Autor Wątek: Wędka do klasyka 3,3-3,6, 1200 zł  (Przeczytany 4145 razy)

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka do klasyka 3,3-3,6, 1200 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 04.01.2025, 22:36 »
Ehh teraz jest tyle tego sprzętu na rynku, ciężko coś wybrać. Dziś wyczyściłem poczciwego flagmana mantareay, to fajna wędka lezała mi ale niestety tylko jedna szczytówka pozostała. Średnica jest niewdzięczna żeby coś dobrać na wymianę. Czytałem o prestonie Ascension, ma dobre opinie i się zastanawiam czy nie kupić w długości 3.6 m oraz 3.2 m. Może ktoś ma porównanie z flagmanem lub tym Guru n-gauge bo pewnie do sphere lub takiej italici to nie ma podejścia ta wędka :)
Michał

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16 dnia: 05.01.2025, 00:09 »
Teraz jest tyle tego sprzętu na rynku, ciężko coś wybrać.

Jeżeli zależy nam na finezji (obsługa delikatniejszych zestawów, głębsze ugięciu podczas holu mniejszych ryb etc.), można zejść z cw. do 40 g (tyle zwykle wystarczy przy niedystansowym łowieniu na wodzie stojącej) i w ramach promocji - 20% capnąć nowość Supera X Superlight (12'/40 g).

Jeżeli wolimy nieco większą rezerwę mocy (np. pod kątem holu okazałych karasi w ciasnych/zaczepowych miejscówkach), można w ramach promocji - 20% capnąć Parabolix Ultra II (12'/50 g), Parabolix Pro (12'/50 g), Supera X 11'/45 g lub 12'/60 g.

Jeżeli lubimy trochę przyoszczędzić, ale nie za cenę poważnej redukcji walorów użytkowych i przyjemnościowych: N-Gauge Pro 12'/60 g lub 11'/50 g.

Jeżeli kusi nas kupno dwóch tańszych wędek zamiast jednej droższej, Ascension ma całkiem przyjemną pracę, choć oczywiście pod względem komponentów, blankowych materiałów i technologii, responsywności etc. nieco odstaje od tego, o czym mowa wcześniej.

Offline greg227

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 05.01.2025, 11:10 »
Witam.
A ja polecę Trabucco inspiron multi 3.3/3.6 cw do 75.
Kijek fajny i masz dwie długości w jednym.
Choć dla wielu może być problemem brak przelotki na dolniku- ale przy dopałce jest to świetne rozwiązanie. Mam i polecam

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 05.01.2025, 15:30 »
-"Jeżeli kusi nas kupno dwóch tańszych wędek zamiast jednej droższej, Ascension ma całkiem przyjemną pracę, choć oczywiście pod względem komponentów, blankowych materiałów i technologii, responsywności etc. nieco odstaje od tego, o czym mowa wcześniej."

Tak się zastanawiam skąd masz te informacje, bo tak sie składa że to wędzisko jest na blanku wyższego modelu Prestona :) z tym że użyto tańsze przelotki.
Osobiście na poczatku sezonu zakupiłem 2 po czym nastepne dwie ostatnie  ( 3.2 oraz 3.4 ) były w cenie szczytówek ;D 
Mimo że mam wyższe modele Prestona, Colmica i przez moje ręce przewineło sie wiele modeli różnych marek przeważnie dużo droższych to cena / jakość/ w tym konkretnym przypadku dla mnie jest maksymalna.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #19 dnia: 05.01.2025, 15:57 »
A może "posępna Włoszka"? ;)

https://allegro.pl/oferta/wedka-feeder-tubertini-styx-medium-light11ft-3-30m-55g-15869305718?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

Tak czy siak jeżeli nie chodzi o łowienie na dystansie albo w bardzo mocnym nurcie to wędzisko nie ma większego znaczenia - podoba się kijek to kupuj nie podoba się to nie.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 05.01.2025, 16:34 »
Tak się zastanawiam skąd masz te informacje, bo tak sie składa że to wędzisko jest na blanku wyższego modelu Prestona :) z tym że użyto tańsze przelotki.

