - regulamin łowiska, rodzaj przyponu, wielkości przynęty, itp.
W większości przypadków na łowiskach komercyjnych obowiązują haczyki z mikrozadziorem, bezzadziorowe lub w ostateczności - właściciele dopuszczają "zaklepanie" zadzioru i nie ma problemu.
Materiał przyponowy to najczęściej plecionka o wytrzymałości 20-25lb, czasem więcej, albo fluorocarbon o średnicy 0,40-0,50mm. Wszystko zależy od typu przyponu, kulek (tonące, neutralne, pływające), rodzaju dna. Generalnie na Twoim miejscu skupiłbym się na prostocie. Czyli najzwyklejszy przypon, wykonany z plecionki, na haczyku nr 2 (takich haków używam do kulek 20mm) i do wody.
Bardzo lubię łowić na przypony typu blow-back-rig na przyponie łamanym (częściowo plecionka, częściowo fluorocarbon), albo przypon typu D-rig. Jednak ten drugi jest rzadziej w użyciu.
Dobra rada: Nim wybierzesz się na komercję, nim zarezerwujesz termin, opłacisz - przeczytaj dokładnie regulamin łowiska. Tam masz wszystko dokładnie opisane co wolno, co jest zabronione i jak ma być zbudowany zestaw. Regulamin pomijany przez wielu wędkarzy (tak, jak instrukcja obsługi przez lwią część mężczyzn) jest tym, co uratuje Ci skórę i oszczędzi nerwów.
Co do kijów 3-składowych to nic nie mogę Ci doradzić. Miałem na początku 3-składowe, o których wstydzę się mówić, a i pamiętać też nie chcę. Od czterech lat bazuję tylko i wyłącznie na "dwuskładach".