Autor Wątek: Zanęta płociowa na zimną wodę?  (Przeczytany 16046 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Zanęta płociowa na zimną wodę?
« dnia: 26.10.2015, 13:48 »
Panowie proszę o informację jakiej używacie zanęty na płoć na zimną wodę ????
Może zasugerujecie coś z Sonubaitsa ?
Maciek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zanęta płociowa na zimną wodę?
« Odpowiedź #1 dnia: 26.10.2015, 13:52 »
Kupiłem ostatnio Dark F1. Miałem stosować w dzień, ale na razie jeżdżę po zmroku, więc...  Ma ładny słodki zapach. Planuję zmieszać ją pół na pół  z ziemią i dodać trochę pinki. Ale na razie to tylko teoria.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 26.10.2015, 14:19 »
Sonubaits za bardzo nie ma płociowych zanęt, zwłaszcza na zimową porę... Trzeba zdecydowanie przyznać, że w typowych opcjach dwukilowych, płoć nie była brana pod uwagę. O wiele lepiej jest tutaj używac płociowych Sensasów, MVDE...

Zanęty z Sonu są raczej niepracujące. Jeżeli chce się zrobić coś samemu - to polecam dark MMM lub właśnie wspomnianą F1, które trzeba wzbogacić o składniki pracujące, lub też i nie... Chyba wszystkie wersje zawierają sól, więc do jokersa nie za bardzo sie nadają.
Lucjan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 26.10.2015, 14:41 »
Platinum Milewskiego, drobno zmielona na pyłek i wymieszana z gliną. Do tego oczywiście robactwo.
Nieduże porcje - dosłownie 300-500 gram zanęty na posiedzenie.   

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 26.10.2015, 14:42 »
Z zanęt brytyjskich zdecydowanie bardziej to (+ ewentualnie Silver X Canal & Lake Super Black) niż Sonubaits czy słodko-kaloryczny Bait-Tech Pro Natural:

Oczywiście czarno-płociowa zanęta zawodnicza Bruda, Milewskiego, Lorenca lub Robinsona-MVDE z powodzeniem wystarczy, ale to inna sprawa ;)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #5 dnia: 26.10.2015, 14:46 »
Lorpio Grand Prix Roach Black, tylko to jest opakowanie 1 kg
Pozdrawiam
Marcin

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #6 dnia: 26.10.2015, 14:55 »
Ja też łowie na Lorpio tylko na niższych seriach. A na chłodniejsze okresy miele w młynku aby była drobniejsza.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 26.10.2015, 15:34 »
No, i okazuje się, że na płoć to dobrych  polskich zanęt jest od groma! ;) Czyli jeżeli wyczynowcy zaczną łowić szybciej na 'karpodromach', to też i więcej zanęt się pojawi dobrej jakości!
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #8 dnia: 26.10.2015, 16:09 »
W tym roku na wiosnę pod zimna wodę sprawdziła mi się czekoladowa zanęta Lorpio . Teraz na płoć użyłbym jedną część spożywki i trzy wypełniacza . Oczywiście dodałbym prażonych , zmielonych konopi , coco belge , i pinki . Użyłbym też żywego joka zmieszanego z gliną/ziemią . Można go też zmieszać z zanętą ale zaraz przed wrzuceniem do wody aby go nie zabić .

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 26.10.2015, 16:09 »
Wiesz, Lucjan, ja się trochę cieszę, że takie Sonu dość ciężko u na s dostać. Jak tego typu zanęty staną się powszechnie dostępne w miejscowych sklepikach, to ryb zabraknie...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #10 dnia: 26.10.2015, 20:21 »

Wszystko zależy od charakteru łowiska, pogody,rybostanu, głębokości i 100 innych czynników. Moje "doświadczenie" dotyczy raczej wód stojących, starorzeczy i kanałów. Przy czym na pewnym zbiorniku o tej porze roku (choć przy obecnej aurze to trochę za wcześnie) łowiliśmy płocie nawet na 5-8 metrach głębokości.

