Autor Wątek: Zanęta płociowa na zimną wodę?  (Przeczytany 16005 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zanęta płociowa na zimną wodę?
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2015, 21:53 »
No Stachu, piękne płocisko. Ze 35 cm albo i lepiej! Taką złowiłem ostatnio chyba ze 3 lata temu. Ale była o wiele chudsza, bo po tarle.

Jednak na rzekach łowi się największe płocie. Można by wnioskować, że w rzekach płoć osiąga większe rozmiary. Do końca chyba jednak tak nie jest.
Kiedyś w Wędkarzu Polskim ukazała się analiza danych związanych z połowem dużych okazów płoci.
Można tam przeczytać:
Badając geografię połowów uwzględniłem tylko duże płocie. Udało się ustalić miejsce złowienia 98 sztuk.
Najwięcej dużych płoci (55) złowiono w rzekach, przede wszystkim w Wiśle (11) i w Odrze (9). Z pozostałych rzek pochodzą pojedyncze sztuki. Wyjątkiem jest Świniec, gdzie wiosną wędrują na tarło płocie z Zalewu Kamieńskiego. W marcu i kwietniu złowiono tam 4 duże płocie.
W zbiornikach zaporowych złowiono 17 sztuk. Aż 10 z nich wzięło na wędkę w Zalewie Rosnowskim na rzece Radwi.
W jeziorach złowiono 14 rekordowych płoci, a w stawach, gliniankach i starorzeczach 12.
Odsetek dużych płoci złowionych w wodach stojących (44%) i w bieżących (56%) wydaje się wskazywać, że w rzekach płoć częściej dorasta do dużych rozmiarów niż w jeziorach. Prawdopodobnie jednak jest odwrotnie, tylko że złowić w jeziorze dużą płoć jest niezwykle trudno. Pośrednim dowodem na to mogą być wspomniane tu już dobre wyniki wędkarzy, którzy w Świńcu łowią płocie wychodzące na tarło z Zalewu Kamieńskiego. Tymczasem spośród płoci, które zostały tu uwzględnione, żadnej nie złowiono w samym zalewie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 26.10.2015, 22:00 »
Łatwo nie jest, ale takie ryby kręcą mnie najbardziej :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 26.10.2015, 22:16 »
U mnie duża płoć ( +30) jest najczęściej przyłowem gdy zasadzam się na leszcze .Nęcę wtedy przewlekle tylko ziarnem i te większe płocie brały mi na łubin , cieciorkę i soję . Nigdy nie złowiłem dużej płoci na gotowaną kukurydzę . Owszem - gdy się zanęci zanętą płociową z dodatkiem przynęt - moża nałowić multum płoci ale nigdy w ten sposób nie złowiłem dużej, biorą takie 10-25cm. Wydaje mi się że tumult który robi żerująca drobniejsza ryba w jakiś sposób zniechęca do brań te duże. Tak jakby się bały wpływać w nęconą strefę
Popieram stanowisko że dużą płoć jest trudniej złowić w jeziorze niż rzece - wynika to chyba z tego że płoć jest rybą wszystkożerną i potrafi sie dobrze wyżywić w każdej wodzie , często to czym sie odżywia jest tak odmienne od tego co zakładamy na hak że nie interesuje sie przynętami. Głównie chodzi o zooplankton i inne drobne żyjątka bentosowe a także glony różnego rodzaju. Wobec tego można wysnuć wniosek że dobrą przynętą będzie ochotka - i to racja tyle że nie jest to przynęta selektywna i wabi doskonale wszelką drobnicę wlacznie z malymi okoniami połykającymi ochotkę tak że często kończy sie to ich śmiercią z powodu wbitego głęboko haczyka
Jeśli w mojej wodzie zanęcę zanętą z gliną i ziemią i dodam jokersa to przez kwadrans łowię drobne płotki i wzdręgi - a potem już same okonie 10cm
W wielu dużych jeziorach można się obłowić płoci tylko przez góra 2 tyg w roku - tak jest na Pławniowicach, Goczałkowicach. Biorą tylko przed tarłem i czasem krótko przed zimą i wtedy biorą na wszystkie małe przynęty i zanęta każda jest dobra
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 26.10.2015, 22:25 »
Co do płoci mam swoje przemyślenia największe płocie trafiają mi sie na wiosne srednie w zimie i na jesieni w lecie natomiast nie łowie płoci .
Już kiedyś pisałem być może jest to spowodowane tym ze ucieka w głebsze rejony łowisk w oddali od brzegu być może powoduje to dostepny pokarm w danej wodzie.
Być może temperatura wody lub ostatnio nad tym sie zastanawiałem światło o tuż na wiosne , jesienią , w zimie jest pod brzegiem słońcem w tedy mniej operuje......
Swego czasu najwieksze plocie łowiłem w nocy. Ale moj rekord 42 cm 1,05 złowi złowiłem w kwietniu przy pełnym zachmurzeniu.

Maciek

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 07.11.2015, 12:24 »
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Chub

• Gość

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #36 dnia: 12.12.2015, 01:55 »
A ja zasuwam na MVDE G5 Alana (która można tez sama stosować),trochę ziemi,gliny (nigdy nie trzymam sie proporcji ,mam akwarium w którym podglądam co i jak),konopi (cześć dodaje surowych zmielonych,cześć prażonych) lub siemię lniane (zmielone,jak to ładnie pracuje) kupione na bazarku.Na efekty nie mogę narzekać(lubią stać na górkach).

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 12.12.2015, 02:28 »
To widzę, że nie tylko ja zaadoptowałem do testów akwarium ;) Bardzo przydatna rzecz do sprawdzania różnych zanęt i mieszanek. Można się nieraz zdziwić pracą i zachowaniem niektórych zanęt.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 12.12.2015, 07:22 »
Info :thumbup: za film
Staś