Autor Wątek: Feeder Lumos do 30g 3m dwuczęściowy szukam kija do 200 zł  (Przeczytany 4257 razy)

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Wracam do zawodów i kompletuję sprzęt po przerwie
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam!
Jestem nowy na forum. Odświeżam trochę mój sprzęt ponieważ po urodzeniu synka miałem około dwóch lat przerwy od wędkarskich wyjazdów, a od przyszłego sezonu mam zamiar zacząć startować w naszych zawodach kołowych.
Zazwyczaj wolę pomacać sprzęt w sklepie ale teraz czasy jakie są każdy wie. Żeby było w miarę tanio kupuję ostatnio przez internet. I tym sposobem zadobyłem bez zapytania o opinię kij stinger Robinsona - sugerowałem się dużą ilością pozytywnych komentarzy a cena skusiła.
Ale na rybach miałem go tylko kilka razy. Był dla mnie za miękki (za mocno się uginał) i czasami nie czułem ryby tylko wydawało mi się, że ciągnę jakiś zaczep i przy brzegu okazywało się, że jednak na haku jest jakiś krąp albo leszczyk. Kij odkupił kolega na komercję i jemu się podobno sprawdza. Stąd pytanie. Chciałbym niedrogi kij tak do 200 zł, najlepiej też niezbyt długi bo nasze zawody są głównie na małych i płytkich jeziorkach gdzie zazwyczaj łowi się krąpie i płotki a czasami zdarzają się leszczyki i jakieś liny.
Teraz tak - z internetu dowiedziałem się, że Lumos ma "progresywną pracę". Napisali, że waży 155 g (Stinger z opisu ważył 174 i już on mi się lekki wydawał) Tego Lumosa można już mieć za 160 zł i właśnie trochę ta cena mnie zastanawia - gdzie tkwi haczyk? Czy nie zawiodę się tak jak było ze Stingerem? Na pewno podoba mi się jego wygląd ale przecież nie łowi się oczami hehe
Do tego jeszcze wyrzut. Ten Lumos napisali, że ma 30 gram wyrzutu. Czy to trochę nie za mało na feeder? Miałem spławikówkę do 30 gram i nie wiem czy takiego kija delikatnego bym zaraz przy pierwszym rzucie nie połamał jak nabiję koszyk.
Miał ktoś styczność z tą serią wędek? Mało opinii jest w internecie, może dlatego, że to nowość z tego roku albo ja słabo szukam? Może też jakieś macie propozycje alternatywne? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Feeder Lumos do 30g 3m dwuczęściowy szukam kija do 200 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 16.10.2024, 09:43 »
Siemka. Ja bym nie kombinował z "wynalazkami" tylko kupił coś sprawdzonego. Ze swojej strony polecę Shimano Aero X1 Precision Feeder 3,05m do 60g. Miałem te kijki (obecnie mam takie same, ale z serii Aero X3) i w tej cenie (ok.250zł) nie ma się do czego przyczepić. Patyki lekkie (160g), szybkie, w minimalistycznym designie, w komplecie ze szczytówkami 1 i 1,5oz. Najczęściej łowiłem nimi w mojej rzeczce z koszykami 30-40g i zabawa z rybkami była przednia. Świetny stosunek cena/jakość.

https://allegro.pl/oferta/shimano-aero-x1-precision-feeder-3-05m-60g-12644704527
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 16.10.2024, 10:04 »
Tu masz bardzo porzadny kijek: Flagman Legend Feeder 3,00 m 60 g, obecnie w dobrej cenie. Cała seria jest bardzo udana i chwalona, sam posiadam model 3,6 i 3,9 m.
https://panryba.com/produkt/flagman-legend-feeder-300-m-60-g/

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 16.10.2024, 10:12 »
Oczywiście przejrzyj też naszą giełdę.
Krwawy Michał

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16.10.2024, 11:10 »
fishunter1990 oglądam i faktycznie może kijek spoko a jak ze szczytówkami do dokupienia? Są tylko 2 w zestawie z tego co czytam? Muszę dokładniej przeszperać w takim razie. Lumos tańszy i ma 3 w komplecie a można za 60 zł dokupić później jeszcze komplet 3 sztuk. To wychodzi po 20 zł za szczytówkę. Porównuję i oceniam.

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16.10.2024, 11:14 »
darkon Flagman też fajnie się prezentuje tylko dlaczego robią tylko z 2 szczytówkami? Też już patrzę jak z dokupieniem w późniejszym czasie szczytówek. Obawiam się, że to może u mnie być najczęstsza strata bo chcę jeszcze w tym roku potestować kije przed przyszłym sezonem. A zdarzało mi się, że na mrozie strzelały mi jak zapałki. Dziękuję za podpowiedzi to teraz się robi już trochę więcej myślenia.

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16.10.2024, 11:16 »
Mosteque dziękuję za link. Już się zgłębiam w lekturę. Sporo nowych informacji choć nie wydaje mi się, że jestem wędkarzem początkującym bo łowię od dziecka. Kiedyś to głównie łowiłem na zwykłą gruntówkę a już jakiś czas korzystam z feederów. Ale człowiek uczy się całe życie. A może faktycznie kupić już coś z wyższej półki lecz z drugiej ręki :thumbup: popatrzę na giełdę :D dziękuję

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #8 dnia: 16.10.2024, 11:21 »
fishunter1990 oglądam i faktycznie może kijek spoko a jak ze szczytówkami do dokupienia? Są tylko 2 w zestawie z tego co czytam?

