Czyli pod takim ciężkim domoczonym dużym spombem przekładnia Shimano Ultegra XTE 14000 pochodzi mi dłużej niż w Okumie 8k? Powiedz mi w którym roku poprawili ten hamulec w Ultegrze?
Jestem przekonany, że przy odpowiednim serwisowaniu XTE pochodzi dłużej niż 8K. Skąd to przekonanie - ot choćby warto oglądnąć kilka filmów Warmuza, gdzie holuje rybę. A ma podpięte pod wędki 8K. Tak niesamowicie trzeszczą, coś "chrobocze" - odnoszę wrażenie, że ten kołowrotek za chwilę się rozsypie.
W Ultegrze hamulec poprawili w wersji XTE, a jej premiera (jeśli mnie pamięć nie myli) była na jesieni 2022r.
[Edit]
W tamtym roku miałem Ultegrę SPOD XTE, jednak sprzedałem ją za sugestiami osób z Forum. Muszę powiedzieć, że były to mocne argumenty. Jak dla mnie bardzo mocne. Ot choćby sama przekładnia Hagane, której wersja SPOD nie ma. Jako, że łowię tylko z rzutu, na odległościach 90+m, niejednokrotnie zdarza się, że holuję SPOMBa, który się nie otworzył. Owszem, SPOD w porównaniu do "zwykłej" XTE ma nieco większy nawój, ale dla mnie bardziej liczy się trwałość.
[Edit 2]
"(...)kilka filmów Warmuza, gdzie holuje rybę. A ma podpięte pod wędki 8K. Tak niesamowicie trzeszczą, coś "chrobocze" - odnoszę wrażenie, że ten kołowrotek za chwilę się rozsypie(...)
W moim odczuciu takie przedstawienie kołowrotków 8K przez Wojtka Warmuza nie sprzyja ich dobrej renomie - poddawane są ciężkiej pracy, bardzo dużo wyjazdów w skali sezonu, a to daje do myślenia. Stawia pytania: Jak ten kołowrotek jest serwisowany? Ile jeszcze wytrzyma takich wypadów? Pragnę podkreślić jeszcze raz jasno: miałem 8K i uważam, że do łowienia rekreacyjnego, gdzie w skali sezonu nie katujemy kołowrotka x-ilością ryb, są to dobre kołowrotki. Typowe woły robocze. Jednak łowiąc często - zawody, wyjazdy na zasiadki po kilka dni w roku na łowiska, na których ryba jest naprawdę waleczna - trzeba mieć coś mocniejszego.