Autor Wątek: Andrzej "milczacy" - projekty handmade  (Przeczytany 18219 razy)

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 94
  • Ulubione metody: spinning
Andrzej "milczacy" - projekty handmade
« dnia: 13.12.2024, 10:53 »
Cześć!
Dopiero co witałem się z Wami, jako nowy użytkownik forum :), a już postanowiłem założyć własny wątek i pokazywać swoje
 wypociny w dziale "rękodzieło"...

Od zawsze lubię majsterkować! Uwielbiam wręcz, uzależniającą satysfakcję wynikającą z własnoręcznego wykonywania różnych przedmiotów - użytkowych i nie tylko. Dotyczy to również wędkowania - wiele elementów wyposażenia, przynęty, narzędzia, nawet wędki - wykonywałem sam z wielką przyjemnością i pożytkiem. Nie ma to u mnie i nigdy nie miało kontekstu czy motywu szukania oszczędności - można by nawet powiedzieć, że niejednokrotnie obsesja "zrobię sam", wpędzała mnie w koszty przewyższające cenę zakupu gotowca w sklepie :) Ale, możliwość uzyskania sprawnego użytkowo przedmiotu będącego wytworem własnej wyobraźni, sprytu, sumptu, zręczności rąk - bywa dla mnie tak satysfakcjonująca, że aż uzależniająca. Dlatego, nieraz - jak uprę się na jakiś projekt - to obsesyjnie wręcz dążę do jego realizacji (czasami bez zbytniego dbania o koszty :) ). Czasem nie wyjdzie,  ale - czasem się udaje, na tyle, że nie wstyd się pochwalić ;) - i takie właśnie projekty (oczywiście w tematyce wędkarskiej), postaram się tu w wątku wrzucać - pod Waszą opinię i ocenę, ale i pod dyskusję i licząc na sugestie - bo zawsze chętnie i z pokorą słucham i przyjmuję konstruktywne uwagi, rady i krytykę!

Myślę sobie, że jeden spójny "autorski" wątek - pozwoli mi prezentować swoje wytwory "handmejd" i poddawać je Waszej ocenie.
Zaznaczę, że nie mam ambicji tworzenia "tutoriali".  Tym bardziej, że rzadko już zdarza mi się dokumentować przebieg toku prac.
Jednak, gdyby kogoś zaciekawił któryś temat, jaki tu się z mojej strony pojawi - zawsze chętnie pogadam o szczegółach (czy też zawsze przecież można wydzielić go do osobnego wątku - gwoli dyskusji i wymiany pomysłów/opinii).

Tyle tytułem wstępu :)

W kolejnych postach postaram się wrzucać jakieś starsze projekty - zależnie od tego, jakie fotki uda mi się wygrzebać z czeluści dysku komputera ;)  Oczywiście - to będzie tylko niewielki i niekoniecznie chronologiczny "wycinek" tego, co przez lata wykonały moje ręce. Nie zawsze były narzędzia i pamięć do tego, by dokumentować pracę. Wiele fotek i materiałów zaginęło bezpowrotnie przy przesiadkach na kolejne aparaty/telefony/komputery... wiecie sami jak to jest.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Andrzej "milczacy" - projekty handmade
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2024, 10:59 »
Super :) Czekamy!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13.12.2024, 11:45 »
Z racji tego, że od wieeelu lat wędkowałem praktycznie tylko ze spinningiem w ręce - najobszerniejszą grupę moich projektów "handmade" stanowiły przynęty spiningowe.
W ostatnich latach, zdecydowana większość używanych przezemnie przynęt wszelakiej maści - to były właśnie wytwory moich rąk. Pochwalę się nieskromnie - z reguły skuteczne ;)
I nie będzie dla nikogo zaskoczeniem - że frajda ze złowienia ryby na "własną" przynętę - jest zdecydowanie warta tych godzin garbienia pleców, strugania, piłowania, klepania i wdychania oparów lakierów :)

Najstarsze fotki jakie odnalazłem na dysku, to okoniowe i kleniowe wahadłówki micro i cykadki, które powstały chyba z 15 lat temu :)

Następne, powstawały woblery (różne i różniste):

Kolejne cykadki/blaszki/klenio-jaziowe cukierki:

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.12.2024, 11:46 »
Super :thumbup: choć spinning to nie moja bajka będę tu zaglądać z chęcią :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 13.12.2024, 11:48 »
Ło Panie! :bravo:

Zawsze uwielbiałem oglądać takie malutki woblerki. To są małe dzieła sztuki.
Krwawy Michał

