Autor Wątek: Poszukiwana kanałówka na zawody PZW  (Przeczytany 2304 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Poszukiwana kanałówka na zawody PZW
« dnia: 10.09.2024, 16:31 »
Cześć, szukam chamsko sztywnej tyki kanałowej do dłubania płotek i krąpików po 10cm na zimowych zawodach PZW. Zależy mi na tym by kij był szybki sztywny i leciutki jak piórko tak by wywijanie nim ze skostniałymi łapami nie sprawiało większych problemów. Mój preston jest raczej kijem rzecznym/karpiowym i dłubanie nim drobnicy na kanale przy pełnej długości nie należałoby do najprzyjemniejszych zadań. I nie żebym na tę tyczkę narzekał. Nadal będzie tyrała dyskiem w nurcie i chamsko wyciągała liny z zaczepów bo po to ją kupiłem :) po prostu potrzebuje typowo "polskiej" wędki do żyłek 0.08 i amortyzatorów 0.65.

Póki co moimi faworytami są Daiwa Airity Pro i  MAVER Evanon 4K Top Match. Jedyne ich minusy to cena (nie znalazłem ich na rynku wtórnym) i w Daiwie standardowo serwis... Wspominam o nich bo są to jedyne "kanałówki" które miałem okazje zobaczyć na żywo a jedną z nich nawet połowić.

Każdy kij będę chciał obejrzeć przed zakupem, ale szukam jeszcze opinii użytkowników by w ogóle wiedzieć za czym się rozglądać.

Co do wszelkich propozycji najlepiej by były to kijki dostępne na rynku wtórnym bo szukam używki, z góry dzięki.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Poszukiwana kanałówka na zawody PZW
« Odpowiedź #1 dnia: 10.09.2024, 22:12 »
Jak masz możliwość to zrób sobie wycieczkę do Zabrza i pomacaj sobie kije u Michała https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1PPJWw/ ma w swoim asortymencie dużo starszych kijów z czasów jak papierowe tyczki były modne właśne pod kanałowe dłubanie

Offline pknr1

« Odpowiedź #2 dnia: 10.09.2024, 22:53 »
Jak masz możliwość to zrób sobie wycieczkę do Zabrza i pomacaj sobie kije u Michała https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1PPJWw/ ma w swoim asortymencie dużo starszych kijów z czasów jak papierowe tyczki były modne właśne pod kanałowe dłubanie

Do Zabrza mam kawał drogi, choć i tak przedzwonie i popytam bo ma on na stanie pare interesujących kijów. W ogóle co do papierowych tyczek to mam wrażenie że dziś wszystkie już takie są. Fakt wytargają może i nawet karpia 20 kilo ale wystarczy puknąć o kamienie czy nie trafić w rolki i już może być po elemencie :-\

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #3 dnia: 11.09.2024, 10:09 »
Z czystej ciekawości spojrzałem na cenę ;) 
 Nie mam pojęcie czy taki wariat byłby odpowiedni, Tyczka TEAM MIVARDI TMX 12000 + dop. na 13 m
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline pknr1

« Odpowiedź #4 dnia: 11.09.2024, 10:47 »
Z czystej ciekawości spojrzałem na cenę ;) 
 Nie mam pojęcie czy taki wariat byłby odpowiedni, Tyczka TEAM MIVARDI TMX 12000 + dop. na 13 m

Mivardi ciekawa, aczkolwiek będę musiał jeszcze zobaczyć moment zacięcia na sucho i sprawdzić średnicę dolnika bo z jednobazówkami jest tak że lubią być grube i łapać wiatr. Najwyżej zrobię sobie wycieczkę do Lidzbarka i pomacam tę wędkę w sklepie u dystrybutora.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 11.09.2024, 10:48 »
Tubertini ma w ofercie lekkie tyczki do finezyjnego łowienia:

https://sport-fishing.pl/produkt/3769/tyczka-tle-sx-stark-r1-body

https://sport-fishing.pl/produkt/3770/tyczka-tle-sx-versus-r1-body

Nie wiem, czy w Polsce funkcjonuje obecnie wydajny dostęp do serwisu szkockiej Daiwy. Podejrzewam, że pod serwisowym względem zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem jest oferta włoska, francuska + ewentualnie czeska (Mivardi).

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.09.2024, 12:39 »
Właśnie sobie uzmysłowiłem,że jednak dystansowy feeder,nie jest aż tak drogi.
Dzięki za ten temat.
Sorki za offtop.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 11.09.2024, 12:52 »
:o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pknr1

« Odpowiedź #8 dnia: 11.09.2024, 13:46 »
Właśnie sobie uzmysłowiłem,że jednak dystansowy feeder,nie jest aż tak drogi.
Dzięki za ten temat.
Sorki za offtop.

Pamiętam jak kupując tyczkę gadałem że to tylko dla rekreacji, dla zabawy, że żadnych zawodów nie będzie a wystarczyło raz wziąć udział i koniec. Choroba której wyleczyć nie idzie :P

Co do tych Tubertini to biorąc pod uwagę że jest to cena za samo body a finezyjny top 5el kosztuje  ponad 2000 to Evanon 4K w packu nie jest taką drogą opcją ;) Tak czy siak sprawdzę, może dają na to jakiś fajny rabat.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 11.09.2024, 14:10 »
Nie chce tutaj siać jakiś dezinformacji więc potraktuj to bardziej jako formę plotki lub luźnej informacji, ale czy Tubertini jeszcze istnieje czy nie mają tego zamykać? Kiedyś coś takiego mi się obiło o uszy ale nie chce tutaj wypisywać głupot.

Offline pknr1

« Odpowiedź #10 dnia: 12.09.2024, 13:51 »
Nie chce tutaj siać jakiś dezinformacji więc potraktuj to bardziej jako formę plotki lub luźnej informacji, ale czy Tubertini jeszcze istnieje czy nie mają tego zamykać? Kiedyś coś takiego mi się obiło o uszy ale nie chce tutaj wypisywać głupot.

Hm, w takim wypadku nie wiem czemu mieliby wydawać nową czy tam odświeżoną serie tyczek :-\ Tak czy siak dzięki za informacje.

Offline pknr1

« Odpowiedź #11 dnia: 17.09.2024, 15:02 »
Odgrzewam kotleta. Czy ktoś z was miał styczność z serią PH z Mavera? Wiem że są to leciwe wędki ale zauważyłem że są często chwalone przez użytkowników i rzadko pojawiają się w sprzedaży. Gdyby udało mi się znaleźć PH 569 czy 561 to i zapewne cena nie byłaby zbyt zaporowa.

Offline pknr1

« Odpowiedź #12 dnia: 21.09.2024, 17:07 »
Sprawa zamknięta, wezme Italice albo nowe Shimano. Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie :beer: