Autor Wątek: Woj. Zachodniopomorskie - Wasze ulubione łowiska  (Przeczytany 10370 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Zapraszam kolegów po kiju z rejonu Zachodniopomorskiego do podzielenia sie info z łowisk gdzie lubicie jeździć na ryby,wasze ulubione miejscówki, chętnie podziele sie informacją, mieszkam nie daleko Szczecina. Zapraszam do dyskusji
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
Odp: Woj. Zachodniopomorskie - Wasze ulubione łowiska
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2014, 12:09 »
Co prawda jestem z okolic Gorzowa! Ale tak od pazdziernika lubię wyskoczyć kilka razy na Szczecińską Cegielinkę!! Jak się dobrze trafi to z ładną płocją na feederka można się pobawić. Ale w tym sezonie jakoś nie mogę się wybrać!!
Arek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 13.12.2014, 12:15 »
Cegielinka to chyba z gruntu łowisz Leszcze co ?  :) też byłem tam ze dwa razy, ale ja jeżdżę nad Odrę z Feederami, lub na Chociwel (miejscowość jak jedzie sie na Ińsko)
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 13.12.2014, 12:19 »
Celem nr 1 raczej zawsze jest płoć. Ale fakt ze na przykład poprzednie sezony dominował już  leszcz ! Ja na Odrę jeżdżę w okolice Kostrzyna!! A to z powodu że mam najbliżej ;)
Arek

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 04.08.2016, 00:05 »
Witam.
Odgrzewam spleśniałego już kotleta, bo nie było tu wpisu od 1,5 roku ;)

Moje kiedyś ulubione miejscówki to:
(od centrum Szczecina w kierunku peryferii)
  • kanał Zielony + Parnica (leniwy nurt, ale silny)
  • Odra Zachodnia na odcinku wzdłuż ul. Kolumba do Mostu Długiego (wiadomo: wszystko, co jest od Mostu Długiego do Morza podlega już pod SUM)
  • Jezioro Portowe wraz z jego dopływem - Parniczką, na Wyspie Puckiej
  • wschodni brzeg Odry na odcinku od ul. Krygiera (most Pomorzan) do Parnicy (wzdłuż Wyspy Puckiej), ale jest tu silny i szybki prąd (zachodni brzeg na tym odcinku w zasadzie jest niedostępny - tereny zakładów)
  • najczęściej łowiłem na Kanale Leśnym (Odyńca), popularnie Dziewoklicz: głęboko, leniwy nurt, mnogość miejscówek i gatunków ryb
  • bardzo miło też wspominam zachodni brzeg Odry (dokładnie Kanał Kurowski) od miejscowości Ustowo do Kurowo: jest tu kilka starych kanałów z wodą stojącą lub o bardzo małym prądzie - spokój, cisza, rozmaitość ryb, dostęp w zasadzie tylko piechotą
  • całe Mięrzyodrze (wyspa pomiędzy Odrą a Regalicą, z masą kanałów) od Ustowa do Gryfina to w zasadzie raj, ale ciężko dostępny, najlepiej łodzią, choć są obszary objęte ciszą lub zakazem wstępu, bo rezerwaty
  • na Regalicy rzadko łowiłem i to w zasadzie w okolicach basenu jacht-klubu "Pogoń" i trochę więcej w okolicach Podjuch; fajną miejscówką jest mała Zatoka Brynecka (wsch. brzeg Wyspy Puckiej, kilkaset metrów na płn. od mostu Gryfitów)
  • miło też wspominam rzekę Płonię, w okolicach miejscowości Płonia, oraz przez miejscowość Dąbie, aż ujścia do jeziora Dąbie Małe
  • i chyba na koniec Ciepły Kanał Dolnej Odry, trochę na pd. od Gryfia, ale tam zawsze jest chyba sporo wędkarzy
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #5 dnia: 05.09.2016, 11:53 »
Wczoraj pierwszy raz byłem na stawie przy ul. Warcisława, róg ul. Włoska.
https://goo.gl/maps/cxkkkNgk1VN2
Kilka stanowisk, dosyć głęboko (kilka metrów).
Sporo moczarki (czysta, nie zamulona/zabrudzona), co mówi, że woda jest czysta.
Łowiłem na spławik zmieniając grunt i szukając ryby. Brania słabe, głównie drobna płotka. Koledze trafił się też bass słoneczny, a mnie okoń. Czerwony/biały robak i kukurydza z puszki. Brania na wszystkie przynęty.
Przyjemne jeziorko i pewnie wrócę tam nie raz.

