Autor Wątek: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)  (Przeczytany 5943 razy)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek + wędka karpiowa (i reszta zestawu)
« Odpowiedź #15 dnia: 04.08.2024, 22:10 »
Pięknie dziękuję. Jeszcze mi powiedz jak łączysz przypon ze strzałową.

Kupiłem już ultegre xte i sygnalizator fox MX z hangarem. Teraz tylko został kij do kupienia.

Jeszcze raz bardzo wam dziękuję za pomoc i czas który poświęciliście na posty :beer: :thumbup:
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 04.08.2024, 22:45 »
Do Ultegry od razu proponuję dokupić łożyska EZO. Łożyska do knoba (uchwytu korbki). Fabrycznie montowane plastikowe tuleje, z czasem wycierają się, a co za tym idzie - na korbce pojawiają się luzy. W najlepszym wypadku będą do wymiany tulejki, w najgorszym - korbka.

Co do łączenia przyponu strzałowego:

Jak na zdjęciu nasuwasz na przypon strzałowy krótką rurkę silikonową, następnie bezpieczny klips (występuje to w komplecie). Później do wolnego końca strzałówki wiążesz krętlik do szybkiej wymiany przyponów. Krętlik nr 8. Po zawiązaniu wciągasz krętlik w plastikową obudowę tak, by tylko wystawał z niej zaczep do przyponu.
Patrz zdjęcie:

Na zdjęciach jest jeszcze jeden element - agrafka. To mój autorski pomysł na problem gubienia ciężarków w czasie brania.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 04.08.2024, 23:04 »
Super już kumam. A powiedz mi jeszcze czy podczas rzutu nie będzie splątań ? Czy trzeba coś dodatkowo zastosować. No i jakiej gramatury ciężarki mam kupić?

Powiedz mi czy wiążesz tą agrafkę do przyponow, jak tak to jakim węzłem. Bo zerknij na ten komplet poniżej i tu jest mocowanie takim klinikiem.

https://www.rockworld.pl/k,28,akcesoria-i-elementy-zestawow-karpiowych/pk,638,bezpieczne-klipsy-koraliki-ochraniacze-koszulki/p,19541,fox-camo-power-grip-lead-clip-kit-mocne-bezpieczne-klipsy.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD7z5_S8rAmC2pRvuEndJ5bKtQmKX&gclid=EAIaIQobChMI2d2YkJ_chwMVvE-RBR2vzjhfEAQYDiABEgKgYPD_BwE
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 04.08.2024, 23:29 »
Przypon strzałowy do oczka krętlika, które chowa się w plastikowej obudowie i czasem bywa blokowane plastikową szpilką - tak jak w tym zestawie Fox-a i u mnie na zdjęciu - wiążę węzłem typu palomar. Węzeł bardzo prosty, a zarazem bardzo wytrzymały.

Gramaturę ciężarka dobierasz do wędki.
Wg "starej szkoły" ciężarek powinien mieć wagę liczoną ze wzoru: krzywa ugięcia+0,5 = masa ciężarka wyrażona w oz (uncjach).
Zatem przykład:
Masz wędzisko o krzywej ugięcia 3,25lb, jakim ciężarkiem można optymalnie obciążyć wędzisko?

3,25lb+0,5=3,75oz

1 oz to 28 gram. W tym przypadku 3,75oz*28gr=105gr.

To jest bardzo bezpieczny wzór. Można założyć nieco cięższe, aczkolwiek może być problem z uzyskaniem maksymalnych odległości. Mam wędziska 3,25lb i zakładam ciężarki o gramaturze z przedziału 85-104gr. Czasem zdarza się rzucać 114gr, ale to są marginalne przypadki, z uwagi na pogodę.

[EDIT]
Co do splątań - ryzyko zawsze istnieje, jednak w przypadku zestawu helikopterowego jest ono znikome. W przypadku zestawu, który Ci pokazałem - ryzyko istnieje, dlatego powinno się rzucać w taki sposób, by tuż przed uderzeniem zestawu końcowego w wodę zablokować żyłkę zsuwającą się ze szpuli. Ma to na celu wyprostowanie zestawu, gdyż podczas rzutu ciężarek leci pierwszy. A "stopując" żyłkę (palcem, albo lepiej - klipsem umieszczonym na podstawie szpuli, o który blokujemy żyłkę) powodujemy, że cały zestaw się nam rozciąga, minimalizując ryzyko wystąpienia splątań zestawu końcowego.