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13.12.2024, 12:09 »
Osobną, ciekawą przygodą było tworzenie piankowych jerków :)
Tu, zaprezentowane fotki - przedstawiają proces powstawania "modeli" na których wykonałem potem formy do odlewania jerków z pianki. I gotowe, pomalowane jerki, ale jeszcze przed lakierowaniem (niestety - utraciłem fotki z gotowymi przynętami :( ), Jerki te złowiły kilka wakacyjnych szczupaków, ale po powrocie z wakacji - w obliczu braku własnej łódki - szybko mi cast i jerkowanie przeszło... Jakoś nie podobało mi się ciężkie łowienie krótkim kijkiem z brzegu - i przynęty "poszły do ludzi" - porozdawałem je po znajomych i temat zarzuciłem (ale formy nadal gdzieś mam, tak samo jak kilka niedokończonych jeszcze jerków :) ).

A tu moja urocza asystentka przy malowaniu :)

A samo malowanie, odbywało się za pomocą .... oczywiście, własnoręcznie zmajstrowanego kompresora :)

I (a jakże by inaczej.....) własnoręcznie zmajstrownego i działającego! aerografu :)

CDN :)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 13.12.2024, 12:35 »
Spinning to nie moja bajka, ale Panie Andrzeju to co Pan robi to prawdziwe dzieła sztuki. Życzę dużo zdrowia i kolejnych pięknych dzieł :bravo: :beer:
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 13.12.2024, 12:43 »
Kurde, Słodowy się chowa! Ten agregat i aerograf mnie rozwaliły :bravo:
Krwawy Michał

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13.12.2024, 12:52 »
Jako przerywnik między przynętami, wrzucę fotki na potwierdzenie, że te przynęty powstawały nie tylko w celu zapełnienia pudełek... ;)

Zresztą - te brzanki, cieszyły podwójnie! Bo nie dość, że złowione były na własnoręcznie wykonane przynęty - to jeszcze, na własnoręcznie wykonany kijek! :)

A, żeby taki kij zrobić (blank i uchwyt pozyskany z muchówki), należało wcześniej - samemu wykonać odpowiednie narzędzia :), takie jak te:

Offline milczacy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13.12.2024, 13:11 »
W ogóle, dłubanie przy sprzęcie i customizacja, to jest bardzo fajna dziedzina wędkarskiego handmejd! Uwielbiam to - zmiany spacingu wędek, serwisowanie i ulepszenia kołowrotków, czy po prostu upiększanie sprzętu i czynienie go niepowtarzalnym - też sprawiało i sprawia mi niekłamaną frajdę!

Z kołowrotkiem też można... ;)

CDN.

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #10 dnia: 13.12.2024, 17:55 »
Dawniej bardzo wielu wędkarzy uprawiało rekodzielnictwo,  z braku dostępności sprzętu i akcesoriów, tutoriali też nie było, bo netu nie było :)
Sam jak sie zastanowię,  tez coś dłubałem,  ciężarki odlewałem , robiłem wahadłówki, splawiki z trzciny i stosin piór itp.., woblery z porka brzozowego próbowałem strugać, koguty kręciłem itd..

Co do knoba w kołowrotku , to przypomina mi SLki cormorana  z poczatku lat 90 tych,  lubiłem bardzo tą płetwę,  :) ergonomicznie wyprzedzał swoją epokę

Fajnie ze chce Ci się dłubać, mimo że czasy inne, i sporo rzeczy można nabyć w kilku kliknięciach.
Dzięki.  :thumbup:

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 13.12.2024, 19:05 »
 Andżej, Andżej, czy Ty jesteś człowiekiem...? ???

Andrzeju, no to pojechałeś po bandzie!!! ??? ??? ???

Myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy co z wędkarstwem związane ale... się myliłem :D

To wszystko o czym pisałeś, że potrafisz zrobić samemu oraz dowody w postaci fotek... dla mnie to wszystko pasuje do kategorii " ja się wcale nie chwalę ja po prostu mam talent"

Tworzysz chłopie dzieła sztuki wędkarskiej!!!  Ja pitole, jesteś niesamowity!!! :bravo: :thumbup: :D
C'est la Vie

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 13.12.2024, 20:23 »
Można z Gościem do dżungli jechać i od podstaw budować cywilizację :bravo:
Krwawy Michał

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #13 dnia: 13.12.2024, 21:31 »
Oglądając te mikro-jerki, które prezentuje Autor tematu, śmiem twierdzić, że "Japońcy" to mogą się od Kolegi uczyć. Jakkolwiek by to nie zabrzmiało, Japończycy mają bzika na punkcie miniaturyzacji. Ale odnoszę nieodparte wrażenie, że Kolega to bije ich na głowę.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 13.12.2024, 21:41 »
Wiele tutaj cudności.
Wielki szacunek dla Ciebie.
Panowie, policzmy głosy: