Autor Wątek: Wędka SPOD 10 FT do necenia szklanka  (Przeczytany 1971 razy)

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wędka SPOD 10 FT do necenia szklanka
« dnia: 09.12.2024, 08:04 »
Poprosiłbym o poradę jaka wędkę SPOD kupić 10 FT do kwoty 300 PLN (nęcenie na komercji)

Wysłane z mojego 22081212UG przy użyciu Tapatalka

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
Odp: Wędka SPOD 10 FT do necenia szklanka
« Odpowiedź #1 dnia: 09.12.2024, 16:52 »
Poprosiłbym o poradę jaka wędkę SPOD kupić 10 FT do kwoty 300 PLN (nęcenie na komercji)

Wysłane z mojego 22081212UG przy użyciu Tapatalka

Ani to poręczne,ani rzutne. Kup sobie spoda 12ft w trójskładzie,chociaż jakiś dystans osiągniesz w razie W.

Jeśli jednak koniecznie chcesz coś 3m,popatrz na Koruma bopper 5.5lb.

https://www.karpiowy.pl/17-wedziska/30265-wedka-bopper-bait-up-rod-10-55lb/

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #2 dnia: 09.12.2024, 18:49 »
Miałem 3m spoda i rzeczywiście na większe odległości, lub wyszarpywanie wałków zanętowych z głębokiej Odry to się za bardzo nie nadaje. Bliskie rzuty czy nęcenie w dość płytkiej rzece ok, ale do powyższych zadań celowałbym w spoda 12-13ft (obecnie mam Prologica 12ft 5lb). W sumie to nadal mam 2 spody 10ft od Avida, ale służą mi latem do epizodycznych prób złowienia suma ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Ashaki Takado

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #3 dnia: 10.12.2024, 22:06 »
Prologic 10ft do sopoda z dużym kołowrotkiem i pletką 0,16 rzuca sondę deepera bez trudu na 60 metrów. Także na większość komercji do nęcenia spokojnie wystarczy jak kolega nie chce się pchać w dłuższe kije.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #5 dnia: 21.12.2024, 11:29 »
Ja do spomba jak i szklanki przy dystansach do 40m używam lekkiej, pół-teleskopowej karpiówki Nash Dwarf SPOD 10ft, 4,5lb - pięknie to się sprawdza, nie zajmuje miejsca, kijek przystępny cenowo. Gdy łowię karpie to rzucam tym kijem dużym spombem nawet na dobre 60m a używam go od 4 sezonów - polecam bo to bardzo wdzięczny kij a teraz widziałem go za 300zł więc i cena przyzwoita! Mam też Shimano TX1 Spod 12ft - spomb lata dalej ale z celnością ten kij niewiele ma wspólnego więc raczej nie polecam. Ostatnio zanabylem tez Greys Prodigy Distance Spod 12,6ft i to jest juz bardzo miły kijek do celnego nęcenia na dystans do 100m (w mega przecenia teraz na Total Fishing - wysyłają do PL bez problemu) Natomiast miałem też przyjemność testować spody z górnej półki jak Orient Chameleon oraz Shimano Intensity Spod 13ft - to drogie kije ale trzeba przyznać, że to zupełnie inna liga - czuć potężną moc. Można bez obawy użyć pełnej siły do wykonania rzutu a i powtarzalność jest świetna nawet na dystansie 150m (przy braku wiatru). Na pewno taką katapultę z czasem sobie sprawię. Tyle ode mnie. PS. Do spombowania używam plecionki 0,18mm oraz kołowrotka Ultegra XTE Spod.

Offline Qbal

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 23.12.2024, 11:23 »
Hejka.
Mam właśnie zamiar dokupić do swoich Dwarfów tą wersję do spoda, Nash Dwarf Abbreviated 4.5lb.
Pytanko jaki młynek masz do tej wędki podpięty ?
Do swoich Dwarfów mam Okume CB60, myslisz że do spoda 10ft też taki wystarczy, czy coś mocniejszego jednak ?

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #7 dnia: 23.12.2024, 20:03 »
Hejka.
Mam właśnie zamiar dokupić do swoich Dwarfów tą wersję do spoda, Nash Dwarf Abbreviated 4.5lb.
Pytanko jaki młynek masz do tej wędki podpięty ?
Do swoich Dwarfów mam Okume CB60, myslisz że do spoda 10ft też taki wystarczy, czy coś mocniejszego jednak ?

Na początku podpinałem taniego Quick 2 i dawał radę, teraz do spoda używam Ultegry XTE Spod - i to jest świetny kołowrotek do każdej wędki spod. Okumy to trwałe konstrukcje więc CB60 bez problemu powinna dać radę.