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #19 dnia: 05.08.2024, 01:05 »
Panowie a węzeł do grubego fluorocarbonu jaki stosować? Jak już rozmowa zeszła na inny temat to podpytam ;D
C&R

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: 05.08.2024, 06:44 »
Martinez, a czy mógłbyś dać jakiś namiar gdzie kupić to łożyska EZO? Powiedz mi jeszcze jakim węzłem wiążesz agrafkę do przyponów (ta która się chowa w bezpiecznym klipsie), która jest na żyłce strzałowej.

A teraz podsumowanie zestawu, jak coś namieszałem to mnie poprawcie.

Żyłka główna 0,30 połączona węzłem marchewkowym z żyłką strzałową 0,40. Na żyłce strzałowej bezpieczny klips, do którego montuję obciążenie. Do agrafki przywiązuję przypon z plecionki z hakiem nr 2 i włosem (na końcu przyponu wiążę pętelkę do zakładania na agrafkę czy w inny sposób ?).

Czyli w tym zestawie, który mi pokazałeś obciążenie jest na stałe i podczas brania ryba ciągnie cały zestaw z ciężarkiem np. 85 gram tak?

Martinez szukam bezpiecznego klipsa z krętlikiem nr 8 tak jak mi poleciłeś, ale nigdzie takich nie mogę znaleźć. Są przeważnie nr 7 i 10.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 05.08.2024, 07:55 »
Panowie a węzeł do grubego fluorocarbonu jaki stosować? Jak już rozmowa zeszła na inny temat to podpytam ;D
Pojawiają się pytania: co rozumiesz przez gruby? Drugie z pytań: co chcesz zawiązać grubym fluorocarbonem?

Do wiązania przyponów używam fluorocarbonu o grubości rzędu 0,40-0,50mm. Na końcu takiego przyponu (po uprzednim założeniu rurki antysplątaniowej) wiążę pętlę węzłem ósemkowym. Mimo tego, iż szanse na rozwiązanie się takiego węzła są znikome, na wszelki przypadek przypalam końcówkę i dociskam "od czoła" zapalniczką - powstaje grzybek, który uniemożliwia wysunięcie się wspomnianego końca. Tak samo zakańczam (grzybkiem) drugi koniec fluorocarbonu, gdy wiążę przypon typu kombi i łączę odcinek fluorocarbonu z plecionką wiązaną bezpośrednio do haka. Łączę to węzłem typu Albright Classic:

Grubsze (0,6mm i w górę) fluorocarbony zakańczam pętlą, ale już nie wiążę tylko używam zacisków (np. Korda Krimp) dostępnych w dwóch rozmiarach: S i L.

Martinez, a czy mógłbyś dać jakiś namiar gdzie kupić to łożyska EZO? Powiedz mi jeszcze jakim węzłem wiążesz agrafkę do przyponów (ta która się chowa w bezpiecznym klipsie), która jest na żyłce strzałowej.

A teraz podsumowanie zestawu, jak coś namieszałem to mnie poprawcie.

Żyłka główna 0,30 połączona węzłem marchewkowym z żyłką strzałową 0,40. Na żyłce strzałowej bezpieczny klips, do którego montuję obciążenie. Do agrafki przywiązuję przypon z plecionki z hakiem nr 2 i włosem.

Czyli w tym zestawie, który mi pokazałeś obciążenie jest na stałe i podczas brania ryba ciągnie cały zestaw z ciężarkiem np. 85 gram tak?

Łożyska kupisz w każdej dobrej hurtowni z tzw. normaliami. Kupuję u siebie w mieście, firma CIS. Mają stronę internetową, sprzedaż on-line.
Węzeł, którego używam do wiązania krętlika, to przedstawiony w poście powyżej węzeł typu palomar.
Nie namieszałeś wiele, a w zasadzie nic. Z tą uwagą, że przypon z haczykiem zakańczasz oczkiem, które nasuwasz na wolny koniec krętlika. Przed zawiązaniem pętli nasuwasz na odcinek fluorocarbonu/plecionki rurkę antysplątaniową, która jest w zestawie z FOX-a podlinkowanym przez Ciebie. Później wiążesz pętlę, zakładasz na wolny koniec krętlika, nasuwasz na to rurkę antysplątaniową tak, aby praktycznie weszła do plastikowej obudowy, w której siedzi krętlik. I gotowe.

