Autor Wątek: Daiwa Tournament-S Feeder 12FT  (Przeczytany 2346 razy)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Daiwa Tournament-S Feeder 12FT
« dnia: 19.03.2025, 10:13 »
Cześć

Czy ktoś z forumowiczów posiada może kij Daiwa Tournament-S Feeder 12FT 3,66m ≤50g? Przymierzam się do zakupu nowego feedera pod klasyka i chciałem podpytać o ten kijek. Będzie wykorzystywany tylko na wodach stojących, koszyczki 30g, rzuty na max 40-60 metrów. Kij nie będzie używany na komercjach tylko PZW.
W tej chwili mam Guru N-Gauge Pro Feeder 12FT i Preston Supera X 12FT. Guru to świetny kij, który posiada mega czułe szczytówki lecz jest trochę za miękki jak dla mnie, zaś Supera X jest troszkę sztywniejsza i wydaje mi się, że szczytówki są mniej czułe (to moja opinia).
Dlatego moje pytanie o ten kij Daiwy, jak z czułością szczytówek i ogólne ugięcie kija przy rzutach i holu ryb - czy nie jest za miękki.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Daiwa Tournament-S Feeder 12FT
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2025, 12:21 »
Jeśli szczytówki mają oznaczenie MTQ to są bardzo czułe, kosztują sporo oraz są dosyć łamliwe.
Łowiłem Tournamentem pro, po trzech złamanych kijek przestał mi się podobać ;)

Zerknij na Map Ultra suv 12ft

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2025, 12:57 »
Kurde u mnie w okolicy nigdzie ma takiego sklepu gdzie mógłbym pomacać i się przymierzyć do kija. grzegorz88 a miałeś może tego MAP'a w rękach? Bo słyszałem, że są dość miękkie, a ja nie chce takiej typowej kluchy. I jeszcze jedno najważniejsze musi być w 3 składzie ze względu na transport.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2025, 13:17 »
Nie użytkuję, ale przez chwilę macałem i mam wędki z poprzedniej edycji serii Tournament, czyli Pro. Tournament S to niewątpliwie najbardziej finezyjna 12' w obecnej ofercie Daiwy, ze stosunkowo miękką górną połówką (nieco bardziej niż u poprzednika), choć nie jest to oczywiście totalna kluska uginająca się po samą rękojeść przy kilogramowym leszczu, a zaawansowany materiałowo blank + lekkie przelotki sprawiają, że wędka pozostaje jak najbardziej "responsywna". Jeżeli celem jest klasyczny białoryb umiarkowanych rozmiarów z wody stojącej, nie powiedziałbym, że jest zbyt miękka, ale to ostatecznie kwestia gustu ;)

Z rzeczy produkowanych przez Daiwę trochę więcej mocy rzutowej ma 12' Aventus SR, którą Steve Ringer stosuje na dystansie do 65 m (dla 12' Tournament S producent sugeruje dystans do 50 m). Jeżeli chodzi o feedery 12' z cw. 50 - 60 g, które nie pochodzą z fabryki Daiwa UK, odnoszę nieodparte wrażenie, że sztywniejsze od Tournament S będą np. Parabolixy (Ultra II i BE Pro) czy Acolyte Plus.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2025, 13:26 »
Dzięki Modus. Zastanawiałem się też nad tym Aventusem SR 12 FT. Ciężki wybór kruca bomba jak się nie ma jak pomacać kija.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2025, 13:55 »
Skusiłem się niedawno na 12' SR przy okazji promocji, bo wody w Narwi jak na lekarstwo, więc można łowić stosunkowo lekko, lecz jeszcze nie użyłem :)

Ogólnie i na sucho rzecz biorąc, jest duża różnica w stosunku do 11'/50 g - większa niż można by oczekiwać na podstawie samej różnicy w długości i cw. Dolnik jest naprawdę krzepki i masywny w porównaniu z ołówkowym blankiem 11', znacznie większa przelotka startowa, ostatnia sekcja przyjemnie miękka, ale kontrola nad większą rybą powinna być dobra. Szczytówki serii SR są bardzo drogie (chyba nawet najdroższe) i bardzo czułe (przynajmniej jak dla mnie), z mniejszymi przelotkami bliżej końcówki celem jej odciążenia. Guru opisuje 12' jako klasyczny kij leszczowy, choć na płotki też się nada:

