Autor Wątek: Zemex Iron Feeder 11ft - prośba o opinię  (Przeczytany 1954 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Zemex Iron Feeder 11ft - prośba o opinię
« dnia: 02.10.2024, 10:09 »
Witam, jak w temacie szukam informacji na temat wędki. Gdzieś tam słyszałem, że są to mocne kije pod większe karpie. Do tej pory używam monster x carp 11 ft i wędki Winner Carp Method Feeder 11ft. Zastanawiam się czy warto zamienić te wędki na wspomnianego Zemexa czy może coś innego jeszcze.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Zemex Iron Feeder 11ft - prośba o opinię
« Odpowiedź #1 dnia: 03.10.2024, 02:38 »
Jeden siedemnastolatek, który wygrał w tym sezonie większość imprez MF łowi tymi wędkami. Jest to sztywniejsza wędka.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.10.2024, 08:13 »
Zgadza się Grzegorz, tylko on zdaje się używa 10ft. Mogę się jednak mylić :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 03.10.2024, 08:46 »
Wiem o kogo chodzi, on używa 10ft wędek.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 03.10.2024, 10:33 »
Różnica może być spora w pracy wędki pomiędzy jej długościami. Łowisz monsterem (ja też) między 11 a 12 ft (mam obie) różnica jest mocno odczuwalna. Tak samo jak między 11 a 9 Ft (też mam do bombki). Miałem raz w ręku 11 ft irona, i rozmawiałem o nim z Dawidę Moską na otwarciu feederlandu (wtedy feedersklepu) w Warszawie, na pewno jest sztywniejsza od monstera. Ja wybrałem monstera, na twoim miejscu jeśli miąłbym myśleć o zamianie/dokupieniu, poczekałabym na fajną promkę i albo kupił MAPA albo nową GURU. Wtedy myślę miałoby to sens. Generalnie coś z wyższej półki z lepszymi przelotkami i blankiem... w cenie o której mówimy można wybierać jak w ulęgałkach.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 03.10.2024, 10:37 »
Jeżeli chodzi o Guru to mam N-gauge power feeder 12. Jeżeli wspominasz o kiju MAP masz na myśli Parabolixa czy Extremis? Co do monstera nie mam 12 i raczej miał nie będę, posiadam Flagmany Squadrony Pro Pellet, które spokojnie wystarczają mi na duże ryby.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 03.10.2024, 11:12 »
Witam, jak w temacie szukam informacji na temat wędki. Gdzieś tam słyszałem, że są to mocne kije pod większe karpie. (...)
(...) posiadam Flagmany Squadrony Pro Pellet, które spokojnie wystarczają mi na duże ryby.
Czegoś chyba nie zrozumiałem... co do mapa to był przykład porządnego z wyższej półki żeby nie poruszać się w strefie średniaków.

Offline perkusista30

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 03.10.2024, 11:20 »
Pro pellety to kije 12ft. Jeżeli chodzi o MAP to o tych modelach myślę co wspomniałem.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #8 dnia: 03.10.2024, 11:45 »
Czekałbym na Parabolixa Pro Suva.
Bardzo ciekawym kijkiem  jest Ultra Suv 3.3m
Bardzo delikatny szczyt w połączeniu z mocnym dolnikiem.
Łowienie małych ryb jest bardzo przyjemne, z rybami 10kg nie ma żadnego problemu.
Przesiadka z Monstera to będzie mniej więcej jak z Passata B5 w nową S klasę ;)

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #9 dnia: 03.10.2024, 19:30 »
W sklepie sprawdzałem 11 i 12. Ugięcia fajne, nie az tak sztywna, według mnie oki. Na pewno waga 11 i 12 do 70 gr, to piórka. 90gr juz poczułem :). - jedenastki to fakt nierównych składów. Jeśli ktoś nie ściąga żyłki to 2 składy i sztytowka.