Autor Wątek: Shimano Baitrunner 6000 czy Daiwa Emcast 4000BR? Ciężki feeder rzeczny.  (Przeczytany 673 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Łowienie brzan generalnie. Używam teraz 2x Shimano Baitrunner 4000 DL. Wydają mi się nieco za „słabe”, za małe. Który z powyższych kręciołków byłby lepszy Waszym zdaniem i dlaczego? Ciekaw jestem Waszych opinii :)

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Łowienie brzan generalnie. Używam teraz 2x Shimano Baitrunner 4000 DL. Wydają mi się nieco za „słabe”, za małe. Który z powyższych kręciołków byłby lepszy Waszym zdaniem i dlaczego? Ciekaw jestem Waszych opinii :)

Mam Baitrunnera 8000 X-Aero przy brzanówce 2.5 lb i według mnie jest to topór mocy ci nie braknie.

Offline Herman

• Reputacja: 55
Aero, nie myślałem na nim, raczej nad DL albo D, ale czemu nie :)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Też rozmyślałem o zmianie kija pod brzany. Łowię w uciągu koszykami 120g. Teraz okumę dynadrag 6000. Ze zwijaniem sobie radzi, ale wkurza mnie krótki hamulec. Podczas holu trzeba się skupiać na nim, bo wystarczy że przekręci się o 180 stopni i idzie od prawie zera do betonu.
Też myślałem o Daiwa Emcast BR, ale w rozmiarze 5000. Tylko boję się, czy ten kołowrotek sobie poradzi, bo waży tylko 320 gramów, a przy tym przełożenie ma 5,2.
W sumie mam Daiwy, ale do lekkiego spina i bolonki, gdzie nie ma takich obciążeń i złego słowa powieszieć nie mogę. Chyba Daiwa wie co produkuje 😀
Za to X Aero baitrunner 8000 to 580 gramów i będzie mi niewygodnie przerzucać co 15minut. Dla mnie takie ciężkie kołowrotki to pod karpiowanie są najlepsze.
Ale każdemu pasuje co innego.
Generalnie wolny bieg jest mi potrzebny, bo nie siedzę przy kijach cały czas.

Offline marcopolo

• Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Miałem Daiwę Emcast 3500BR, z tego co pamiętam to w 4000 jest ten sam korpus co w 3500. Przy metodzie jakoś dawała radę ale nie widzę jej w rzecznej orce koszykami po 120g. Do tego polecam coś z Okumy, ja mam stare Traveriny 4500 i spokojnie dają radę, jednak już od kilku lat nie są produkowane. Okuma nadal ma w swojej ofercie dobre i niedrogie kołowrotki z wolnym biegiem.

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Aero, nie myślałem na nim, raczej nad DL albo D, ale czemu nie :)

Jak Ci wystarczy 5kg siła hamulca to bierz śmiało.