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2025, 19:29 »
Kurde u mnie w okolicy nigdzie ma takiego sklepu gdzie mógłbym pomacać i się przymierzyć do kija. grzegorz88 a miałeś może tego MAP'a w rękach? Bo słyszałem, że są dość miękkie, a ja nie chce takiej typowej kluchy. I jeszcze jedno najważniejsze musi być w 3 składzie ze względu na transport.
Map ultra11suv jest dla mnie sztywniejszy, progresywne ugięcie z delikatnym szczytem. Moc w dolniku pozwalała stawiać warunki metrowym jesiotrom. Tournament pro 11ft był kluskiem gnącym się w pół pod karpiem 3kg.
Po zakupie Mapa nie użyłem Pro ani razu, z tym, że łowie głównie na komercjach. Z tego co słyszałem te Nowe tpurnamenty są jeszcze bardziej miękkie i wyleciały z kręgu zainteresowań.
Zamów dwie wędki w D i zwróć jedną. 50zl w plecy ale przy kijku za 1500-2000 warto.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 20.03.2025, 06:26 »
grzegoez88 i to właśnie chciałem usłyszeć :thumbup: więc Tournament odpada. Szkoda, że te MAP'y nie są w 3 składzie. Będę musiał zrobić tak jak piszesz. 
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 25.03.2025, 11:52 »
Modus mam do Ciebie pytanie odnośnie Aventusa SR 12FT. Czy mógłbyś porównać Aventusa SR do Supery X 12FT, jeżeli miałeś styczność z obu kijami. Stoję przed zakupem i mam cholerny dylemat. Jak pisałem wcześniej miałem Guru Feeder Pro i był za miękki jak dla mnie, miał genialne szczytówki. Supera X wydaję się być trochę sztywniejsza i jej szczytówki tak samo. Pisałeś, że masz Aventusa SR i dlatego pytam czy ten kij nie będzie tak miękki jak Feeder Pro - wiem, że to dwa różne kije i nie ma co ich porównywać - chodzi mi o Guru.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 25.03.2025, 20:54 »
12' SR zaliczyła ostatnio debiut na Narwi, wyciągając trochę przyzwoitych płoci w granicach 0.5 kg. Blank opisałbym jako mięsisty, rzutowo bardzo przyjemny (łowiłem koszykiem 28 g w okolicach 40 metra), z miękką górną sekcją, progresywnie pracującym środkiem i mocnym dolnikiem. Podejrzewam, że przy poważnym leszczu czy kleniu ugięcie obejmie całą sekcję środkową, ale z zachowaniem dobrej kontroli.

Używałem szczytówki 2 oz, a przy 11'/50 g także 1.5 oz  - jak dla mnie są czułe, zaznaczam jednak, że nie łowię na wodzie stojącej. Pozostałe (0.75 i 1 oz) na sucho wydają się czułe wręcz wybitnie. Dostępna jest również 0.5 oz, choć Guru poleca ją raczej do krótszych modeli.

Supera X jest mi znana tylko z filmów ze stajni Prestona. Sprawia wrażenie sztywniejszej przynajmniej w górnych 2/5, a oficjalne cw. jest nieco zaniżone, bo feederowcy związani z Prestonem dopuszczają użycie koszyków powyżej 60 g - w przeciwieństwie do 12' SR , gdzie jest trochę zawyżone (według Steve'a Ringera koszyk 60 g to zasadniczo już przesada).

Jeżeli szukamy sztywniejszej 12' innej niż Supera X, zerknąłbym na Parabolixy (zwłaszcza w odmianie SUV) lub ewentualnie Acolyte Plus.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 26.03.2025, 08:53 »
Wielkie dzięki :beer: Zaryzykuję i kupię tego Aventusa, mam nadzieję, że nie będzie taki miękki jak Feeder Pro.
Pozdrawiam
Grzechu

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #11 dnia: 26.03.2025, 09:22 »
@Grzechu

Jeśli dla Ciebie Pro jest zbyt miękki to tym bardziej bym nie szedł w Ringersa.
No ale to już każdego osobista decyzja i preferencje;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #12 dnia: 26.03.2025, 09:32 »
Piszecie o Guru N-Gauge Pro ? Z tego co dotykałem to Aventus SR będzie jeszcze bardziej miękki.

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #13 dnia: 26.03.2025, 09:43 »
@pr00

Dokładnie tak - dlatego to napisałem.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 26.03.2025, 09:51 »
No właśnie Guru N-Gauge Pro fajny kij, ale był dla mnie trochę za miękki. Aventusa nie miałem okazji pomacać i dlatego tak podpytuję. Najgorsze jest to, że mogę tylko wybierać w kijach 3 składowych.
Dzięki panowie.
Pozdrawiam
Grzechu