Autor Wątek: Przypon strzalowy  (Przeczytany 2448 razy)

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
Przypon strzalowy
« dnia: 13.10.2024, 20:38 »
Witam.Poleci ktoś w dobrej cenie i jakości przypon strzałowy? Potrzebny do dystansu.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Przypon strzalowy
« Odpowiedź #1 dnia: 13.10.2024, 21:05 »
Zbyt ogólnie.
Wolisz żyłkę mono (przypon koniczny najlepiej), czy plecionkę. Co mówi regulamin łowiska? Jakie odległości? Co na dnie łowiska? Jaką wędkę i jakie światło przelotek na szczytówce? Co rozumiesz przez dobra cena i jakość? Gdy widzę "dobry i tani" to mi się za pierona nie dodaje.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 13.10.2024, 21:20 »
Odleglośc 100m i wiecej.Łowisko po żwirowni.Ŵędki NASH X350 I INTYTY.SPOOD SHIMANO X1A.Doradz co lepsze przypon koniczny czy plecionka.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 13.10.2024, 22:34 »
Używam i jednego i drugiego.
Korzystam z plecionki Daiwa J-Braid 8x 0,28mm, łączę ją z żyłką Katran Synapse Neon 0,309mm. Tak samo mam z przyponem konicznym, używam Kartan 0,30-0,57mm. W przypadku plecionki na jej korzyść przemawia łatwość wiązania zestawu (mam na myśli sam koniec) i 100% przekazanie energii na kij. Z kolei przypon koniczny to duży, nieporadny węzeł (unikam zacisków z racji przeciążeń podczas rzutu) jednak wybacza błędy podczas końcowej fazy holu.
Muszę przyznać, że znacznie mniej siły wkładam rzucając na strzałówce z plecionki, a to pozwala "zapanować" nad celnością rzutu. Kije to Shimano TX-4 3,25lb, 12ft.
Plecionkę 0,28mm mam również na strzałówce do SPOD-a i do markera. Cały sezon rzucane i bez straty zestawu. Na upartego (a trochę towaru do wody poszło) może bym pół przyszłego sezonu obsłużył SPOD-em, ale wolę z początkiem sezonu założyć nową linkę główną (plecionka Berkley FireLine 0,15mm x8) no i strzałówkę od Daiwy.

Offline logan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 14.10.2024, 09:27 »
Siema,
Podepnę się pod temat. Łowię na metodę i jednym łowisku chcę sięgać trochę dalej niż 50m. Mam zamiar kupić dłuższy kij (Preston distance 3,8m, 150g) i tym rzucać dalej i tu jest pytanie, czy pod podajniki Preston distance MF 60g potrzebna już strzałówka czy dla pewności wystarczy żyłka np. 0,28mm?
Z góry dzięki.

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 14.10.2024, 14:47 »
Rzucam tym kijem z żyłą 0,30.

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #6 dnia: 14.10.2024, 18:47 »
Siema,
Podepnę się pod temat. Łowię na metodę i jednym łowisku chcę sięgać trochę dalej niż 50m. Mam zamiar kupić dłuższy kij (Preston distance 3,8m, 150g) i tym rzucać dalej i tu jest pytanie, czy pod podajniki Preston distance MF 60g potrzebna już strzałówka czy dla pewności wystarczy żyłka np. 0,28mm?
Z góry dzięki.
Żyłka 0,28 wystarczy.Ja do żyłki 0,20 wiąże strzałówkę z 0,28.Podajnik arc 60gr.

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 17.10.2024, 13:44 »
Kupiłem SONIK  BRAIDED SHOCK LEADER.50 lb/22.5kg/.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #8 dnia: 18.10.2024, 14:28 »
O wiele bardziej opłaca się kupić szpulę żyłki z większą średnicą. Te shock leadery to bezsensowne wydawanie pieniędzy za raptem kilka przyponów. Za to samo kupisz 500m żyłki i będziesz miał na przypony do końca życia :D Efekt w użytkowaniu ten sam.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Zander 112

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #9 dnia: 18.10.2024, 16:01 »
A ja używam 0,28mm i miotam 100g ile fabryka dała. Żadnych strzałówek nie używam i te 80m spokojnie osiągam.

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #10 dnia: 18.10.2024, 16:14 »
A ja używam 0,28mm i miotam 100g ile fabryka dała. Żadnych strzałówek nie używam i te 80m spokojnie osiągam.
No nie wiem... Ja 45g zrywam na 0.26 przy mocnym rzucie

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #11 dnia: 18.10.2024, 21:00 »
0.28mm mimicry rzucałem z całej petardy koszykiem typu long cast xxl 65g + towar, czyli razem 100-110g. Latało to na 100m+ i dale, jednak po takim łowieniu żyłka była wyczuwalnie przetarta i wymagała by zmiany na kolejne wędkowanie.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #12 dnia: 18.10.2024, 21:43 »
Możliwe, że miałem zużyty odcinek żyłki.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 18.10.2024, 23:15 »
No nie wiem... Ja 45g zrywam na 0.26 przy mocnym rzucie

Kij 11 ft., c.w. 75gr, podajnik 40, 50 gr. Rzuty w rejon 50 metra bez strzałówki na żyłce 0,25 Quattron Salsa. Bez żadnego zająknięcia leci do klipsa.

Strzałówkę stosuję 0,28mm do kija 12, 13 ft z podajnikiem 50gr i rzucie na odległość 80m.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #14 dnia: 19.10.2024, 23:12 »
Rzucając feederem (nie mam doświadczeń z karpiówką) siłowo, dość ciężkim podajnikiem, czy to z żyłką 0,26 czy 0,28, szybko strzępimy początkowe odcinki żyłki, ok 1 - 1,5 m od koszyka. Trzeba je zatem odcinać, czasem kilka razy w ciągu łowienia. Inaczej narażamy się na łatwe oplątania się takiej żyłki i zerwania szczytówki. Wiadomo, że żyłka 0,28 poleci nam mniej, niż 0,26 lub cieńsza. Jeżeli więc do holu nie potrzebujemy takiej mocnej żyłki lub plecionki to dajemy je cieńsze a do ochrony odcinka rzutowego trzeba zastosować strzałówkę, odpowiednio silniejszą. I tu znowu żyłka, co prawda grubsza ale też ma skłonności strzępienia. Przypony koniczne, w końcowym odcinku bardzo grube, mają bardzo małą tendencję do strzępienia. Jednak to dalej żyłka, rozciągająca się podczas wyrzutu i osłabiająca siłę wyrzutu. Jeśli wolno to lepiej na strzaówkę dać plecionkę 0,20 mm lub trochę więcej. Nie ma efektu strzępienia (brak rozciągania przy wyrzucie), idealnie mocne ładowanie się wędki. Wady - pod koniec holu brak amortyzacji linki, co dają przypony koniczne i żyłki,
Trzeba sobie radzić elastycznością wędki, pracą nadgarstka i hamulcem kołowrotka.
Pozdrawiam,
Tomek