Autor Wątek: PZW 2025  (Przeczytany 25297 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: PZW 2025
« Odpowiedź #90 dnia: 24.12.2024, 08:33 »
Ludzie nie mają pojęcia,jakim narzędziem dysponują.

To jest właśnie w tym wszystkim najsmutniejsze, że ludzie nie wiedzą co moglibyśmy wspólnie zdziałać trzymając się razem i grając do jednej bramki, przecież finalnie chodzi nam tylko albo i aż o rybne zbiorniki i porządek, nic więcej, już chuj w te no-kill'e niech sobie zabierają ryby jak są, no ale widzicie jak to jest u nas jesteśmy grupą 600 tysięcy nieporadnych skłóconych we własnym środowisku osób, a teraz porównajcie sobie nas do dwóch innych grup, które działają górników - ~170 tysięcy i myśliwych ~124 tysiące, zobaczcie gdzie ich łapska sięgają, w jakich sferach się obracają i co dla siebie zyskują. Gdyby nie byli zjednoczeni to już dawno wleźliby im na głowy, a nam plują w twarz, a my mówimy, że to deszcz pada.

Niestety, ale masz zupełną rację. Nasz problem jako wędkarzy polega na fatalnym podejściu, gdzie jest masa rywalizacji i wzajemnego zwalczania się, gdzie nie ma współpracy, i przez to rządzić mogą cwaniaki, które tylko takie spory podsycają. PZW mogłoby być idealnym tworem, bo oferowałby doskonałe warunki do wędkowania, za całkiem przyzwoitą cenę, do tego mając wpływy  i szereg dusz za sobą, opierałby się zakusom polityków i różnego rodzaju lobby. Mógłby dbać o przychylne wędkarzom prawodawstwo, skutecznie samemu lobbując  u polityków niemalże wszystkich partii, mądrze wstrzymując się od trzymania się jednej z nich lub opowiadania się po jakieś ze stron polsko-polskiego sporu.

Ale tego nie ma. Mnie przerażają głosy ludzi, którym wydaje się, ze upadek PZW będzie czymś dobrym. Szanse na to są wg mnie małe, i raczej doszłoby do tego, że wędkarze wiele by stracili, przede wszystkim dostęp do wód. Do tego nasze wody są źle zarządzane, i tu winę ponosi fatalne prawo i podporządkowanie go 'racjonalnej gospodarce rybackiej', która jest po prostu ślepą uliczką. Zniknięcie więc PZW niczego nie zmieni, oprócz tego, że mała grupa sprawnych i zaradnych tutaj będzie miała dobrze. Reszta zaś tylko gorzej. Dlatego za takimi rozwiązaniami optują ci, którzy mają kasę lub wiedzą jak wyrwać jakąś wodę i zrobić z niej tzw. syndykat, czyli małą grupę ludzi, którzy mogą tam łowić. Spowoduje to fatalne zagęszczenie na innych wodach.

Jest tez sprawa komercji. Obecne komercje w zdecydowanej większości przypadków to wody prywatne lub dzierżawione od kogoś innego niż Wody Polskie. Dlatego trzeba dorosnąć i zrozumieć, że jak upadnie PZW, to nie będzie tak, że połowę wód zamieni się w takie komercje. Nic z tych rzeczy. Wg mnie będzie raczej nacisk na to, aby tworzyć elitarne łowiska, nie zaś takie z powszechnym dostępem, gdzie trzeba się użerać z tymi co śmiecą lub biorą. I przy ciągle wzbogacającej się Polsce to coraz bardziej realne, bo wielu da sporą kasę, aby łowić w luksusowych warunkach. Wiem co mówię, bo teraz najsilniej rozwija się karpiarstwo, a tutaj oznacza to zasiadki, stąd tak fatalna sytuacja w moim rejonie, gdzie po mimo wielu wód mam problem z łowieniem nocą. Większość łowisk jest pełna ludzi i brakuje tam miejsca, podczas gdy kluby najlepsze nie mają miejsc, jest też wiele syndykatów. Mam taki kompleks, gdzie są cztery zbiorniki, z karpiem do 20 kg, leszczem do 7-8kg. 2000 funtów za rok! I jakoś to funkcjonuje, są chętni.
Lucjan