Dwa dni wcześniej spróbowałem szczęścia na Regaliczce (dopływ jeziora Portowego).
https://goo.gl/maps/ng9qwaxkQcM2
Kanał jest dosyć głęboki (ponad 2-2,5 m głębokości już 2-3 m od brzegu, stromo), ale bardzo mulisty. Duża ilość roślinności podwodnej i gałęzi, zatopionych drzew.
Próbowałem na spławik z pęczakiem na miodzie.  Do zmierzchu, drobna (roczniaki?) płotka i krąp w połowie toni. O zmierzchu brania ustały - być może rybka schowała się na noc. Zaczęło się za to "buszowanie" po dnie i sporo bąbelków powietrza na powierzchni (w dzień zanęcałem). Próby łowienia na grunt, albo opuszczanie haczyka na spławiku do dna kończyło się zaczepami, a pęczak natychmiast śmierdział mułem i był brudny.
O zmierzchu zaczęły nękać mnie komary + brak brań = zwinąłem się.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 05.09.2016, 12:01 »
Ja bylem 2 tyg temu w Kluczu w Szczecinie. Brały krąpie i podleszczaki. W ten weekend planuje powtórzyć wyjazd w tamto miejsce.
Krzysztof

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #7 dnia: 05.09.2016, 12:04 »
Ja bylem 2 tyg temu w Kluczu w Szczecinie. Brały krąpie i podleszczaki. W ten weekend planuje powtórzyć wyjazd w tamto miejsce.

Gdzie? Mówisz o tym miejscu? https://goo.gl/maps/RnFeFi4kzvP2

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05.09.2016, 21:07 »
Tadek a ulica Kolumba- to twoje rejony mieszkaniowe?

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #9 dnia: 05.09.2016, 22:51 »
MrProper - nie, moje rejony to Gumieńce.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06.09.2016, 20:43 »
Tak pytam - z ciekawości zaglądam do tego tematu
Na kolumba wychowała się moja mama, wujkowie i kuzyn. Drudzy dorastali na Pomorzanach.
Oglądam tereny- jeśli linki wstawiacie - ech wspomnienia- łowiłem na odrze na przeciw dworca, na martwej wodzie i ?? nie pamiętam :P To były szczeniackie czasy

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06.09.2016, 20:47 »
Już mi się przypomniało ;) Tz. znalazłem -Brynecki Nurt - Tam większość wakacji spędzaliśmy :) :'(

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 06.09.2016, 20:51 »
Tak pytam - z ciekawości zaglądam do tego tematu
Na kolumba wychowała się moja mama, wujkowie i kuzyn. Drudzy dorastali na Pomorzanach.
Oglądam tereny- jeśli linki wstawiacie - ech wspomnienia- łowiłem na odrze na przeciw dworca, na martwej wodzie i ?? nie pamiętam :P To były szczeniackie czasy

Naprzeciw dworca - O chłopie, tam to się płociska targa jak jest czas na nie, te morskie wchodzą i jest masakra ;) .

Gdzie? Mówisz o tym miejscu? https://goo.gl/maps/RnFeFi4kzvP2

Jadąc od Stargardu - w płoni wbijam na Kołbaskowo , następnie skręcam z autostrady na Podjuchy, na rondzie prosto, zjeżdżam na dół i na skrzyżowaniu w lewo i jadę mijając dwie jednostki wojskowe i potem w prawo, przez tory i nad wodę dojeżdżam.
Krzysztof

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06.09.2016, 20:59 »
Tam też o ile dobrze pamiętam, jest ciepłownia czy cuś ;) zaraz przy dworcu. Ciepła woda to i gupiki my siatką wyciągali- A Leszki to nie pytaj.
To były czasy- chyba przestanę tu zaglądać bo łezka w oku kręci. :'(

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #14 dnia: 07.09.2016, 16:36 »
Jadąc od Stargardu - w płoni wbijam na Kołbaskowo , następnie skręcam z autostrady na Podjuchy, na rondzie prosto, zjeżdżam na dół i na skrzyżowaniu w lewo i jadę mijając dwie jednostki wojskowe i potem w prawo, przez tory i nad wodę dojeżdżam.

Nic nie rozumiem ;) ale mniejsza z tym.
Za Podjuchami (jednostki wojskowe), są Żydowce (a dopiero potem Klucz - tuż przed autostradą A6, na Niemcy) z byłymi zakładami Wiskord (wielkie kominy). Mijasz Wiskord, czy skręcasz w kierunku torów kolejowych wcześniej?