Cześć, szukam chamsko sztywnej tyki kanałowej do dłubania płotek i krąpików po 10cm na zimowych zawodach PZW. Zależy mi na tym by kij był szybki sztywny i leciutki jak piórko tak by wywijanie nim ze skostniałymi łapami nie sprawiało większych problemów. Mój preston jest raczej kijem rzecznym/karpiowym i dłubanie nim drobnicy na kanale przy pełnej długości nie należałoby do najprzyjemniejszych zadań. I nie żebym na tę tyczkę narzekał. Nadal będzie tyrała dyskiem w nurcie i chamsko wyciągała liny z zaczepów bo po to ją kupiłem

po prostu potrzebuje typowo "polskiej" wędki do żyłek 0.08 i amortyzatorów 0.65.
Póki co moimi faworytami są Daiwa Airity Pro i MAVER Evanon 4K Top Match. Jedyne ich minusy to cena (nie znalazłem ich na rynku wtórnym) i w Daiwie standardowo serwis... Wspominam o nich bo są to jedyne "kanałówki" które miałem okazje zobaczyć na żywo a jedną z nich nawet połowić.
Każdy kij będę chciał obejrzeć przed zakupem, ale szukam jeszcze opinii użytkowników by w ogóle wiedzieć za czym się rozglądać.
Co do wszelkich propozycji najlepiej by były to kijki dostępne na rynku wtórnym bo szukam używki, z góry dzięki.