Flagowe blanki Prestona od niepamiętnych czasów (i w rozmaitych seriach wędzisk) mają magiczny napis "Carbonactive", którego na blankach Ascension szukać próżno. Oczywiście różnica dotyczy także blankowej technologii (np. charakterystyczny oplot serii Supera X). Zastosowanie tańszych przelotek z całą pewnością nie tłumaczy radykalnie (ponad dwukrotnie) niższej ceny w stosunku do serii topowych - tym bardziej, że np. przelotki SG TDG (Supera X) to nie jest cenowy poziom przelotek Fuji Torzite ani nawet Fuji SiC K ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #21 dnia: 05.01.2025, 16:59 »
Też mnie zastanawia skąd się biorą te informacje o blankach/komponentach z wyższych modeli? Można źródło informacji? Znam ofertę Preston i wyższy model o piętro to Monster który nie jest tak miękki jak Ascension, z delikatnych jest Supera SL która ma już sygnowane blanki Carbonactive więc odpowiednika brak.

Offline MichalZ

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 05.01.2025, 17:16 »
Czyli jak do końca to wygląda? Taki Ascension to wędka klasowo niższa od Monstera ? Może ktoś napisze jak wygląda taki przekrój jakościowy oferty Prestona :)
Michał

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 05.01.2025, 17:24 »
Dlaczego porównujecie z aktualna ofertą ? :) Dobra logika to nie jest Monster :thumbup:

Seria Monster to mocniejsze blanki stworzone do Methody , choć na początku produkcji tej serii był super light który został wycofany ( bardzo fajna różdzka :)

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.01.2025, 17:53 »
Taki Ascension to wędka klasowo niższa od Monstera ?

Serie Monster X, Monster X Distance oraz Ascension reprezentują Prestonowską średnią półkę i mają raczej się uzupełniać (pod względem zastosowań) niż stanowić odmienne szczeble w jakościowej hierarchii. Biorąc pod uwagę zapodane zastosowanie i docelowe ryby, Ascension pasuje znacznie lepiej niż Monstery (ze względu na pracę/ugięcie).

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #25 dnia: 05.01.2025, 18:01 »
Dlaczego porównujecie z aktualna ofertą ? :) Dobra logika to nie jest Monster :thumbup:

Seria Monster to mocniejsze blanki stworzone do Methody , choć na początku produkcji tej serii był super light który został wycofany ( bardzo fajna różdzka :)

To z czym to porównać, nie kojarzę innych lightow od Prestona. Z resztą co tu dużo szukać Supera 1szej generacji miała być tym co Mini Methods a była dużo slabsza mimo zapewnień że to ten sam blank.

Offline MichalZ

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 05.01.2025, 20:11 »
Znalazłem Preston Supera X Feeder 12ft 3.60m 60gza 1000 zł, teraz pytanie czy dołożyć 100 zł i kupić flagmana armadale grand :)
Michał

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #27 dnia: 05.01.2025, 21:53 »
Czasem użytkownicy Flagmana mają problem z dostępnością szczytówek. Niektórzy się skarżyli na zwodzenie przez gliny.
Z tego powodu nigdy nie kupię żadnej wędki tej marki.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 05.01.2025, 23:02 »
Nie miałem nigdy Armadala, więc się nie wypowiem.
Porównujesz, w jakimś sensie, kij Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g. Mam i krótko go scharakteryzuję. Wędka dość szybka i dość sztywna. CW trochę zawyżone. Rzuty precyzyjne i dość długie, pomimo dość małej szczytówki startowej 12 mm ale za to oddalonej od kołowrotka o 625 mm. Ta odległość od kołowrotka dużo robi ale pierwsza przelotka jest dopiero na drugim składzie. Fabryczne szczytówki o bardzo małej średnicy osadzenia 2,0 mm. Szklana to nieporozumienie, ugina się tuż za miejscem osadzenia. Łowię tylko na 1,5 oz i to tylko ryby z komercji. Można dobrać inne, o średnicy 2,2 mm i doszlifować.
Mam Preston Monster X Carp Feeder 10FT CW 40g. Szczytówki – 1 oz, 1,5 oz, 2 oz. Łowię karpie na komercji na linii margin na 1,5 oz. 10 kg karp mu nie straszny, chociaż gnie się do dolnika. Pięknie pracuje, nawet pod płotkami.
Jeśli do Twoich Rybek Mantaray ze sczytówką 1,5 oz był ok. to weź Prestona Supera X Feeder 11FT / 3.35m / 45g lub 12FT / 3.65m / 40g albo 12FT / 3.60m / 60g. Warto dokupić zapasowe szczytówki, póki są. Do najmocniejszej wędki 60g masz w D. dostępne 0,75 - 1,0 oz plus te, które masz w zestawie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #29 dnia: 06.01.2025, 10:19 »
Czy ktoś posiada Guru Aventus Steve Ringer Light Feeder 12FT 60g? Bo zastanawiam się nad zakupem. Chciałem podpytać czy jest sens przepłacać za Preston Supera X 12FT 60g.
Pozdrawiam
Grzechu