Tak, ciężarek zostaje na zestawie. Idea samozacięcia. Są takie systemy, w których po zacięciu ciężarek odpada i zostaje na dnie, a Ty holujesz rybę bez ciężarka. Moja nie tyle przekora, ile dbałość o środowisko i też poniekąd oszczędność finansów sprawiła, że wymyśliłem system, który nie traci ciężarka w chwili brania, ale zachowuje zasady bezpiecznego zestawu. Ktoś powie, że to niepotrzebna komplikacja - może i ma rację, aczkolwiek jeśli nie muszę to nie chcę zostawiać ołowiu w wodzie. Gdybym miał łódkę zanętową (a nie chcę jej mieć i nie mam jej gdzie używać) to wówczas zamiast ołowiu stosowałbym obciążenie w postaci kamienia, który z chwilą brania odpada od zestawu.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 05.08.2024, 08:42 »
No i pikobello :)

Już podstawy załapałem co do zestawu. Teraz jeszcze proszę o poradę odnośnie worków PVA lub siatek. Jak już mam gotowy zestaw, a na przyponie kulka np. 20mm. Jak mam używać woreczków czy siatek (co lepiej zastosować) do zanęcenia. Do woreczka lub siatki ładuję towar dla ryb (pellet, kulki itp.) później wkładam do środka hak z kulką i zawiązuję no i cyk do wody. Czy jakoś inaczej to trzeba robić?

Łódki zanętowej nie mam i nie mam zamiaru kupować, i dzięki woreczkowi mogę tylko trochę podnęcić w miejscu łowienia.

Jeszcze odnośnie haczyków i plecionki na przypony. Haczyki kupię, te które poleciłeś, ale są w dwóch kolorach: jasne i ciemne, które lepiej wybrać?

https://sklepdrapieznik.pl/15097-haczyki-korda-wide-gape-x-roz-2.html
https://www.rockworld.pl/k,29,haki-karpiowe/pk,63,korda/p,280,korda-wide-gape-hooks.html

Napisz mi jeszcze proszę co używać do blokowania kulek na włosie.

Co do plecionki na przypon to 25 lbs obojętnie jaka czy mi jakąś polecisz?

I jeszcze odnoście bezpiecznego klipsa. Pisałeś o komplecie z krętlikiem nr 8. Szukam takiego zestawu i w większości są nr 7 albo nr 10. Czy mogę zastosować te nr 7, na pewno mają mniejszą wytrzymałość od 8.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 05.08.2024, 08:56 »
Martinez Show!
 :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 05.08.2024, 08:58 »
Jak się uczyć to od najlepszych 8)
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 05.08.2024, 12:24 »
(...)
Jeszcze odnośnie haczyków i plecionki na przypony. Haczyki kupię, te które poleciłeś, ale są w dwóch kolorach: jasne i ciemne, które lepiej wybrać?

https://sklepdrapieznik.pl/15097-haczyki-korda-wide-gape-x-roz-2.html
https://www.rockworld.pl/k,29,haki-karpiowe/pk,63,korda/p,280,korda-wide-gape-hooks.html(...)

Używam haczyków w ciemnym, lub całkowicie czarnym kolorze. Mam właśnie te Kordy, które podlinkowałeś z "Drapieżnika". Jak pisałem wcześniej: Korda Wide Gape, Wide GapeX, Prologic, i godne uwagi (zapomniałem o nich napisać) Fox Wide Gape.

(...)
Napisz mi jeszcze proszę co używać do blokowania kulek na włosie (...)

Używam stoperów własnej roboty. Pewnego weekendu nie miałem co robić wieczorem i zrobiłem z wykałaczki stoper. Tak mi dobrze to szło, że chyba z pół opakowania wykałaczek przerobiłem na stopery. Mam gdzieś-tam plastikowe, ale rzadko ich używam. I nie chodzi tu o oszczędzanie, a o taki detal, jakim jest plastik w wodzie. Moja natura - jeśli można uniknąć czegoś negatywnego, zastąpić to czymś co najmniej neutralnym dla środowiska to dlaczego nie spróbować.

(...)
Co do plecionki na przypon to 25 lbs obojętnie jaka czy mi jakąś polecisz?(...)