W komplecie są 2szt, natomiast zapasowe można kupić, np. tu:

https://sklepdrapieznik.pl/83154-szczytowka-shimano-aero-x1-22mm-weglowa-10oz.html

https://sklepdrapieznik.pl/83155-szczytowka-shimano-aero-x1-22mm-weglowa-15oz.html
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 16.10.2024, 11:23 »
Mosteque dziękuję za link. Już się zgłębiam w lekturę. Sporo nowych informacji choć nie wydaje mi się, że jestem wędkarzem początkującym bo łowię od dziecka. Kiedyś to głównie łowiłem na zwykłą gruntówkę a już jakiś czas korzystam z feederów. Ale człowiek uczy się całe życie. A może faktycznie kupić już coś z wyższej półki lecz z drugiej ręki :thumbup: popatrzę na giełdę :D dziękuję
Ten tytuł wątku jest mylący, zmieniam go. Chodzi o dobry, budżetowy sprzęt na początek łowienia lub po latach przerwy ;)
Krwawy Michał

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16.10.2024, 12:15 »
fishunter1990 oglądam i faktycznie może kijek spoko a jak ze szczytówkami do dokupienia? Są tylko 2 w zestawie z tego co czytam?

W komplecie są 2szt, natomiast zapasowe można kupić, np. tu:

https://sklepdrapieznik.pl/83154-szczytowka-shimano-aero-x1-22mm-weglowa-10oz.html

https://sklepdrapieznik.pl/83155-szczytowka-shimano-aero-x1-22mm-weglowa-15oz.html

O kurczę to się cenią :o za jedną szczytówkę 49 zł?!

tu jest komplet 3 sztuk za 57,99 zł

https://allegro.pl/oferta/komplet-szczytowek-genlog-lumos-set-1-0-25-0-50-1-00-oz-16327240801

i w tym jedna mega delikatna 0,25 (pewnie tych najwięcej bym połamał ale poczytałem trochę w linku wrzuconym przez Mosteque i jak poćwiczę to może nie będzie tak źle. U mnie na wodach króluje drobna rybka i czasami nie widziałem brań. Zadrgała szczytówka a później stała w miejscu. Jak wyjmowałem okazywało się, że uwiesił jakiś jazgarz czy płoteczka jak palec. Na zawodach to by było marnowanie czasu. Jeszcze tak czułej jak 0,25 oz nie używałem. W połączeniu z plecionką to mógłby być sztos. Ale jeszcze pomyślę. Może uda się znaleźć kij, do którego pasowałyby te szczytówki to kupiłbym komplet za 58 zł i mógłbym zmieniać. Tylko nie wiem jaką one mają średnicę i już się zaczynają kolejne pytania haha może mi odpiszą sprzedawcy na Allegro

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 16.10.2024, 12:33 »
Jeszcze do małych rybek S-Canal jest fajną propozycją.
https://www.glinywedkarskie.pl/shop/wedki-flagman/2507-flagman-s-canal-feeder-330m-50g.html

Tutaj recka trochę mocniejszego, ale w dyskusji sporo jest o tym nas interesującym.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17819.0
Krwawy Michał

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #12 dnia: 16.10.2024, 16:02 »
https://panryba.com/produkt/flagman-sherman-pro-picker-30-m-40-g-new-generation/ moze to ale juz ponad budżet i w 2 skladzie ale za to ma szczytówkę 0.5. Nie wiem jak daleko rzuca sie na tym twoim bajorku

Offline Patryk Krupa

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24.10.2024, 08:11 »
Skusiłem się i wziąłem Lumos Feeder do 30 gramów. Kolega był w sklepie wędkarskim gdzie był Dzień z Genlogiem i na każdy zakup gdzie na rachunku był Genlog dostawało się dodatkowo 20% rabatu! I za wędkę dałem niecałe 150 :D To powiem Wam, że już się przestałem wtedy zastanawiać jak usłyszałem cenę. Pomyślałem, że po prostu jak się nie spodoba podzieli los Stingera i go odsprzedam, a kolega sam powiedział, że jak nie będę go chciał to on weźmie. A  do tego przy tych promocjach jeszcze kupiłem sobie plecionkę do feedera :D

Najlepiej, że się nie zawiodłem bo miałem go już w niedzielę nad wodą. Jeszcze takiego czułego kija nie miałem. Lekki jak piórko! Ta cena do jego pracy mnie zadziwiła. Szybki jest nie to co lejące Stingery.
Jeszcze będę chciał zamienić kołowrotek. Mam teraz założony Okumę ale to spinningowy Ceymar.

Czy muszę założyć nowy wątek czy coś mi podpowiecie jaki kołowrotek do lekkiego kijka? Ceymara bym nie chciał katować na feederze bo fajnie mi się nim okonie łowi a przy zwijaniu koszyczka musiałem się trochę nakręcić. A przydałby się trochę z szerszą szpulą żeby szybciej zwijać ale też nie za duży bo to ma być na szybkie dłubanie do 20 metra. Więc częste przerzucanie i prawie cały czas praca trochę jak spławikówką.
Do 250 na kołowrotek się zmieszczę czy lepiej szukać coś lepszego. O ile z kijem nie mam takiej obawy wielkiej to już jakoś kołowrotka taniego się bym bał.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #14 dnia: 24.10.2024, 22:58 »
Nowego wątku lepiej nie zakładać, bo się straci kontekst.
Na taki kijek i taki dystans, to najlepiej lekki, mocny kołowrotek z z przełożeniem 6.2:1 o rozmiarze 3000 do 4000.
Daiwy IT są mocne, Okuma Ceymar XT  też powinna dać radę.

Pozdrawiam,
Tomek