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 24.12.2024, 11:19 »
Zapraszam wszystkich na stronę ntw-kwidzyn.org
A mógłbyś przybliżyć, czego tam mamy szukać?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 24.12.2024, 13:12 »
Lucjan, na łowisku w którym łowie od zeszłego roku idą nowe zmiany. Do tej pory trzeba było być posiadaczem białej karty wędkarskiej i wykupić całoroczne zezwolenie na łowienie. W przyszłym roku będzie trzeba mieć opłacona kartę pzw żeby móc tam łowić. Zobaczymy ilu ludzi ubędzie bo dodatkowe 500zl dla wielu może być zaporowe. W dodatku samo zezwolenie kosztuje 600zł czyli robi sie ponad 1k zł. Byłem w tym roku 32 razy nad tą wodą nie wliczając zawodów. Na komercji którą wcześniej oblegałem dniówka to 50zł. I to masz tylko jeden staw do wyboru a na nowym łowisku 3 z czego jeden to no kill. Komercja komercji nie równa a w mojej okolicy ceny szybują bardzo a niewiele mają do zaoferowania i żerują na stałych bywalcach, bo pamiętają czasy poprzedniego właściciela gdzie ryby było od chu...:/ Tam dziś nawet jedzenie jest tak drogie, gdzie łyżka surówki kosztuje 8zl a schabowy i dwie łyzki ziemniaków 35 zł. Za poprzedniego właściciela było 20zł za łowienie i obiad 20żł. Minęło zaledwie 10 lat i ja komercji mam serdecznie dosyć. Widzę co się dzieje. Otwierają się nowe i jeśłi mają coś do zaoferowania to znów robi się zaporowo drogo bo 35 zł od wędki to dużo wg mnie a od spiningu 50zł.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 24.12.2024, 13:44 »
Dzierżno uzależnia

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #94 dnia: 24.12.2024, 14:06 »
Oho, składki w górę.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 24.12.2024, 14:14 »
Oho, składki w górę.

Myślę, że same składki w górę to półbiedy, gorzej jak wymyślą sobie zniesienie no-killa, a słyszałem, że to jest na tapecie i to bardzo mocno.

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 24.12.2024, 18:30 »
Oho, składki w górę.

U mnie Śląsk - Gliwice 440zł

Offline SoSna

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #97 dnia: 24.12.2024, 21:54 »
Oho, składki w górę.

Myślę, że same składki w górę to półbiedy, gorzej jak wymyślą sobie zniesienie no-killa, a słyszałem, że to jest na tapecie i to bardzo mocno.

Mało,że zniesienie no-killi to jeszcze w razie jakichś katastrof sprzątanie i utylizacja padliny na koszt okręgu.A jakby było mało to jeszcze sprzątanie wszelkiego rodzaju śmieci w zastoiskach,czy zwaliskach na rzekach również na koszt okręgu.No i jeszcze obowiązek zabezpieczenia wychodków przy wszelkiego rodzaju zbiornikach w zależności od powierzchni zbiornika.A zapomniałem sportowcy również mogą być niezadowoleni zakazem przetrzymywania ryb w siatkach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #98 dnia: 25.12.2024, 09:36 »
Niestety, PZW nie walczy o wędkarza, dlatego Polskie Wody mogą dokręcać śrubę licząć na większe siano od innych użytkowników, którzy dadzą więcej. Pani Olejarz i inne Heliniaki powinny otrzymać od wędkarzy wymowną odpowiedź, ale to nie nastąpi. Wszystko raczej kończy się na narzekaniu, taki mamy klimat. A prezes i wiceprezesi powinni dostać pytania w stylu co zrobili, aby zapobiec obecnej sytuacji? Bo wg mnie nie jest tego wystarczająco dużo. A można było wykorzystać odpowiednio zatrucie Dzierżna chociażby...

Lucjan

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 25.12.2024, 09:59 »
Zatrucie Dzierżna zostało odpowiednio wykorzystane. Od początku mówiłem, że winnym sytuacji okaże się NK.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #100 dnia: 25.12.2024, 13:03 »
Pier....nie o "Szopenie" A porozumienie OM to jakies podpisał na 2025r ?

Online bies

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #101 dnia: 25.12.2024, 19:31 »
Zapraszam wszystkich na stronę ntw-kwidzyn.org
A mógłbyś przybliżyć, czego tam mamy szukać?
A dotyczy to tej całej dyskusji o stowarzyszeniach

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #102 dnia: 25.12.2024, 21:21 »
Jedno jest pewne - Sławomir Nitras nie jest wędkarzem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #103 dnia: 26.12.2024, 08:49 »
Pier....nie o "Szopenie" A porozumienie OM to jakies podpisał na 2025r ?

Porozumienia to nic dobrego dla okręgów dbających o wędkarzy. Wg mnie brak porozumień to znak, że ktoś dba o swoje wody i nie chce łupienia przez wędkarzy z innych okręgów.
Lucjan

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