Żeby nie zamulać: z zanęt proponuję oczywiście klasykę - Gross Gardons lub Super Canal Sensasa. Z polskich producentów - zanęty Piotra Lorenca z serii GP i Zbyszka Milewskiego z serii Platinium, dedykowane na płoć (w przypadku Platinium należy uważać z dodawaniem wody i dodatków, bo - tak jak twierdzi twórca - można przedobrzyć i zepsuć zanętę). Do zanęt Trapera, czy też Gut-Mixu nie mam jakoś przekonania, ale to pewnie dlatego, że ich się nie "nauczyłem" :)

To powyżej to pewniaki. Moją ulubioną mieszanką na tę porę roku jest jednak zanęta MVDE: Black Turbo i Secret Cassic zmieszane w proporcji 1:1. Dodatek prażonych konopii, jak napisał Jędrula, będzie jak najbardziej wskazany. Tu polecam konopie Sensasa, dla mnie nie do przebicia.

Czasem dla przełamania dodawałem z dobrym skutkiem czerwone pieczywko fluo, ale zmielone w młynku, tak na 3 bzyki, bo jak będzie pył, to wejdzie drobny okonek i jazgarz. Z pieczywka z kolei polecam Trapera.

Zanęta, oczywiście, powinna być zmieszana z ziemią (gliną).

To tak w skrócie o zanętach. Bo o tej porze roku podstawą jest jednak mięso. I o ile pinka, szczególnie czerwona, jest wskazana, to jokers jest nie do przebicia. I z dwa pudełka hakówki :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 26.10.2015, 20:26 »

Wszystko zależy od charakteru łowiska, pogody,rybostanu, głębokości i 100 innych czynników. Moje "doświadczenie" dotyczy raczej wód stojących, starorzeczy i kanałów. Przy czym na pewnym zbiorniku o tej porze roku (choć przy obecnej aurze to trochę za wcześnie) łowiliśmy płocie nawet na 5-8 metrach głębokości.

Żeby nie zamulać: z zanęt proponuję oczywiście klasykę - Gross Gardons lub Super Canal Sensasa. Z polskich producentów - zanęty Piotra Lorenca z serii GP i Zbyszka Milewskiego z serii Platinium, dedykowane na płoć (w przypadku Platinium należy uważać z dodawaniem wody i dodatków, bo - tak jak twierdzi twórca - można przedobrzyć i zepsuć zanętę). Do zanęt Trapera, czy też Gut-Mixu nie mam jakoś przekonania, ale to pewnie dlatego, że ich się nie "nauczyłem" :)

To powyżej to pewniaki. Moją ulubioną mieszanką na tę porę roku jest jednak zanęta MVDE: Black Turbo i Secret Cassic zmieszane w proporcji 1:1. Dodatek prażonych konopii, jak napisał Jędrula, będzie jak najbardziej wskazany. Tu polecam konopie Sensasa, dla mnie nie do przebicia.

Czasem dla przełamania dodawałem z dobrym skutkiem czerwone pieczywko fluo, ale zmielone w młynku, tak na 3 bzyki, bo jak będzie pył, to wejdzie drobny okonek i jazgarz. Z pieczywka z kolei polecam Trapera.

Zanęta, oczywiście, powinna być zmieszana z ziemią (gliną).

To tak w skrócie o zanętach. Bo o tej porze roku podstawą jest jednak mięso. I o ile pinka, szczególnie czerwona, jest wskazana, to jokers jest nie do przebicia. I z dwa pudełka hakówki :)
:thumbup: i to ja rozumiem,czasami sama ziemia z jokiem i atraktorem Gardonsa robi robotę
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2015, 20:34 »
Panowie super informacje
Rozwińmy temat baza czyli zanęta już jest podaliście kilka super wyrobów dobór zalezy od upodobań , łowiska , warunków
co z dodatkami kilka razy padło Coco belge , konopia, pieczywko fluo
do rozprowadzacza ziemia w celu pracy robactwa
A co z nutą zapachowa oraz smakową ? Macie jakieś propozycje ......
Maciek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2015, 20:37 »
D tych zanęt co wymieniają koledzy nie potrzeba żadnych dodatków ani aromatów. Topowe zanęty płociowe mają już wszystko w sobie. Naprawdę im prościej tym lepiej. Lepiej skupić się na robactwie (jokers,hak)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 26.10.2015, 20:42 »
Maciek,ziemia jak wiesz to nie tylko nośnik robactwa choć świetnie do tego sie nadaje,ale przede wszystkim ma zubozyc mieszankę jak damy samą spożywkę to rybkę mamy chwilkę i tyle ,ale Tobie nie trzeba tego tłumaczyć to tak dla informacji,tak jak Gregorio piszę nie kombinować przy markowych zanętach bo po co
Staś
Klasyczny Feeder