12' SR zaliczyła ostatnio debiut na Narwi, wyciągając trochę przyzwoitych płoci w granicach 0.5 kg. Blank opisałbym jako mięsisty, rzutowo bardzo przyjemny (łowiłem koszykiem 28 g w okolicach 40 metra), z miękką górną sekcją, progresywnie pracującym środkiem i mocnym dolnikiem. Podejrzewam, że przy poważnym leszczu czy kleniu ugięcie obejmie całą sekcję środkową, ale z zachowaniem dobrej kontroli.
Używałem szczytówki 2 oz, a przy 11'/50 g także 1.5 oz - jak dla mnie są czułe, zaznaczam jednak, że nie łowię na wodzie stojącej. Pozostałe (0.75 i 1 oz) na sucho wydają się czułe wręcz wybitnie. Dostępna jest również 0.5 oz, choć Guru poleca ją raczej do krótszych modeli.
Supera X jest mi znana tylko z filmów ze stajni Prestona. Sprawia wrażenie sztywniejszej przynajmniej w górnych 2/5, a oficjalne cw. jest nieco zaniżone, bo feederowcy związani z Prestonem dopuszczają użycie koszyków powyżej 60 g - w przeciwieństwie do 12' SR , gdzie jest trochę zawyżone (według Steve'a Ringera koszyk 60 g to zasadniczo już przesada).
Jeżeli szukamy sztywniejszej 12' innej niż Supera X, zerknąłbym na Parabolixy (zwłaszcza w odmianie SUV) lub ewentualnie Acolyte Plus.