Używam budżetowej plecionki f-my Sakana: KLIK Mam ją w trzech kolorach: brązowo-czarnym, zielono-czarnym, czarnym. Jednak najczęściej stosuję brązowo-czarną. Dla mnie całkiem przyjemna plecionka za niewielkie pieniądze.

(...)
I jeszcze odnoście bezpiecznego klipsa. Pisałeś o komplecie z krętlikiem nr 8. Szukam takiego zestawu i w większości są nr 7 albo nr 10. Czy mogę zastosować te nr 7, na pewno mają mniejszą wytrzymałość od 8.

Jeśli masz komplet, który podlinkowałeś z Fox-a, nie zastanawiałbym się, tylko brał. Widziałem tam "siódemki", a to, czy będzie 7, czy 8 to kwestia marginalna. Z pewnością nie brałbym mniejszych niż "ósemki"

Martinez Show!
 :bravo:
Jak się uczyć to od najlepszych 8)

Koledzy, nie przesadzajcie proszę. Jest tu na Forum sporo bardziej utytułowanych, z większą wiedzą karpiarzy, z którymi nawet nie wypada mi się porównywać. Staram się przekazać swoją wiedzę w sposób jak najbardziej przejrzysty. A to, czy moje sposoby są dobre, czy też kiepskie - każdy ma możliwość ocenić.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 05.08.2024, 12:35 »
Może i są, ale nic nie piszą i nie pomagają ;)
Krwawy Michał

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: 05.08.2024, 12:41 »
Martinez twoja wiedza i czas poświęcony dla mnie jest dla mnie bezcenny. Bardzo dużo mi wytłumaczyłeś i pomogłeś. Wielki szacuneczek dla Ciebie kolego :bravo: :thumbup:

Jeszcze mam dwa pytanka na tą chwilę.

Teraz jeszcze proszę o poradę odnośnie worków PVA lub siatek. Jak już mam gotowy zestaw, a na przyponie kulka np. 20mm. Jak mam używać woreczków czy siatek (co lepiej zastosować) do zanęcenia. Do woreczka lub siatki ładuję towar dla ryb (pellet, kulki itp.) później wkładam do środka hak z kulką i zawiązuję no i cyk do wody. Czy jakoś inaczej to trzeba robić?

oraz

Jak już wszystko złożę i już będę na łowisku powiedz mi jak mam robić odnośnie zacięcia ryby, która teoretycznie zatnie się sama. Chodzi mi tu dokładnie jak mam ustawić kołowrotek. Wędka zarzucona, położona na podpórce z sygnalizatorem i podpiętym hangerem. Czy mam hamulec szpuli rozkręcić aby ryba mogła delikatnie żyłkę wyciągać podczas brania, czy jak to ustawić?
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #28 dnia: 05.08.2024, 12:50 »
Robisz kiełbaskę z siatki pva z dobrem. Przewlekasz przypon przez nią za pomocą długiej igły wędkarskiej (takiej co to ma zamykaną końcówkę, żeby gładko przechodziła w drugą stronę). Hak wbija się w siatkę po jednej stronie, przypon podłączasz do zestawu po drugiej. Można też podwiesić taką kiełbaskę na agrafce, która trzyma ciężarek.

Przeważnie w zestawach karpiowych z sygnalizatorami stosuje się wolny bieg kołowrotka. Jeśli go nie masz, to rozkręcasz hamulec (wtedy przydaje się tak zwany quick drag, czyli niecały obrót od luzu po beton).

I najważniejsze. W zestawach samozacinających nie zacinamy. Unosimy po prostu wędkę, ewentualnie można to zrobić trochę energiczniej. Zestaw, jak sama nazwa wskazuje, jest samozacinający. Masz odjazd, sygnalizator wyje... ryba jest zacięta i ucieka ze wszystkim. To jest moment, w którym widać najwięcej patologii. Jakieś niedoroby zacinają wtedy z krzyża, rozrywając rybie wargi. Często jeszcze zwijają potem luz i robią ponowne zacięcie, dla pewności. I jak potem ryba się spina, bo prawie jej łeb urwali, to kwitują to stwierdzeniem, że za słabo zacięli :facepalm: Wyobraź sobie, jakie tam siły działają, gdy ktoś jeszcze do tego używa plecionki, która ma zerową rozciągliwość.
Krwawy Michał

Offline SzybkiOkoń

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0